Czy ktoś się odważył?
Tak mi się marzy, żeby tort choć raz był zjedzony, smaczny, a nie rozgrzebany widelcem cukierniany atrybut deserowy pomiędzy kawą a zimną płytą.
Nie znoszę ciast z cukierni, wybredna jestem i chyba jeszcze nie zdarzyło mi się zjeść tortu z cukierni, który by zachwycił
Poproszę o dzielenie się doświadczeniem w tej kwestii 🙂
118 odpowiedzi na pytanie: Tort na Komunię samodzielnie?
Tylko samodzielnie 😀
Pyszny waniliowy biszkopt przełożony bitą śmietaną lub bitą z owocami, lub kremem budyniowo-bitośmietanowym, nasączony czyś kwaskowatym (może być pulpa agrestowa) i na górze położona dekoracja z marcepana.
Kuzynowi na “wesele” 😉 On z Wybranką za “wielką wodą”, rodzina w PL 😉 robiłam w zimie: biszkopt makowy, bita, obłożony masą marcepanową. Wygląd REWELACYJNY (serio – niebieskie dodatki + srebrne perełki) – smak cudowny. Wszystkie kupne niech się schowają. Tak pyszny tort tylko raz w życiu mi wyszedł. Znikał w mgnieniu oka… I dobrze – bo się marcepan na bitej zaczął rozpuszczać 😉
Bea ja średnio w temacie tortowym,
choć może trochę tak – ale muszę Ci bardzo podziękować 😀
J. sobie zażyczyła na urodziny truskawkowe marzenie, zamiast tortu
upiekłam nie jak zawsze w prostokątnej brytfannie, tylko w dużej tortownicy
Dzieciaki zachwycone, po raz pierwszy “tort” zniknął ze wszystkich talerzy 😀
Twój przepis to jedno z naszych ulubionych ciast, zdecydowany faworyt Młodej 😀
No właśnie, przemyślenia mam dokładnie takie jak Ty
Czy zakupić piękne ciasto w kształcie księgi, którego sie nikt nie czepi czy samej kombinować
Koleżanka mnie namawia na domówke z opłatkiem na górze, no ale nie wiem….
Dodam, że boję się góry a nie samego samku, czy tego, że tort nie wyjdzie
Taki by mi styknał
Wydaje się łatwe 😉
Cza mieć literki i wykrawaczki… Łatwy jest.
Tylko jeżeli to jest lukier plastyczny – a na to wygląda – to będzie średnio smaczne. Po prostu smak cukru. Choćbyś w środku miała nie wiem co to na zewnątrz musi być masa maślana i ten “cukier”.
A wtedy to, jak Bea pisała, jak z cukierni 😀 Postoi do rocznicy
No tak, literki sobie daruję:)
Bardziej myślę o tym torcie z filmiku
Laska dawała budyń na wierzch, nie masło
Z lukrem plastycznym nic nie jadłam jeszcze ale myślę, że górna wartwa cukru nie zniszczy bardzo środka
Spróbuję na weekendzie popełnić taki tort 😀
Asik, ja też uwielbiam to ciacho 🙂
No moja droga, Ty myślisz, że się wywiniesz od przepisu? :Nie nie:
😉
Te torty są piękne, ale ten cukier na wierzchu…
Mi chodzi po głowie księga, może dałabym radę 😀 :
Kwestia tylko jakie masy do środka, żeby pysznie było, czym nasączać itd.
Tu są strony opłatkowe do dekoracji tortów ksiąg:
Mam podobny dylemat.
Z tym, że my (w sensie ja, mąż i dzieci) “generalnie” tortów nie za bardzo, a już z cukierni to nawet nie chce mi się próbować…
RAZ jadłam super z cukierni: czekoladowo – żurawinowy. To był tort weselny i trochę nietypowo wyglądał, bo był czarny ale był naprawdę super 🙂 (nawet 2 kawałki zjadłam!). Ale nie będę tortu z Lublina do W-wy ciągnąć… No i czarny na komunię
Ja zastanawiam się nad 3 opcjami:
1) tort owocowo-śmietanowy (biały! :))
2) coś wymyśleć z ciasta czekoladowego Asik. i pomieszać to z masą jak do karpatki i wiśniami z likieru… Albo jakiś typu czarny las (tylko kto mi to upiecze ;))
3) olać tort. Będą dobre ciasta (mam “zaklepane”: orzechowiec, pijana śliwka, brownie, może karpatka). Dla mnie by wystarczyło, ale nie wiem… Musi być tort?
Tu jest fajna stronka z tortami komunijnymi
Pewnie, że nie musi 🙂
Ja dążę 😀 do tortu głównie ze względu na dekoracje, które akcentują charakter święta, bo se karpatki hostią nie przystroję no i wiesz, dzieciak się ucieszy, bo tam jego imię i w ogóle 😉
Też taki śmietanowo-owocowy chodzi mi po głowie, co do czekoladowego Asik to wydaje mi się za ciężkie na tort, ale może się mylę
Hmmmm… wg mnie tajemnica dobrego tortu tkwi w tym,by nie był zbyt słodki, mulący. Powinien być za to dobrze naponczowany (najlepiej wodą ze spirytusem,kawą, aromatyczna herbatą, ew.sokiem owocowym do tortów owocowych). Sama nie przepadam za tortami z masą na bazie tylko kremówki, za to sprawdziłam ten przepis na krem i polecam!
Jest wiele wariantów smakowych,a krem wychodzi zawsze i jest zwarty, idealny do dekoracji. Ja tylko daję nieco więcej mąki do budyniu, żeby ciapa nie wyszła;) i mniej cukru, bo nie lubię i nie mogę.
Torty z masa cukrową są rzeczywiście efektowne, sama zaczęłam je robić z myślą, że zjadający masę potraktują jak ozdobę i nie zjedzą,ale zawsze jedzą
w mojej miejscowości jedna kobieta robi pyszne torty rewelacyjne a i moim zdaniem wyglądają jak arcydzieła wręcz tu jest galeria tych jej tortów. Nie wiem gdzie mieszkasz ale jeśli blisko to polecam zamówienie tortu u niej.
Nie wiem czy to obejmuje reklamę, jak tak to wykasujcie mnie stąd 😀
Ja mieszkam, jak widać 😀
Za to Ty – nie widać
Fajny ten krem, tylko ja nie cierpię białej czekolady, ale może jej nie czuć w kremie?
Jej smak jest IMO subtelny;) ale może bardziej odpowiadałaby Ci wersja z Nutellą albo budyń + roztopiona 1 czekolada gorzka i 1 mleczna w ok. 150 gr kremówki (ma to po wystudzeniu konsystencję Nutelli). Ta ostatnia wersja jest intensywnie czekoladowa, niam:p
Znasz odpowiedź na pytanie: Tort na Komunię samodzielnie?