Tradycyjny kotlet schabowy panierowany

poprosze o przepis, poważnie.

38 odpowiedzi na pytanie: Tradycyjny kotlet schabowy panierowany

  1. Nie pomogę bo my nie jemy czerwonego mięsa, ale moja teściowa robi tak, że rozbija mięso, soli, pieprzy.
    Potem macza w bułce tartej, potem w roztrzepanym jajku, potem znów w bułce tartej i smaży to na bardzo gorącym oleju. Wychodzi jej gruba panierka – kotlety pyszne (ponoć – nigdy nie próbowałam).

    • jak inni robią?
      poproszę o odpowiedzi.
      jest mi to potrzebne w celach zawodowych, że się tak wyrażę.
      im wiecej Waszych odpowiedzi, tym lepiej, nawet gdyby miały sie powtarzac.dziekuje.

      • Rozbić. Podobno dobrze jak rozbijasz przez folię, wtedy nie uszkadzają się włókna ale ja się w to nie bawię.
        Sól, pieprz.

        No i moim zdaniem diabeł tkwi w panierce.
        Ja panieruję najpierw w mące, potem w jajku a na koniec bułka tarta. Podkreślam BUŁKA a nie chleb z czymś tam zmieszany.

        Jeśli najpierw opanierujesz w mące to się nic nie odklei później.

        No i na olej, dość głęboki.

        Smacznego.

        • Rozbijam
          sól, pieprz
          na patelnię wlewam sporo oleju, wtedy panierka jest bardziej chrupiąca
          schaboszczaka obtaczam w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej
          Czasami pomijam mąkę, obtaczam w jajku i bułce, jeszcze raz w jajku i bułce
          wtedy jest fajna grubsza panierka 🙂

          • kupuje schab w calosci, usuwam te biala blone
            rozbijam, nie za bardzo
            jesli mam czas, namaczam lekko w mleku przez jakas godzinke (w lodowce)
            sol, pieprz
            panierka prosta – jajko dobrze roztrzepane i bulka tarta (drobno mielona)
            na dobrze rozgrzanym oleju smaze na zloto z kazdej strony (jesli robisz ciensze kawalki miesa, olej nie musi byc strasznie goracy)

            ale najbardziej lubie kotlety schabowe smazone z koscia, maja delikatnie inny smak

            ah, koniecznie przed podaniem odsaczam z tluszczu na pergaminie albo reczniku papierowym

            • rozbijam mięso przez folie, sole, pieprze, jajo, bulka tarta i na patelnie…

              • czy któraś z Was dodaje vegetę? lub używa jej zamiast soli i pieprzu?
                jesli nie, to dlaczego?
                jesli tak, to również pytam dlaczego?

                • Zamieszczone przez bruni
                  czy któraś z Was dodaje vegetę? lub używa jej zamiast soli i pieprzu?
                  jesli nie, to dlaczego?
                  jesli tak, to również pytam dlaczego?

                  nie używam, bo w domu Mama tak nie robiła 😀 i w sumie nie spotkalam się z tym… Nastepnym razem dorzuce i sprawdze jak smakuje 😉

                  • Zamieszczone przez bruni
                    czy któraś z Was dodaje vegetę? lub używa jej zamiast soli i pieprzu?
                    jesli nie, to dlaczego?
                    jesli tak, to również pytam dlaczego?

                    Droga Pani Profesor,
                    nie używam do niczego vegety. Powód mojego postepowania jest prosty – moje dzieci są na to dziadostwo dramatycznie uczulone.
                    Z poważaniem.

                    ps. proszę o inny zestaw pytań 😉

                    • Zamieszczone przez mamaMiiMa
                      Rozbić. Podobno dobrze jak rozbijasz przez folię, wtedy nie uszkadzają się włókna ale ja się w to nie bawię.
                      Sól, pieprz.

                      No i moim zdaniem diabeł tkwi w panierce.
                      Ja panieruję najpierw w mące, potem w jajku a na koniec bułka tarta. Podkreślam BUŁKA a nie chleb z czymś tam zmieszany.

                      Jeśli najpierw opanierujesz w mące to się nic nie odklei później.

                      No i na olej, dość głęboki.

                      Smacznego.

                      robie dokladnie tak samo.
                      tak mnie nauczyla babcia, ktorej kotlety schabowe byly najlepsze na swiecie 😉
                      vegety nie uzywam bo pewnie nigdy bym nie wpadla na to aby sprobowac, uwazam ze nie ma powodu “ulepszac” czegos co jest doskonale w swej prostocie 🙂

                      edytuje bo tradycyjnie to babcia smazyla na smalcu, a nie na oleju 😉

                      • Zamieszczone przez bruni
                        czy któraś z Was dodaje vegetę? lub używa jej zamiast soli i pieprzu?
                        jesli nie, to dlaczego?
                        jesli tak, to również pytam dlaczego?

                        Nie dodaję
                        nigdy na to nie wpadłam
                        A tak poza tym ja w ogóle do niczego nie używam vegety
                        nie wiem czy mam w domu takie cuś 😉

                        • Zamieszczone przez bruni
                          czy któraś z Was dodaje vegetę? lub używa jej zamiast soli i pieprzu?
                          jesli nie, to dlaczego?
                          jesli tak, to również pytam dlaczego?

                          bo vegeta to chemia, nie używam, nie znoszę smaku

                          kotleta robię na dwa sposoby w obu rozbijam mięso, solę, pieprze, sypię czosnkiem, jajko bułka tarta. Maczam w jajku i bułce a jak chce taki większy to dwa razy. Smaże tylko na smalcu gorącym, na oleju czy oliwie to już nie smakuje jak kotlet

                          bułka tarta to u mnie w domu coś takiego co sama ścieram z kajzerek i przez sitko biorę i mam taką jak trzeba

                          • gobin, dziekuje, ale interesuje mnie tylko tradycyjny kotlet schabowy:)
                            nie udziwnienia ze schabu:)
                            gdybyś mogła edytować swoją wypowiedź w czesci, gdyż bede drukować Wasze przepisy. dziekuje.

                            • prosze uprzejmie

                              • Mieso sole i pieprze, wkladam do woreczka sniadaniowego i rozbijam z obu stron (mieso przyprawiam wczesniej, bo wydaje mi sie, ze wtedy przyprawy lepiej w niego wnikaja podczas rozbijania). Roztrzepuje jajko rowniez z sola i pieprzem, maczam w nim mieso, potem w bulce tartej w smaze na rozgrzanym oleju. czasmi panieruje kotleta podwojnie.

                                • Zamieszczone przez bruni
                                  czy któraś z Was dodaje vegetę? lub używa jej zamiast soli i pieprzu?
                                  jesli nie, to dlaczego?
                                  jesli tak, to również pytam dlaczego?

                                  nie uzywam
                                  ani generalnie niczego vegetopodobnego
                                  z prostej przyczyny – glutaminian sodu sie nazywa (chyba tylko jedzac chinszczyzne jestem w stanie sie z jego obecnoscia pogodzic)

                                  ale ja nawet kostki rosolowe uzywam z umiarem i najchetniej kupuje takie bio

                                  • Zamieszczone przez Mamrotka
                                    Droga Pani Profesor,
                                    nie używam do niczego vegety. Powód mojego postepowania jest prosty – moje dzieci są na to dziadostwo dramatycznie uczulone.
                                    Z poważaniem.

                                    ps. proszę o inny zestaw pytań 😉

                                    podpisuję się z gotowych przypraw mam jedynie grilla pewnej jednej jedynej firmy bo uwielbiam a tak przyprawy proste bez glutaminianów i innych EEEE

                                    • rozbijam

                                      solę, delikatnie p.ieprzę

                                      potem panierka: mąka, jajko, bułka, smażę na oleju

                                      veget nie używam – uzywa moja mama, ale mi nijak ona do schabowego nie pasuje;

                                      • no to ja napiszę, że tylko solę. Nie *, kiedyś używałam jeszcze MAJERANKU! (dosypywałam do jajka)
                                        Rozbity kawałek soliłam, maczałam w jajku z majerankiem i w bułce. No i na patelnię 🙂

                                        Z majerankiem też pyszne 🙂

                                        • rozbijam przez woreczek foliowy, ale nie po to by nie uszkodzić włókien, a po to by nie pochlapać kuchni:)
                                          sole, pieprze i posypuję drobno posiekanym czosnkiem… na talerz, folia i do lodówki… na drugi dzień… mąka, jajko i bułka tarta… rozgrzany olej i siup na patelnie…
                                          dziękuję

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Tradycyjny kotlet schabowy panierowany

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general