Tradycyjny kotlet schabowy panierowany
poprosze o przepis, poważnie.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Zabawki zręcznościowe na Dzień Dziecka. Odkryj gry i zabawki, które ćwiczą koncentrację i umiejętności motoryczne
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Bon turystyczny 2024. Czy 500 zł świadczenia wakacyjnego wróci w tym roku? Jest konkretny komentarz ministra
Zasiłek rodzinny 2024. Ile wynosi i komu przysługuje? Jakie są dodatki? Rodziców obowiązuje kryterium dochodowe
Twórcze zestawy do rysowania na Dzień Dziecka. Najlepsze prezenty dla maluchów, które uwielbiają prace plastyczne
- Rodzice.pl
- Forum
- NA KAŻDY TEMAT
- Książka kucharska
- Tradycyjny kotlet schabowy panierowany
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
38 odpowiedzi na pytanie: Tradycyjny kotlet schabowy panierowany
Nie pomogę bo my nie jemy czerwonego mięsa, ale moja teściowa robi tak, że rozbija mięso, soli, pieprzy.
Potem macza w bułce tartej, potem w roztrzepanym jajku, potem znów w bułce tartej i smaży to na bardzo gorącym oleju. Wychodzi jej gruba panierka – kotlety pyszne (ponoć – nigdy nie próbowałam).
jak inni robią?
poproszę o odpowiedzi.
jest mi to potrzebne w celach zawodowych, że się tak wyrażę.
im wiecej Waszych odpowiedzi, tym lepiej, nawet gdyby miały sie powtarzac.dziekuje.
Rozbić. Podobno dobrze jak rozbijasz przez folię, wtedy nie uszkadzają się włókna ale ja się w to nie bawię.
Sól, pieprz.
No i moim zdaniem diabeł tkwi w panierce.
Ja panieruję najpierw w mące, potem w jajku a na koniec bułka tarta. Podkreślam BUŁKA a nie chleb z czymś tam zmieszany.
Jeśli najpierw opanierujesz w mące to się nic nie odklei później.
No i na olej, dość głęboki.
Smacznego.
Rozbijam
sól, pieprz
na patelnię wlewam sporo oleju, wtedy panierka jest bardziej chrupiąca
schaboszczaka obtaczam w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej
Czasami pomijam mąkę, obtaczam w jajku i bułce, jeszcze raz w jajku i bułce
wtedy jest fajna grubsza panierka 🙂
kupuje schab w calosci, usuwam te biala blone
rozbijam, nie za bardzo
jesli mam czas, namaczam lekko w mleku przez jakas godzinke (w lodowce)
sol, pieprz
panierka prosta – jajko dobrze roztrzepane i bulka tarta (drobno mielona)
na dobrze rozgrzanym oleju smaze na zloto z kazdej strony (jesli robisz ciensze kawalki miesa, olej nie musi byc strasznie goracy)
ale najbardziej lubie kotlety schabowe smazone z koscia, maja delikatnie inny smak
ah, koniecznie przed podaniem odsaczam z tluszczu na pergaminie albo reczniku papierowym
rozbijam mięso przez folie, sole, pieprze, jajo, bulka tarta i na patelnie…
czy któraś z Was dodaje vegetę? lub używa jej zamiast soli i pieprzu?
jesli nie, to dlaczego?
jesli tak, to również pytam dlaczego?
nie używam, bo w domu Mama tak nie robiła 😀 i w sumie nie spotkalam się z tym… Nastepnym razem dorzuce i sprawdze jak smakuje 😉
Droga Pani Profesor,
nie używam do niczego vegety. Powód mojego postepowania jest prosty – moje dzieci są na to dziadostwo dramatycznie uczulone.
Z poważaniem.
ps. proszę o inny zestaw pytań 😉
robie dokladnie tak samo.
tak mnie nauczyla babcia, ktorej kotlety schabowe byly najlepsze na swiecie 😉
vegety nie uzywam bo pewnie nigdy bym nie wpadla na to aby sprobowac, uwazam ze nie ma powodu “ulepszac” czegos co jest doskonale w swej prostocie 🙂
edytuje bo tradycyjnie to babcia smazyla na smalcu, a nie na oleju 😉
Nie dodaję
nigdy na to nie wpadłam
A tak poza tym ja w ogóle do niczego nie używam vegety
nie wiem czy mam w domu takie cuś 😉
bo vegeta to chemia, nie używam, nie znoszę smaku
kotleta robię na dwa sposoby w obu rozbijam mięso, solę, pieprze, sypię czosnkiem, jajko bułka tarta. Maczam w jajku i bułce a jak chce taki większy to dwa razy. Smaże tylko na smalcu gorącym, na oleju czy oliwie to już nie smakuje jak kotlet
bułka tarta to u mnie w domu coś takiego co sama ścieram z kajzerek i przez sitko biorę i mam taką jak trzeba
gobin, dziekuje, ale interesuje mnie tylko tradycyjny kotlet schabowy:)
nie udziwnienia ze schabu:)
gdybyś mogła edytować swoją wypowiedź w czesci, gdyż bede drukować Wasze przepisy. dziekuje.
prosze uprzejmie
Mieso sole i pieprze, wkladam do woreczka sniadaniowego i rozbijam z obu stron (mieso przyprawiam wczesniej, bo wydaje mi sie, ze wtedy przyprawy lepiej w niego wnikaja podczas rozbijania). Roztrzepuje jajko rowniez z sola i pieprzem, maczam w nim mieso, potem w bulce tartej w smaze na rozgrzanym oleju. czasmi panieruje kotleta podwojnie.
nie uzywam
ani generalnie niczego vegetopodobnego
z prostej przyczyny – glutaminian sodu sie nazywa (chyba tylko jedzac chinszczyzne jestem w stanie sie z jego obecnoscia pogodzic)
ale ja nawet kostki rosolowe uzywam z umiarem i najchetniej kupuje takie bio
podpisuję się z gotowych przypraw mam jedynie grilla pewnej jednej jedynej firmy bo uwielbiam a tak przyprawy proste bez glutaminianów i innych EEEE
rozbijam
solę, delikatnie p.ieprzę
potem panierka: mąka, jajko, bułka, smażę na oleju
veget nie używam – uzywa moja mama, ale mi nijak ona do schabowego nie pasuje;
no to ja napiszę, że tylko solę. Nie *, kiedyś używałam jeszcze MAJERANKU! (dosypywałam do jajka)
Rozbity kawałek soliłam, maczałam w jajku z majerankiem i w bułce. No i na patelnię 🙂
Z majerankiem też pyszne 🙂
rozbijam przez woreczek foliowy, ale nie po to by nie uszkodzić włókien, a po to by nie pochlapać kuchni:)
sole, pieprze i posypuję drobno posiekanym czosnkiem… na talerz, folia i do lodówki… na drugi dzień… mąka, jajko i bułka tarta… rozgrzany olej i siup na patelnie…
dziękuję
Znasz odpowiedź na pytanie: Tradycyjny kotlet schabowy panierowany