ja polecam przepis na krem do tiramisu takie jak niżej – też wziety z jakiejś gazety,
ale sobie go zmodyfikowąłam…
potrzebne bedą:[LIST=1]
[*] biszkopty – te podłuzne (wiecej niż jedno opakowanie)
[*] 500g serka Mascarpone
[*] 4 jaja (liczę po 2 na 250 g – taki przelicznik Wam sie przyda, jesli robicie na wieksze naczynie i np. uzyjecie 750 g… czasem robie mały deser tiramisu z 250g)
[*] 6 łyżek cukru (moze być puder albo zwykły) – ja wole bardziej wytawne i dodaje 4 łyzki cukru.
[*] likier Amaretto (nie podaje ile, bo to zależy jak bardzo lubicie alkohol)
[*] 1 szklanka mocnej kawy
[*] kakao do posypania wierzchu
Ciasto jest proste i robi się je 15 minut.
Najepsze jest gdy przez minimum kilka godzin (najlepiej przez noc polezy w lodówce)
Krem robimy tak:
[*] rodzielamu zóltka od białek
[*] zółtka mixujemy z cukrem i serkiem, pod koniec mixowania dodajemy do nich likier amaretto ( 60ml – nie wiem jakie macie kieliszki do wódki 50ml czy 30ml)
[*] białka z połowy jaj ubijamy na sztywną pianę
[*] białka dodajemy do utartych zółtek i mieszamy powoli łyzką aż sie połączą.[/LIST]Biszkopty nasączamy kawą zmieszaną pół na pół z amaretto – 1/3 szklanki kawy i 1/3 szkl. amaretto.
Wykładamy biszkopty na blaszkę, na to serek, biszkopty, serek…
czasem robie kolejną warstwe;) ostatnią warstwą musi byś serek.
przed podaniem posypujemy kakao przez sitko:)
Uwagi:
jesli kupicie okrągłe biszkopty delecta, to polecam kawe i amaretto wylać na patelnie dużą i w tej patelni moczyć biszkopt, przekładać na formę za pomocą łopatki do przewracania naleśników – takiej szerokiej…
jesli ktoś nie ma, no to sie musi pitolić łyzeczką.
Biszkopty podłuzne najlepiej najpierw wyłozyć, a potem je nawilżać łyzeczką, bo szybko się nasączają i łamią.
Ja doszłam do wprawy i radzę sobie:)
Amaretto mozna zastąpić Bayleysem z powodzeniem, ale uwaga – szok! jest jeszcze lepsze niż z amaretto:)
18 odpowiedzi na pytanie: Tiramisu by Bruni :)
Bruni, jutro popełnie tiramisu z twojego przepisu. Jak wyjdzie nieprawdziwe – włoskie to ukatrupie!
W sobote mamy impreze – 3 rodziny, kazda z rodzin robi 1 danie: przystawka, danie glowne, deser. Bylo losowanie i nam wypadl deser.
Ustalono kuchnie włoską.
ps. to mam kupic amaretto czy bayleys’a?
ps2. Na priv odpisze potem – w zależności jak mi deser wyjdzie ;).
Przypomnialam sobie, ze musze to napisac: Bruni – naprawde sie nie podlizuje 😉 – ale to TWOJE tiramisu wyszlo rewelacyjnie!!!
Zrobilam z Baileysem (czy jak to sie tam pisze).
Goście byli zachwyceni. Ja tez.
Towarzystwo z ktorym imprezowalismy zna dobrze kuchnie wloska, a jednak moj deser ich zachwycil. Mowili (szczerze -chyba 😉 ) ze lepszego nie jedli.
Dodam tylko ze najlepszy serek mascarpone jest z lidla. Wiem, bo kupilam 2 opakowania, a potem mi zabraklo masy na wierzch (bo robilam w duzej blaszce) i dokupilam w pobliskim sklepie piątnice. Troche gorsza.
Mąż mnie teraz molestuje, kiedy znow poczynie ten pyszny deser.
Zmuszona wiec jestem udac sie do lidla i poczynie tiramisu w weekend.
Tym bardziej ze robi sie to w 15 minut.
A można zrobić udawane bez jaj, tzn czymś (czym?) je zastąpić?
Zrobiłam w sobotę.
Szybko zniknęło… podobno pyyyyyyyyyyyyszne.
Ja mam baaardzo szybki przepis
biszkopty podłużne jedna duża paczka
gotowy krem tramisu
mleko
kakao
Biszkopty maczamy w kawie wymieszanej z alkoholem
robimy krem dodajac mleko i miksujemy
i przekladamy biszkopt krem kakao biszkopt krem kakao
Z wyjsciem do sklepu po produkty zajmuje mi to 40minut
POLECAM pysznie i szybko
Ok pysznie brzmi, z checia bym sie pokusila ale ile dajecie tego alkoholu. Bo można i kieliszek a mozna i literatke dowalić czy szklanke:) Ja nigdy nie robiłam i kompletnie nie wiem jaka proporcja. Ile Wy dajecie?
Ja robię szklankę kawy rozpuszczalnej i dodaje po łyżce amaretto aż smak będzie moim zdaniem dobry,nie lubię zbyt mocnego wiec zazwyczaj jest to 6-7 łyżek
jaka kawa? czy może być z ekspresu świeżo przyrządzona?
Nie, no co ty. W ziarenkach…
Ja robie kilka mocnych espresso.
Dodaje baileysa na oko.
Kupilam buteleke 250ml i zużyłam na 2 razy.
wykorzystujac mase z mascarpone, jajek i cukru mozna przyzadzic deser z owocami. Zamiast biszkoptow na dno szklanek (kiliszkow do martini ) klade owoce swieze lub mrozone (jagody, maliny, poziomki) skrapiam wodeczka, wisnioweczka ( w zaleznosc co mam w barku) na to masa z serka i do lodoweczki. super smakuje chociaz osobiscie moim fawortem jest klasyczne tiramisu.
A…. i ja mocze biszkopciki rumem:) tez polecam
no
bo mi tu któras z rozpuszczalną wyjechała 😉
Bo jak któraś nie ma ekspresu to musi z rozpuszczalną wyjechać
ja robię ze zwykłej rozpuszczalnej Neski
można z kawy rozpuszczalnej, można z takiej z ekspresu.
można z serka mascarpone z Lidla, Piątnicy, piu, jakiego się chce:)
wszystko można!
i tak wyjdzie pycha!
znam swoje możliwości
i taka pewna nie jestem
Zrobiłam, włożyłam do lodówki, ciekawe jak wyjdzie… jutro napiszę :).
Wyszło boskie! Dzięki Bruni za przepis 🙂
Dzięki:)
dziś znowu idzie produkcja:)
tym razem eF sam sobie robi ciasto, ja siedzę na forumie
i z 3 m nadzoruję:)
biszkopty mu tylko namoczyć pomogłam i wyłożyłam:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Tiramisu by Bruni :)