troche winka w ciazy…

Post贸w wy艣wietlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 19)
  • Autor
    Wpisy
  • #114494

    fasolada

    tytul troche na wyrost bo nie zamierzam tu wypytywac o picie przyslowiowej lampki 馃槈
    chodzi mi o dodanie wiina do potraw. czesto podczas gotowania dodaje kieliszek wina np. do miesa, uwielbiam sole gotowana w bialym winie. czy mozna? tak na logike to ten alkohol podczas gotowania/pieczenia wyparowuje, ale wole sie upewnic czy sie nie myle niz pozniej rwac wlosy z glowy…
    mam tez zamrozona terrine pieczona w whisky i tez niee wiem czy zjesc ja moge…

    #5250440

    kamelia

    Wg mnie przegotowany alkohol jest bezpieczny, bo tu przecie偶 o ten alkohol chodzi, kt贸ry i tak paruje, a nie o smak.



    #5250441

    ada410

    Zgadzam si臋 z Kameli膮

    #5250442

    fifka

    Mi te偶 si臋 wydaj臋 ze po gotowaniu/pieczeniu alkohol wyparowuje i zostaje sama esencja smakowa 馃檪

    #5250443

    beamama


    Alkohol wcale nie wyparuje ca艂kowicie podczas .

    Panuje powszechne przekonanie co do tego, 偶e ca艂kowicie wyparowuje podczas pieczenia. Wynika to mianowicie z faktu, 偶e alkohol ma ni偶sz膮 temperatur臋 wrzenia ni偶 woda. Bazuj膮c na tej informacji wydawa艂oby si臋 oczywistym, 偶e alkohol powinien ca艂kowicie wyparowa膰 podczas obr贸bki termicznej potraw. Jednak nie dzia艂a to w ten spos贸b. Alkohol dodany do potrawy nie wyparuje ca艂kowicie nawet podczas d艂ugiego procesu gotowania czy pieczenia. Dodanie niewielkiej ilo艣ci skutkuje rzecz jasna jeszcze mniejsz膮 ilo艣ci膮 w finalnej potrawie, tak wi臋c nie grozi nam alkoholowe upojenie, natomiast twierdzenie, 偶e taka potrawa nie zawiera w og贸le alkoholu jest nieprawd膮.”

    #5250444

    beamama

    „Zamiast zwyk艂ego piwa u偶y膰 mo偶emy po prostu piwa bezalkoholowego lub bulionu (warzywnego, wo艂owego lub drobiowego).

    Czerwone wino bez problemu zast膮pimy sokiem z winogron lub czerwonym winem bezalkoholowym (trzeba pami臋ta膰, 偶e czerwone wino nawet jako sk艂adnik potrawy nie mo偶e zosta膰 zast膮pione np. winem bia艂ym – tutaj tak偶e wa偶ny jest rodzaj wina).

    Bia艂e wino imitowa膰 mo偶e bia艂e wino bezalkoholowe lub sok z bia艂ych winogron z odrobin膮 octu winnego.

    Likier kawowy zast膮pimy kawowym syropem lub espresso.

    W roli szampana doskonale sprawdzi si臋 sok 偶urawinowy zmieszany z wod膮 gazowan膮 (zamiast soku z 偶urawiny mo偶na r贸wnie偶 u偶y膰 soku z bia艂ych winogron).

    Je艣li przepis wymaga dodania s艂odkiego bia艂ego wina mo偶emy zamieni膰 je tak偶e sokiem z bia艂ych winogron, dodatkowo os艂odzonym cukrem (dobry b臋dzie cukier puder, kt贸ry bez problemu sie rozpu艣ci).

    Likier wi艣niowy zast膮pimy konfiyur膮 wi艣niow膮 lub sokiem,likier amaretto – aromatem migda艂owym.

    Je艣li w przepisie podano koniak – mo偶emy wymieni膰 go na sok brzoskwiniowy, morelowy lub gruszkowy.

    W贸dk臋 natomiast zast膮pimy sokiem z bia艂ych winogron wymieszanym z sokiem z limonki.”



    #5250445

    fasolada

    a jednak… dzieki beamama! ja wlasciwie uzywam tylko wina bialego w kuchni, musze sie zatem zaopatrzec w bezalkoholowe…
    dobrze,ze nie mialam w piatek sily na robienie tej soli w winie, bo teraz po przeczytaniu Twojego posta wpadlabym w depresje 馃檪

    #5250446

    cankan

    Zamieszczone przez beamama

    Czerwone wino bez problemu zast膮pimy sokiem z winogron lub czerwonym winem bezalkoholowym (trzeba pami臋ta膰, 偶e czerwone wino nawet jako sk艂adnik potrawy nie mo偶e zosta膰 zast膮pione np. winem bia艂ym – tutaj tak偶e wa偶ny jest rodzaj wina).

    ja ostatnio mia艂am okrutn膮 ochot臋 na warzywa duszone w winie.. m膮偶 powiedzia艂, 偶e mog臋 sobie pomarzy膰 i 偶e z winem mi nie zrobi 馃檨 kupili艣my w艂asnie sok z ciemnych winogron i wysz艂o naprawd臋 pysznie 馃檪

    #5250447

    22

    Zamieszczone przez Fasolada
    tytul troche na wyrost bo nie zamierzam tu wypytywac o picie przyslowiowej lampki 馃槈
    chodzi mi o dodanie wiina do potraw. czesto podczas gotowania dodaje kieliszek wina np. do miesa, uwielbiam sole gotowana w bialym winie. czy mozna? tak na logike to ten alkohol podczas gotowania/pieczenia wyparowuje, ale wole sie upewnic czy sie nie myle niz pozniej rwac wlosy z glowy…
    mam tez zamrozona terrine pieczona w whisky i tez niee wiem czy zjesc ja moge…

    Je艣li naprawd臋 jest to odrobina alkoholu sporadycznie dodana do potraw dla poprawienia smaku to raczej nie ma przeciwwskaza艅, gdy偶 ilo艣ci alkoholu s膮 znikome.

    #5250448

    madolanka

    Spokojnie, ilo艣膰 alko w takiej potrawie jest niewielka, i na pewno nie b臋dziesz je艣膰 tej potrawy wiadrami dzie艅 w dzie艅 馃檪



    #5250449

    rajek

    Czy naprawd臋 tak trudno jest wytrzyma膰 cho膰by bez kropli alkoholu przez 9 miesi臋cy?! Naukowcom nie uda艂o si臋 okre艣li膰 jaka ilo艣膰 C2H5OH powoduje p艂odowy zesp贸艂 alkoholowy, dlatego zak艂adamy, 偶e mo偶e to ka偶da porcja, nawet minimalna. Po co ryzykowa膰? My艣l臋, 偶e taki okres abstynencji to nic strasznego, drogie panie.

    #5250450

    migotkkka

    z tego co pamietam to np. kefir zawiera do 1,5% alkoholu…

    ja druga ciaze pije piwo bezalkoholowe (nie mylic z polskimi niskoalkoholowymi), bez problemu sa do dostania niemieckie czy czeskie naprawde przyzwoite trunki 0,0%. nawet real i auchan ostatnio maja holenderska bavarie na stanie (nie kupujcie owocowych!) 馃檪



    #5250451

    fasolada

    migotkkka, powaznie z tym kefirem?? wydaje mi sie,ze gdyby grozny dla kobiety w ciazy, malutkiego dzieecka byl alkohol dodany podczas przyrzadzania potrawy, wowcza bylby przepis o informowaniu o tym fakcie w menu….
    bavaria pszeniczna jest boska! mmm mniam 馃檪

    #5250452

    megi

    Ja pod koniec ci膮偶y wypi艂am karmi, podobno dobre na laktacj臋. Ale te偶 nie powinno si臋 bo zawiera chyba 0,1% jako艣 tak..:Hmmm…:

    #5250453

    kajaaa

    Ja nic nie pi艂am lepiej nie ryzykowac…poza tym to tylko 9 miesiecy mysle ze da rade wytrzymac ;o) Ja teraz karmie i tez nie moge…ale jestem twarda i wytrzymam w koncu to dla naszego skarbusia ;o)

Post贸w wy艣wietlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 19)


Musisz si臋 zarejestrowa膰 lub zalogowa膰, 偶eby odpowiedzie膰

Close