wariacja tiramisu

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
  • #102475

    ciapa

    Zrobiłam na świeta wyszło genialne, dlatego się dzielę.
    Samo tiramisu zawsze było dla mnie za słodkie więc deko zmodyfikowałam przepis
    Właściwie to nie zaczynałam z myślą o tiramisu 🙂
    Do rzeczy
    Upiekłam dwa biszkopty
    Jednen biszkopt biszkopt
    Drugi biszkopt z orzechami, takimi drobno zmielonymi – pełno tych przepisów na necie, ja robiłam z jakiegoś gazetowego –
    Poprzekrajalam biszkopty na pół
    Nasączyłam:
    200 ml bardzo mocnej kawy – dałam z ekspresu lavazze
    100 ml likieru kawowego – ja dałam Kahlua – czyli z wyższej półki

    Krem pierwszy:
    750 g serka mascarpone
    150 ml śmietany kremówki
    100 g drobnego cukru/cukru pudru
    Odrobiną prwdziwej wanilii lub prawdziewegi cukru waniliowego – trudno to ucelować na rynku

    Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać

    Krem 2
    Wzięłam od naszej Kate 123
    200 gr gorzkiej czekolady, drobno posiekanej – tutaj też dałam dobrą czrną czekoladę
    120 ml mleka
    110 ml śmietany kremówki
    100 gr miękkiego masła

    Do miseczki wsypać czekoladę. Podgrzać mleko z kremówką prawie do wrzenia. Gorącym płynem zalać czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia i stężenia
    Krem robiłam z podwójnej porcji

    I przekładałam na zmianę normalny biszkopt/biszkopt orzechowy
    I na zmianę masa z mascarpone i gorzką czekoladą

    Dookoła placek poszedł gorzką czekoladą

    Robiłam w blaszce prostokątnej

    Laski to coś wyszło na wskroś genialne, wyszycy trwali w zachwycie i ja również, że coś takiego popełniłam 😀

    Dlatego się dzielę i zapisuję co by nie zapomnieć na przyszłość

    #3099477

    ciapa

    Dodam, ze cukier waniliowy sama robię, przepis mam stąd

    I robię jeszcze to 😀



    #3099478

    kate123

    Qrcze brzmi bajecznie, będę musiała spróbować 🙂
    A ten krem z czekolady to ja uwielbiam, na święta popełniłam z nim 2 torty 😉

    #3099479

    beamama

    Ja prawdziwe tiramisu uwielbiam niezmiennie i nigdy mi się chyba nie znudzi, w sumie na pół kilo mascarpone daję nieco ponad pół szkl. cukru pudru i nie jest zbyt słodkie.

    Ale…..ciapa….ten Twój przepis brzmi niewiarygodnie, bajecznie i przepysznie i już wiem, co zrobię na Sylwestra!!!
    Wrzucę fotkę 🙂

    #3099480

    ciapa

    Zamieszczone przez beamama
    Ja prawdziwe tiramisu uwielbiam niezmiennie i nigdy mi się chyba nie znudzi, w sumie na pół kilo mascarpone daję nieco ponad pół szkl. cukru pudru i nie jest zbyt słodkie.

    Ale…..ciapa….ten Twój przepis brzmi niewiarygodnie, bajecznie i przepysznie i już wiem, co zrobię na Sylwestra!!!
    Wrzucę fotkę 🙂

    Mam nadzieję, że będzie smakowało
    U mnie to cóś zrobiło furrorę
    Oczywiście z kazdym dniem jest pyszniejsze

    #3099481

    beamama

    Melduję, że biszkopty już upieczone 🙂
    Jutro rano reszta 🙂



    #3099482

    beamama

    Hmmmm :Hmmm…: jeśli muszę być szczera, ciapku, to nie bardzo powaliło mnie na kolana :Wstyd:
    Ale może to dlatego, że ja kocham prawdziwe, „szlachetne” tiramisu :Niepewny:
    Krem biały jest świetny, ale krem kate – jak dla mnie strasznie słodki i mulący, ale może coś źle zrobiłam? Pisałaś, że robiłaś z dwóch porcji czyli z 400g czekolady? Strasznie dużo, no i on w lodówce stężał mi na kamień i przez to ciasto się rozpada, bo nie połączył blatów. Ogólnie pomysł z biszkoptem orzechowym jest super, kawa z likierem do nasączania też ekstra, tylko ten krem czekoladowy mi osobiście zepsuł efekt. Pasowałby mi tam lekki, nie tłusty krem np. bita śmietana z capuccino.
    Dziś mam gości, zobaczymy, jakie będą recenzje 😉

    #3099483

    ciapa

    Beama nie mam pojęcia dlaczego wyszedł Ci słodki jak tam cukru nie ma hmmm a czekoladaa jest gorzka, ja dawałam naprawde gorzką – 95 krem wyszedł mięciutki i gorzki i jak dla mnie wnowazył ten z marcarpone
    Krem robiłam z podwójnej porcji ale ja ciasto piekłam w duzel blaszce prostokatnej i duzo kremu do dekoracji mi poszło
    kahlua tez nie jest za słodka

    U mnie sie to sprawdziło, ja nie przepadam za słokimi na maxa rzeczami a placem mi włyszedl taki srednio słoki

    Ale pewnie jak z wszystkim sa gusta i gusteczki:Hmmm…:

    #3099484

    ciapa

    Beama a ja się tak zastanawiam i zastanawiam i wiesz co ja ten krem Kate chyba źle zrobiłam do swojego placka:Wstyd::Wstyd:
    Bo Ty mi piszesz o 400g czekolady – to musiało by byc 4 sztuki po 100g a mi małz kupił 2 sztuki po 100g specjalnie się go pytałam…
    Czyli w tym świątecznym szale ja zrobiłam ten krem źle, bo do podwójnej porcji mleka i smietany dałam pojedyńczą porcję czekolady…. moze dlatego wyszedł mi mięciutki i dobry

    Sorki ale sama dopiero zatrybiłam, że go źle zrobiłam…

    #3099485

    beamama

    Zamieszczone przez ciapa
    Beama a ja się tak zastanawiam i zastanawiam i wiesz co ja ten krem Kate chyba źle zrobiłam do swojego placka:Wstyd::Wstyd:
    Bo Ty mi piszesz o 400g czekolady – to musiało by byc 4 sztuki po 100g a mi małz kupił 2 sztuki po 100g specjalnie się go pytałam…
    Czyli w tym świątecznym szale ja zrobiłam ten krem źle, bo do podwójnej porcji mleka i smietany dałam pojedyńczą porcję czekolady…. moze dlatego wyszedł mi mięciutki i dobry

    Sorki ale sama dopiero zatrybiłam, że go źle zrobiłam…

    Nooo, dlatego pisałam, że dużo czekolady – 4 sztuki, i to strasznie potem stwardniało :Hmmm…:
    Ale…..ciasto i tak calutkie zostało pożarte, a na drugi – trzeci dzień było lepsze. Gościom smakowało 🙂



    #3099486

    ciapa

    Zamieszczone przez beamama
    Nooo, dlatego pisałam, że dużo czekolady – 4 sztuki, i to strasznie potem stwardniało :Hmmm…:
    Ale…..ciasto i tak calutkie zostało pożarte, a na drugi – trzeci dzień było lepsze. Gościom smakowało 🙂

    Wiesz.. ja juz zgłupiałam jak tem krem robiłam,
    Za duzo rzeczy mi sie głowe zawaliło i krem został wymazany z pamieci

    #3099487

    ciapa

    Ja dalej robie po swojemu
    Dobre jednak proporcje podałam
    U mnie robi furrore:)

    Samo tiramisu dla mnie za słodkie i te surowe jaja….



    #3099488

    smoki

    Nie lubię Was…….:Boje się::Boje się:

    #3099489

    yoko

    Zamieszczone przez ciapa
    Ja dalej robie po swojemu
    Dobre jednak proporcje podałam
    U mnie robi furrore:)

    Samo tiramisu dla mnie za słodkie i te surowe jaja….

    ja robie TIRAMISU, a Ty ciasto o smaku tiramisu:)
    zasadnicza różnica!

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close