Wariacje wielkanocne na temat jajek????

Witam

Jest już wątek Wielkanoc – mam już komplet potraw – ale chcę też przygotować jajka jakoś inaczej.
Macie pomysł – jakis farsz czy coś?

Kiedyś robialm farsz z tuńczyka i żółtka i właśnie za cholerę nie przypomnę sobie z czego jeszcze a był pyszny….taka ze mnie kuchara

Zależy mi w tym roku – bo mam mega rodzinne święta i ja zapraszam.
Co roku zapraszam ale w tym mam dużo gości.

Dziekuję

19 odpowiedzi na pytanie: Wariacje wielkanocne na temat jajek????

  1. Ja co roku robię bardzo proste i małoskładnikowe jajka faszerowane z przepisu z “Kuchni polskiej”
    Składniki:
    4 jaja,
    2-3 łyżki masła (daję trochę mniej),
    2-3 łyżki śmietany (daję trochę mniej),
    pół pęczka szczypiorku lub natki pietruszki,
    sól, pieprz,
    bułka tarta.
    Jaja ugotować na twardo, przekroić ostrym nożem razem ze skorupką wzdłuż na połówki.
    Delikatnie wyjąć białko i żółtko i drobno je posiekać.
    Do masy jajecznej dodać 2 łyżki masła, śmietanę, drobno posiekany szczypiorek.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Całość dokadnie wymieszać, nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą.
    Smażyć na rozgrzanym maśle, kładąc oczywiście posypaną stroną do dołu.

    • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

      ze zmielonym łososiem i koperkiem kiedys jadłam swietne, ale nie pamietam co w nich tam jeszcze bylo

      • Ja robię z drobno pokrojonym słonym śledziem + żółtko + kapeczka majonezu.

        • Zamieszczone przez Asik.
          Ja co roku robię bardzo proste i małoskładnikowe jajka faszerowane z przepisu z “Kuchni polskiej”
          Składniki:
          4 jaja,
          2-3 łyżki masła (daję trochę mniej),
          2-3 łyżki śmietany (daję trochę mniej),
          pół pęczka szczypiorku lub natki pietruszki,
          sól, pieprz,
          bułka tarta.
          Jaja ugotować na twardo, przekroić ostrym nożem razem ze skorupką wzdłuż na połówki.
          Delikatnie wyjąć białko i żółtko i drobno je posiekać.
          Do masy jajecznej dodać 2 łyżki masła, śmietanę, drobno posiekany szczypiorek.
          Doprawić do smaku solą i pieprzem.
          Całość dokadnie wymieszać, nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą.
          Smażyć na rozgrzanym maśle, kładąc oczywiście posypaną stroną do dołu.

          a jaka śmietana? i jak długo smażyć?

          • Zamieszczone przez rudasek2
            a jaka śmietana? i jak długo smażyć?

            Ja najczęściej używam w kuchni 18%, ale z 12 też powinno być ok.
            Smażyć chwilę, aż bułka tarta utworzy złoto-brązową skorupkę 🙂

            • Przypomniał mi się przepis na pyszną sałatkę z jajek. Można układać warstwani w naczyniu, poszczególne składniki, a ja robię misz–masz i takią podaję.
              Dla mnie jest super:-)

              Jaja ugotowane na twardo, pokroić “w kostkę”, rzodkiewkę poktoić w półplasterki, szczypior drobno pokroić, odcedzić kukurydzę. Wszystko do miski, sól, pieprz i majonez/sporo, żeby sałatka nie była sucha/. Wymieszać i doprawić w/uznania.

              Na pewno będzie u mnie na Wielkanocne Śniadanie:-)

              • Ja robię jajka faszerowane fetą-ugotowane jajka przekroić,wydrążyć żółtka,rozdrobnić widelcem z fetą,dodać majonez,wymieszać,napełnić białka.Udekorować według uznania.

                • Kiedyś jadałam u śp. ciotki jaja marynowane w occie, pamiętam, że były gotowane w cebuli, a potem skorupkę się obijało i wkładało do specjalnej zalewy w słoiku.
                  Niestety ciocia zmarła i przepis na zalewę zabrała do grobu…

                  Może ktoś robi coś podobnego?

                  • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                    Zamieszczone przez Redyna
                    Kiedyś jadałam u śp. ciotki jaja marynowane w occie, pamiętam, że były gotowane w cebuli, a potem skorupkę się obijało i wkładało do specjalnej zalewy w słoiku.
                    Niestety ciocia zmarła i przepis na zalewę zabrała do grobu…

                    Może ktoś robi coś podobnego?


                    bejcowane kiedyś robiłam 🙂
                    tez się w czyms moczyło, ale nie pamietam w czym

                    • d o k ł a d n i e 🙂

                      przypomnij sobie 🙂

                      • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna

                        bejcowane kiedyś robiłam 🙂
                        tez się w czyms moczyło, ale nie pamietam w czym

                        d o k ł a d n i e 🙂

                        przypomnij sobie 🙂

                        • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                          6 szt. jajka na twardo
                          1 szkl. sos sojowy jasny
                          1 łyżka olej
                          1 łyżka wódka czysta
                          1 łyżeczka cukru

                          Do rondelka wlewamy sos sojowy, wódkę, cukier, olej, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia aż wystygnie. Do zalewy tej wkładamy jajka i trzymamy przez dwa dni co jaki? czas obracaj? c aby się równomiernie zabarwiły.

                          ale zabijcie, nie pamietam, czy do tej zalewy w skorupkach sie pakowało, czy bez
                          po kolorze przypuszczałabym, że obrane…

                          a takie popękane jak mózg robię czasem własnie w cebulaku. Gotuje i po zagotowaniu obijam, jeszcze z 10 minut gotuje i takie cos wychodzi, tylko to się na sklepowych jajkach robi najlepiej, teraz mam wsiowe swieze, a te od skorupki odchodzic nie chcą, więc urok swój tracą. Te cebulakowe nie zmieniają smaku, te bejcowe tak.

                          • Zamieszczone przez rudasek2
                            Witam

                            Jest już wątek Wielkanoc – mam już komplet potraw – ale chcę też przygotować jajka jakoś inaczej.
                            Macie pomysł – jakis farsz czy coś?

                            Kiedyś robialm farsz z tuńczyka i żółtka i właśnie za cholerę nie przypomnę sobie z czego jeszcze a był pyszny….taka ze mnie kuchara

                            Zależy mi w tym roku – bo mam mega rodzinne święta i ja zapraszam.
                            Co roku zapraszam ale w tym mam dużo gości.

                            Dziekuję

                            Jeszcze majonez ( ja mieszam z jogurtem, co by nie był za gęsty) i na to szczypiorek.

                            • Zamieszczone przez anek79
                              Jeszcze majonez ( ja mieszam z jogurtem, co by nie był za gęsty) i na to szczypiorek.

                              coś tak mi się wydawało – chyba zrobię w niedzielę i zobaczę czy to to

                              • Zamieszczone przez Asik.
                                Ja najczęściej używam w kuchni 18%, ale z 12 też powinno być ok.
                                Smażyć chwilę, aż bułka tarta utworzy złoto-brązową skorupkę 🙂

                                DZIEKI i jeszcze jedno = podawać na cieplo?

                                • Witam. rok temu robiłam takie jajka. Nadzienie – tarty żółty ser+czosnek (ilość według upodobania, my lubimy baaardzo czosnkowe)+ żółtko +sól, pieprz+majonez. Wszystko wymieszać i już!!!! Kurczątka to też ta sama masa serowa ale obtoczone kuleczki w żółtku.

                                  • Zamieszczone przez rudasek2
                                    DZIEKI i jeszcze jedno = podawać na cieplo?

                                    Ja najczęściej podaję je na śniadanie Wielkanocne, więc są na ciepło
                                    ale na zimno też będą ok 🙂

                                    • Wrzucam linka jakiegoś dzisiaj znalazłam. Dużo wariacji na temat jajek.
                                      Ja bardzo lubię jajka faszerowane tuńczykiem, pieczarkami oraz kurkumą albo curry. Lubię też jajka faszerowane pastą z oliwek. A jadłyście kiedyś te jajka po szkocku? Ja robiłam już sto lat temu, ale pyszne były.

                                      • Zamieszczone przez SweetLana
                                        Witam. rok temu robiłam takie jajka. Nadzienie – tarty żółty ser+czosnek (ilość według upodobania, my lubimy baaardzo czosnkowe)+ żółtko +sól, pieprz+majonez. Wszystko wymieszać i już!!!! Kurczątka to też ta sama masa serowa ale obtoczone kuleczki w żółtku.

                                        Co do masy – żółty ser + czosnek. Ja zwykle robię taką masę właśnie tak jak mówisz, ale minus żółtko i nakładam taką masę na krakersy, a na to kawałek orzecha włoskiego. Pyszne jako przekąska. 🙂

                                        Znasz odpowiedź na pytanie: Wariacje wielkanocne na temat jajek????

                                        Dodaj komentarz

                                        Angina u dwulatka

                                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                        Czytaj dalej →

                                        Mozarella w ciąży

                                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                        Czytaj dalej →

                                        Ile kosztuje żłobek?

                                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                        Czytaj dalej →

                                        Dziewczyny po cc – dreny

                                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                        Czytaj dalej →

                                        Meskie imie miedzynarodowe.

                                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                        Czytaj dalej →

                                        Wielotorbielowatość nerek

                                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                        Czytaj dalej →

                                        Ruchome kolano

                                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                        Czytaj dalej →
                                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                        Logo
                                        Enable registration in settings - general