truskawkowe ciacho

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #87700

    gonia23

    jako że sezon truskawek już blisko, proponuję ciasto z truskaweczkami (chociaż ja robię je cały czas z mrożonych truskawek)

    1. 250 gram herbatników w czekoladzie (najlepsze są LU albo maltanki) zmielić w mikserze na pył
    2. roztopić w garnuszku 2 łyżki masła (można więcej)
    3. zalać masłem herbatniki, dobrze wymieszać tak, żeby się składniki połączyły – wrazie potrzeby dodac jeszcze roztopionego masła
    4. wyłożyć na średniej wielkości tortownicę tak, żeby powstał spód do ciasta – wsadzić do lodówki do zastygnięcia
    5. w mikserze przygotowac wg przepisu z opakowania1 lub 2 serniki na zimno ( w zależności od wielkości blachy i chęci posiadania grubego sernika). ja ogólnie na średnią tortownicę daję jeden
    6. rozpuścić 2 galaretki truskawkowe w 1/2 l wody, dodać zmiksowane truskawki (mrożone lub świerze) w dowolnej proporcji, wg uznania. ważne, żeby truskawki były mocno zmiksowane. wymieszać z galaretką i odstawić do zsiądnięcia
    7. na zastygnięty spód wyłożyć masę sernikową, na to lekko zsiądniętą galaretkę i wstawić do lodówki.

    jak się zsiądzie galaretka to zajadać

    Gosia, Zuzia 2003, Marta 2005

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close