Tarty

Tak sobie zebrałam w jednym miejscu różne przepisy na tarty,
bo mam ochotę poszaleć w kuchni 😉

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Tarty

  1. Zaczynam dziś na jutro 🙂 Będzie melonowo-ananasowa 😀 z galaretką!
    Chłopcy nie mogą się doczekać

    • ananasowo-malonowa…? Ślinotok
      Tarty rządzą!

      • elzbieta-michul Dodane ponad rok temu,

        Zamieszczone przez solaris
        ananasowo-malonowa…? Ślinotok
        Tarty rządzą!

        Zgadzam się!

        • Ej! Przez was mam taką straszną ochotę na tartę… A miałam się odchudzać…:P

          • Ponieważ nie można edytować pierwszego postu to dorzucę tutaj 2 Maduxiowe przepisy

            • Dokleję je do pierwszego posta 🙂

              • Zamieszczone przez smoki
                Dokleję je do pierwszego posta 🙂

                Dzięki 🙂

                • Dzisiaj u mnie na stole brunkowa tarta – już mam ślinotok:D

                  • Ja mam ochotę na tartę z malinami…takimi prost z krzaka. Ajajajaja

                    • weszłam i przepadłam, dopiero zaczynam z tartami, pierwsza była z kurczakiem i pieczrkami

                      TARTA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
                      ciasto:
                      200g mąki pszennej,
                      100g masła,
                      szczypta soli,
                      ok. 3-4 łyżek wody

                      nadzienie:
                      2 małe filety z piersi kurczaka,
                      300g pieczarek,
                      1 cebula,
                      3 jajka,
                      3 łyżki jogurtu naturalnego,
                      200g żółtego sera,
                      zioła prowansalskie,
                      3-4 łyżki oleju,
                      sól i pieprz

                      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. ( niektóre przepisy na tartę podają żeby ciasto włożyć na całą noc do lodówki)

                      W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je jakkolwiek (plasterki, kostka). Cebulę posiekać.
                      Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę, następnie dodać pieczarki i smażyć.
                      Kurczaka pokroić dość drobno i usmażyć go na drugiej patelni na reszcie oleju. Przełożyć go do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
                      Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
                      Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz kurczakowo-pieczarkowy.
                      W misce roztrzepać jaja z jogurtem. Zalać tą masą tartę. Na wierzchu posypać startym serem. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Aby sprawdzić, czy tarta jest już upieczona, należy delikatnie rozgrzebać kawałek widelcem? jeśli jaja są ścięte, a nie płynne? tarta jest gotowa.

                      • Mój wczorajszy wypiek 😀

                        Skorzystałam z Kantalupowego przepisu na ciasto i Bepowego przepisu na krem 🙂
                        Tarta wyszła obłędnie pyszna

                        Podaję dokładny przepis (na formę o średnicy ok. 23 cm.)
                        Składniki:
                        ciasto:
                        120 g masła,
                        1 łyżka oleju,
                        4 łyżki wody,
                        1 porządna łyżka cukru,
                        200 g mąki pszennej,
                        szczypta soli,
                        krem:
                        budyń waniliowy (na pół litra mleka),
                        400 ml mleka,
                        400 ml śmietany kremówki,
                        cukier waniliowy,
                        1 łyżka cukru pudru,
                        3 łyżeczki żelatyny.

                        Dodatkowo ok. 300-350 g malin, kilka łyżek dżemu malinowego.

                        Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystygnięcia.
                        Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, olej, wodę, cukier i sól,
                        zakryć (koniecznie – bo pryska)
                        i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 10-15 minut.
                        Masło ma zacząć “bąblować” i delikatnie zrumienić się na brzegach.
                        Wyjąć z piekarnika i dość energicznie wmieszać mąkę.
                        Jak odrobinę ostygnie wyrobić ciasto rękami.
                        Powstałym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta.
                        W międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno
                        z cukrem waniliowym i cukrem pudrem (w zasadzie wystarczy nawet sam cukier waniliowy).
                        Ciągle miksując dodawać po 1 łyżce wystudzony (!) budyń.
                        Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
                        Wystudzone ciasto posmarować dżemem,
                        wyłożyć krem i ozdobić malinami.
                        Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

                        • Asik, wygląda obłędnie!!!!

                          a nie robią się grudki w masie?

                          • Zamieszczone przez kiara
                            Asik, wygląda obłędnie!!!!

                            a nie robią się grudki w masie?

                            Raczej nie, ale można najpierw zmiksować sam budyń,
                            potem osobno śmietanę, a potem stopniowo łączyć dalej miksując.

                            • zrobilam tarte z karczochami
                              wszystkim smakowala, mnie nikespecjalnie, ale zjadlam
                              uzylam swiezych karczochow (zamarynowalam w piwie z czosnkiem i ziolami), zagescilam smietana z maslem i maka (wiem, bomba kaloryczna, ale czego sie nie robi dla smaku)

                              na kruchym spozdzie wszystko, ladnie sie zapieklo

                              • tarta dyniowa z karmelem

                                banał nad banały, a pyszne, że szok.
                                Spodobało mi sie w tym przepisie to, ze nie potrzebujemy gotowego puree z dyni, pieczonej, tylko całą masę robi się w jednym garnku. w sumie to się robi samo.

                                500g dyni (pokrojonej na 1-2 cm kawałki)
                                500ml mleka
                                200g cukru trzcinowego
                                przekrojona laska wanilii

                                wszystko gotujemy na małym ogniu aż dynia zacznie się rozpadać, pewnie ok 30 minut, ale to zależy od rodzaju dyni. Następnie pracowicie wyławiamy wanilię, wygrzebujemy wszystkie nasionka, ktore nie wypadły same, dodajemy do dyni, miksujemy wszystko blenderem typu żyrafa na kremową masę. Zostawiamy do zupełnego wystudzenia, wszystko można zrobić dzień wcześniej.

                                Ciasto kruche na tartę- każda ma pewnie swój ulubiony przepis. Sugeruję ciasto z dodatkiem jajka, nie rozmięka tak przy kontakcie z rzadkim na początku nadzieniem. Ciasto trzeba zagnieść, schłodzić, wylepić dużą formę do tarty, upiec “prawie do końca”: ma być złote i prawie zupełnie upieczone, w żadnym razie nie jedynie lekko podsuszone. Studzimy.

                                Masę dyniową miksujemy tą samą żyrafą z 2 jajkami, wylewamy na spód z ciasta, pieczemy 30 minut w 160 stopaniach.
                                Po wyjęciu studzimy, posypujemy cienką warstwą cukru trzcinowego, karmelizujemy palnikiem 🙂
                                Ten karmel mozna sobie oczywiście darować.

                                To jest pyszne! Wcale nie za słodkie, konsystencja budyniu, dzieci zeżarły połowę

                                • Mduxia Twoja tarta z dynia jest zajebista!

                                  • dzięki, ale nie moja ci łona, tylko Jamiego 🙂

                                    • Zamieszczone przez maduxia
                                      dzięki, ale nie moja ci łona, tylko Jamiego 🙂

                                      Ale dzięki Tobie odkryłam, ze dynia moze byc taka genialna

                                      Pozostała dynia zamrozona na przyszlość:)

                                      Jak bys miała czas to ja poproszę o wzorcowe ciasto na tartę słodka i na słono
                                      Bo ja z gotowców korzystam

                                      P. S cena wanilii mnie powaliła

                                      • Zamieszczone przez ciapa
                                        Ale dzięki Tobie odkryłam, ze dynia moze byc taka genialna

                                        Pozostała dynia zamrozona na przyszlość:)

                                        Jak bys miała czas to ja poproszę o wzorcowe ciasto na tartę słodka i na słono
                                        Bo ja z gotowców korzystam

                                        P. S cena wanilii mnie powaliła

                                        dobra, jak będę miała czas, to dam 🙂
                                        a wanilią to ja nie szastam- poł strączka na taka porcję w zupełności wystarczy. Spróbuj tę masę, juz z jajkami, wlać do żaroodpornych kokilek i piec tak z pół godziny, az się brzegi trochę podniosą. Potem ostudzić, cukier, palnik i wychodzi przepyszny dyniowy creme brulee 😀 tak raz wymyśliłam i teraz rodzina się domaga w ilościach hurtowych-przynajmniej masz z głowy ciasto 🙂

                                        • Wow, ale pyszności….

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Tarty

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general