Kawoszką specjalną nie jestem, ale lubię od czasu do czasu wypić dobrą kawkę. Herbatka to punkt obowiązkowy mojego codziennego menu. Tak zwyczajnie zaparzone już mi się troszku znudziły… i szukam inspiracji na nowe smaki i aromaty 🙄 Na pewno macie jakieś swoje magiczne receptury na te napoje – jakieś dodatki, sposób parzenia, co z czym połączyć, żeby fajnie smakowało, rozgrzewało, pobudzało, usypiało i co tam jeszcze chcecie 🙂 Podzielcie się ze spragnioną ;).
19 odpowiedzi na pytanie: Wariacje na temat kawy czy;) herbaty
KAWA-na codzien daję troszkę ccukru waniliowego i mleko. Cukrem już wtedy nie slodzę. Jest leciutka i ma taki inny smaczek.
KAWA MROZONA-zaparzam kawę lub kawa rozpuszczalna w dzbanek, do lodówy. Do kawy daję kostki lodu. Do wysokich szklanek daję 2-3kulki loda, zimną kawę i bita śmietana 30%, na to czekolada podgrzana lub likierek lub kakao rozpuszczalne – jak kto woli…mniammmuuu.
Nie mam expresu ciśnieniowego, więc tak sobie radzę.
Podoba mi się pomysł z cukrem waniliowym, na pewno wypróbuję. Dzięki 🙂
Jak mam kiepski humor to robię zwykłą rozpuszczalną, troszkę cukru i mleczka a na górę bita śmietana. Piję od razu taką gorącą. Uwielbiam jak mi się przy tym nos ze śmietany ubrudzi
Ja jeszcze na wierzch sypię odrobinę cynamonu lub kakao
Pycha 🙂
Polecam jak ktoś nie ma czasu na śniadanie – baaaardzo sycąca jest taka kawa 🙂
Jak chcę mieć korzenną kawę to przed zalaniem dodaję trochę przyprawy do pierników 🙂
Ja ostatnio przekonałam się do kawy “leczącej” ból głowy.
Zaparzam kawę dodaję sok z połowy cytryny i 2 łyżeczki miodu. Brzmi dziwnie ale smakuje całkiem nieźle i co najważniejsze naprawdę pomaga na ból głowy.
chai latte
bardzo lubie, szczegolnie zima
torebke mocnej, dobrej herbaty (najsmaczniejsza wg mnie to english breakfast)
zaparzam we wrzacym mleku
tymczasem w odrobinie wody gotuje przyprawy: cynamon, kardamon, galka muszkatolowa, imbir, anyz, itp z miodem lub brazowym cukrem (ciemnym)
potem wszytsko lacze razem i jest
czasami zaparze i studze i popijam na zimno
Lubię espresso:
z czekoladą (syrop czekoladowy) i chilli
z syropem cynamonowym lub cynamonem
z syropem klonowym
no i mój numer popisowy : espresso mrożę w kostkach i miksuję z lodami waniliowymi mlekiem do odpowiedniej konsystencji
i cappucino 😀 albo solo albo polane np masą krówkową z tubki
Najczęściej jednak piję najzwyklejsze espresso zaparzone z dobrej kawy
Tu masz orgię do kawy 😀
Ciapa dzięki za przypomnienie 😉
Całkiem zapomniałam, że mam amaretto i syrop waniliowy do kawy
Teściowa uraczyła mnie zwykłą kawką rozpuszczalną (z lidla 😉 ) z mlekiem, ale posłodziła ją miodem…pychotka polecam
Dzięki dziewczyny! 🙂
Kiedy ja to wszystko wypiję? 😉
Dużo tych kostek dajesz? Jakie masz formy?
Zapodaj nazwę tej dobrej kawy;)
Kawa mrożona 😀
Daję na oko, zwykle przelewam podwójne espresso do worka i potem cały ten woreczek kostek miksuję z lodami
Tu sa tez fajne przepiszy
A teraz moja wariacja;) w temacie herbaty.
Czarną herbatę zaparzam z 2-3 goździkami, potem dodaję plasterek cytryny i troszku soczku – jaki kto lubi – ja akurat malinowy lub wiśniowy. To herbatka rozgrzewająca jest ociupinę, ale może jeszcze się taka przyda na wiosenne animozje pogodowe :):(:):(
Zaserwowałam sobie ostatnio taką kawkę słodzoną miodzikiem i… potwierdzam – pychota 🙂
ja sobie robie kawę w ekspresie – dodaję do filtra razem z kawą troszkę cynamonu i kardamonu . potem mleczko i cukier. pychotka. może tez byc miód zamiast cukru
Zabieram się za ten napój lodowy, tzn będę go robić, mniam. A za chwilę walnę sobie tą kawę z cynamonem, że też na to nie wpadłam 🙂
głównie piję herbatę zieloną jaśminową liściastą,
czasem dodaję do niej imbir w kostkę pokrojony,
czasem z cytryną i miodem
elgreja traktuję podobnie
przy mocnym czasami dolewam mleka
ja polecam napój…
do wrzątku wrzucam 1-2 plasterki imbiru, plaster limonki lub cytryny i do smaku słodzę brązowym cukrem…
druga wersja jest mrożona, ten sam napar studzę, wrzucam kostki lodu, dodaję listki mięty – rewelacja na upały.
Do tego zdrowe i bakteriobójcze 🙂
Kawa (kaloryczna dość), ale pyszna:
do zwykłej kawy rozpuszczalnej, ostudzonej wlewam zmiksowane ze śmietanką łaciatą (do kawy) maliny (świeże lub mrożone)…. pycha 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Wariacje na temat kawy czy;) herbaty