Ciacho składa się z trzech części:
BISZKOPT
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
szczypta soli
3 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biała ubijać, dodając cukier + szczyptę soli + żółtka + proszek. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 25 – 30 minut w temp. 180 st.
MASA
pół litra śmietany kremówki 36-procentowej
serek toska 450 – 500 g
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, dodać cały ser + ubitą pianę z białek z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru.
Wszystko delikatnie połączyć z ubitą na sztywno śmietaną.
NASĄCZENIE
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki likieru amaretto (migdałowego)
Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody, przelać zawartość do większego naczynka i dodać likier.
Biszkopt rozkroić na trzy części, każdą nasączyć i posmarować masą.
Wierzch posmarować masą, posypać gorzką czekoladą lub kakao.
Przyznam, że ja długo podchodziłam do tego ciasta, bo ciągle brakowało mi jakichś składników. Ciasto jest jednak łatwe i bardzo dobre, w mojej rodzinie zrobiło furorę.
Justi & Mati (01.04.2004)
1 odpowiedzi na pytanie: Tiramisu
Re: Tiramisu
Ja mam trochę łatwiejszy przepis
na małą blachę
1 serek mascarpone „pątnica”
śmietanka 30% „łowicka” 130 gr
biszkopty podłużne (ja kupuję w biedronce)
50 gr cukru pudru
kakao do posypania
kawa (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) + kieliszek likieru (lub ajerkoniaku) – szklanka
śmietankę ubić, dodać cukier puder, dołożyć serek – wymieszać łyżką drewnianą.
Biszkopty namoczyć w kawie z likierem, ułożyć w podłużnym naczyniu, na to wyłożyć warstwę kremu, posypać kakao i kolejną warstwę tak samo. Pychotka
SMACZNEGO
Marta i
Znasz odpowiedź na pytanie: Tiramisu