Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)
  • Autor
    Wpisy
  • #97076

    joannar

    Pysznośći. Polecam na święta! 🙂

    Składniki:
    1/2 kg maku
    1/2 kg cukru pudru
    8-10 jaj
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bakalie (miseczka): rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały, daktyle, śliwka kalifornijska

    Przyrządzenie:
    mak sparzyć, a nawet podgotować
    2 razy go przemielić przez maszynkę
    cukier puder ubić z samymi żółtkami
    ubić na sztywno białka
    do żółtkowej masy dodać skręcony mak, proszek do pieczenia, bakalie oraz ubitą pianę z białek
    wrzucić do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy
    piec około godziny w średnio gorącym (180st.) piekarniku, bez termoobiegu.
    [U]
    Polewa:[/U]
    6 łyżek cukru
    1/3 kostki masła
    2 łyżki kakao
    3 łyżki wody
    do gotującej się wody dodac pozostałe składniki i mieszając trzymać na ogniu ze 3 minuty

    Po wystygnięciu można przełozyć torcik kremem czekoladowym lub czekoladowym alkoholizowanym 😉

    Pyszności.
    Smacznego 🙂

    Jak się dokopię, będzie zdjęcie środka 🙂
    Na razie mam w całości. Wygląd a’la mazurek bo był ostatnio robiony na Wielkanoc 😀

    #2202244

    dorotka1

    drukuje i bede robic 🙂



    #2202245

    usianka

    To ten!!
    Dodaje do masy aromat rumowy (ciotka zawsze migdalowy) i zamiast polewy czekoladowej dawalysmy lukier cytrynowy.

    #2202246

    pasiasta

    Zamieszczone przez dorotka1
    drukuje i bede robic 🙂

    Ja też, ja też:Hura!: szukałam czegoś niebanalnego z makiem!

    #2202247

    kotus

    Zamieszczone przez JoannaR
    Pysznośći. Polecam na święta! 🙂

    wow wow wow!!! robię to na swięta:Hura!:własnie mój dawny torcik opierał się przede wszystkim na jajach.Do ciasta dużo jaj jak i do kremu jaja były podstawą:Kciuki:

    #2202248

    pasiasta

    A gdzie go przechowywać? W lodówce, czy niekoniecznie?
    Można dać gotowy zmielony i przyprawiony mak z puszki?
    I pytanie od niedoświadczonej – będzie to się trzymało jak nie ma mąki?

    :Wstyd::Wstyd::Wstyd::Wstyd:



    #2202249

    joannar

    Zamieszczone przez Kasiasta
    A gdzie go przechowywać? W lodówce, czy niekoniecznie?
    Można dać gotowy zmielony i przyprawiony mak z puszki?
    I pytanie od niedoświadczonej – będzie to się trzymało jak nie ma mąki?

    :Wstyd::Wstyd::Wstyd::Wstyd:

    Powiem tak.
    Robiłam z tej gotowej masy makowej też. I zdecydowanie lepszy jest z maku suchego. Znaczy od początku 🙂 Ale wychodzi, jest ok. Jeśli chcesz, spróbuj zmiksować same żółtka z 1/4 może cukru (bo sama masa makowa jest słodka) i do tego dodaj ubitą na sztywno pianę. Daj 2 jaja więcej, bo ciasto trzyma właśnie ta piana z białek 🙂
    Nie trzeba mąki 🙂

    #2202250

    aborka

    moja mama taki robi ale przekłada kremem (karpatkowo-kawowym albo przechowym)

    #2202251

    Anonim

    mama robi z maku gotowego
    też pycha

    #2202252

    kamelia

    Polecam taki mak:

    Takiego uzywam, bo nie mam czym mielić ziarnistego. Jest super. Kupuję w najblizszym spozywczym, w Auchanie też widziałam.



    #2202253

    pasiasta

    Zrobiłam i mimo faktu że mi siadł:Wstyd: to smakowo i wizualnie był świetny!

    #2202254

    ahimsa

    Chamstwo, no!!!! mam ślinotok a dietę uskuteczniam;)



    #2202255

    yoko

    Zamieszczone przez ahimsa
    Chamstwo, no!!!! mam ślinotok a dietę uskuteczniam;)

    to tak jak ja…

    #2202256

    pasiasta

    Zamieszczone przez gryzelda
    to tak jak ja…

    Ja zacznę jak powyjadam wszystkie świąteczne słodkości:Hyhy:

    #2202257

    ahimsa

    No i po co ja tu zaglądałam???;)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close