Tort marchewkowy z mascarpone

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #113299

    maduxia

    nie wiem, czy było, ale wrzucam, zróbcie sobie, króliczki, na święta. To jest mój autorski przepis więc ol rajts rizerwd 😉

    Sam przepis na ciasto w sumie też- a raczej jest wynikiem wieloletnich eksperymentów z proporcjami. W wielu przepisach na ciasto marchewkowe jest o wiele więcej oleju ale mniej marchewki, moim zdaniem bez sensu. Samo ciasto można zrobić w keksówce – dużej-albo w blaszce prostokątnej i podawać samo, bez kremu, też jest pycha. Można dodać też orzechy włoskie, ja jednak najczęściej robię bez dodatków. Albo w ogóle zrobić w foremkach na muffiny, z papilotkami, albo jeśli silikonowe to bez, a samym kremem posmarować z wierzchu, albo nadziać? albo i nic nie robić z nimi.

    3/4 szklanki oleju
    4 jajka
    2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach. Mają to być ubite szklanki, czyli wciskamy tej marchewki ile się zmieści .
    2 szklanki mąki
    2 szklanki cukru. Ja zazwyczaj daję jasny trzcinowy, może być też oczywiście zwykły i wtedy 1 1/2 wystarczy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki soli

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę/tortownicę wyłożyć papierem- chodzi w sumie o samo dno. Dodatkowo niczym nie smarujemy, nie sypiemy mąką, nie ma takiej potrzeby.
    Jajka miksujemy z cukrem i solą. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i cynamonem, dodajemy stopniowo do jajek- nie przerywając ucierania- na zmianę z olejem. Nie trzeba tego robić po jednej łyżce, ja zazwyczaj robię w trzech rzutach . Na końcu dodać marchewkę, chwilę miksować i już. Pieczemy minimum 1 godzinę, czas zależy od grubości ciasta, trzeba sprawdzić patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Pożeramy od razu, albo studzimy i kroimy na 3 cienkie warstwy i lecimy dalej 🙂

    3 opakowania mascarpone
    Skórka starta z 1 pomarańczy
    Cukier puder
    Mascarpone krótko miksujemy (ja wcześniej sądziłam, że skoro to ma tyle tłuszczu to można włączyć na 15 minut i nic się mu nie stanie? otóż się stanie, mi akurat wyszło masło) dodajemy cukier- osobiście wolę tylko trochę, lubię kontrast lekko tylko słodkiego kremu z dość słodkim, intensywnym ciastem. Dodajemy skórkę.

    Przekładamy placki kremem, ale pamiętamy, że każdy z nich trzeba lekko nasączyć. Ja wyciskam sok z połowy pomarańczy, dodaje do niego dosłownie 1-2 łyżeczki likieru cointreau oraz trochę bardzo mocnego, słodkiego, gorącego earl Greya. Tym nasączam, ale lekko.

    Co do polewy: to ganache z kremówką i sokiem z drugiej połówki pomarańczy. Nie lubię, jak się coś marnuje 😀

    Ze dwie czekolady: jedna mleczna jedna gorzka, rozpuścić, dodać sok i porządny chlust kremówki, wymieszać. Gotowe.

    #5151172

    jbielu

    madox ja tu linię trzymam:D

    i nie wiem dlaczego przeczytałam ciasto marchewkowe to pomyślałam Gobin:Hmmm…:



    #5151173

    maduxia

    iiii tam, w święta to nawet nie wypada linii trzymać 😉
    Gobin robił? Na zlot. Albo przepis wrzucał? :Hmmm…:

    #5151174

    gobin

    Zamieszczone przez maduxia
    iiii tam, w święta to nawet nie wypada linii trzymać 😉
    Gobin robił? Na zlot. Albo przepis wrzucał? :Hmmm…:

    Gobin robił na zlot ostatni nawet 2 sztuki ale przepisu nie wrzucał.

    Eh i ktoś o mnie nawet myśli 😀

    #5151175

    asik

    Uwielbiam ciasto marchewkowe
    ale też linię trzymam 😉

    #5151176

    nunak

    nosz………
    a miałam plan nie robić nic na świeta…..

    i przypomniałam sobie o marchewkowym cieście :Boje się:



    #5151177

    piggy

    Nie trzymam linii, będzie ciasto :Cwaniak:

    #5151178

    kiara

    Mam podobny przepis
    Marchewki jest więcej, bo cały kilogram:)

    #5151179

    neal

    Good recipe for the carrot cake.
    I know to prepare carrot, apple, and pumpkin cake but I never try such carrot cake recipe.
    I will try your this recipe for preparing the carrot cake.
    Thanks for sharing this recipe.

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close