Wielkanocne przepisy

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)
  • Autor
    Wpisy
  • #98859

    kicia245

    Drogie Panie, co znajdzie się na Waszym Wielkanocnym stole?
    U mnie nie może zabraknać ciast i mięs np.

    Piersi faszerowane feta i szpinakiem

    4 piersi z kurczaka 1/2 kostki fety 1/2 paczki szpinaku mrożonego lub pół kilo swieżego
    2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, mąka, sól, pieprz

    Szpinak udusić ze zmiażdżonym czosnkiem (solą i pieprzem) na patelni aż będzie miękki i odparuje cala wodę. Po ostygnięciu należy go wymieszać z pokruszona feta, aż utworzy lepką masę.
    Piersi rozkroić wzdłuż, ale nie do końca, tworząc tzw. kieszonki. Posolić i popieprzyć z obu stron. Do każdej kieszonki należy załadować masę szpinakowo – serową. Następnie obtaczamy pierś w mące i podsmażamy (2 min z każdej strony). Uważamy aby nie zgubić farszu. Pakujemy każdą pierś oddzielnie w folie aluminiowa i wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min. Jeśli obawiamy się z zgubimy farsz, możemy taką pierś zaszyć lub obwiązać.

    czy ciasta

    Ciasto z oranżadą
    – 5 jaj
    – 2,5 szklanki mąki
    – 2 szklanki cukru
    – 1 szklanka oranżady
    – ½ szklanka oleju
    – 2 łyżeczki proszku
    – 2 łyżki kakao
    – Zapach

    Ubić pianę z białek dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wlać olej i oranżadę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej tyle samo mąki. Piec ok. 45 min.
    Smacznego

    #2459625

    vieta

    Zamieszczone przez kicia245
    Drogie Panie, co znajdzie się na Waszym Wielkanocnym stole?
    U mnie nie może zabraknać ciast i mięs np.

    Piersi faszerowane feta i szpinakiem

    4 piersi z kurczaka 1/2 kostki fety 1/2 paczki szpinaku mrożonego lub pół kilo swieżego
    2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, mąka, sól, pieprz

    Szpinak udusić ze zmiażdżonym czosnkiem (solą i pieprzem) na patelni aż będzie miękki i odparuje cala wodę. Po ostygnięciu należy go wymieszać z pokruszona feta, aż utworzy lepką masę.
    Piersi rozkroić wzdłuż, ale nie do końca, tworząc tzw. kieszonki. Posolić i popieprzyć z obu stron. Do każdej kieszonki należy załadować masę szpinakowo – serową. Następnie obtaczamy pierś w mące i podsmażamy (2 min z każdej strony). Uważamy aby nie zgubić farszu. Pakujemy każdą pierś oddzielnie w folie aluminiowa i wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min. Jeśli obawiamy się z zgubimy farsz, możemy taką pierś zaszyć lub obwiązać.

    czy ciasta

    Ciasto z oranżadą
    – 5 jaj
    – 2,5 szklanki mąki
    – 2 szklanki cukru
    – 1 szklanka oranżady
    – ½ szklanka oleju
    – 2 łyżeczki proszku
    – 2 łyżki kakao
    – Zapach

    Ubić pianę z białek dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wlać olej i oranżadę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej tyle samo mąki. Piec ok. 45 min.
    Smacznego

    Kochana wymiękłam……mniammmm



    #2459626

    ochanecik

    Zamieszczone przez kicia245
    Ciasto z oranżadą
    – 5 jaj
    – 2,5 szklanki mąki
    – 2 szklanki cukru
    – 1 szklanka oranżady
    – ½ szklanka oleju
    – 2 łyżeczki proszku
    – 2 łyżki kakao
    – Zapach

    Ubić pianę z białek dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wlać olej i oranżadę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej tyle samo mąki. Piec ok. 45 min.
    Smacznego

    na jaką blaszkę jest to ciasto i czy można je wylewać tak jak zebrę?

    #2459627

    kiara

    Zamieszczone przez ochanecik
    na jaką blaszkę jest to ciasto i czy można je wylewać tak jak zebrę?

    wg mnie to jest wlasnie zebra, tylko pod inna nazwa:)

    #2459628

    kiara

    U mnie nie zabrakanie rybki po grecku i salatki jarzynowej – zaplakalbym sie bez tego;)
    Z cias robie szrlotke, sernik, snikersa kotus ( ja na to mowie toffi) i byc moze popelnie jeszcze pasche.
    Reszte ciast robi tesciowa (do Niej jedziemy na Swieta)

    #2459629

    regi

    A jaka ta feta do tych piersi ? bo sa rozne
    I jak to juz jest upieczone to ta feta jest plynna? czy odwrotnie jakos sie tak stęzeje?

    I czy w ogole to moze ser pleśniowy a nie fetę?



    #2459630

    regi

    już wiem ze ten post to reklama bo znałazłam identyczne postach na roznych innych forach

    Ale przepis to przepis i zrobiłam te piersi z kurczaka :Hura!:
    Tylko zamiast fety dałam ser pleśniowy

    Wyszło mniam i mniam i mniam

    Takie moje uwagi:
    Ja akurat nie umiem robic takich kieszonek (moze mi ktos podpowie jak to fachowo naciąc) i te kieszonki za malo farszu zawierały Dlatego resztę szpinaku dawałam na wierzch
    Jeszcze troche papryki i zoltego zwyklego sera

    Nastepnym razem zamiast bawic sie w kieszonki przekroje piersi w poziomie i zrobie takie roladki nadziewane i zawijane z tym samym farszem

    #2459631

    jaga

    Zamieszczone przez kiara
    U mnie nie zabrakanie rybki po grecku i salatki jarzynowej – zaplakalbym sie bez tego;)
    Z cias robie szrlotke, sernik, snikersa kotus ( ja na to mowie toffi) i byc moze popelnie jeszcze pasche.
    Reszte ciast robi tesciowa (do Niej jedziemy na Swieta)

    U mnie też snickers, ale inny – tj z innego wypróbowanego przepisu. I też w sumie wiele się nie narobię, bo teściowa wałówkę przywiezie 🙂

    Ale muszę jakiś obiad wymyślić na 2-gi dzień świąt, bo więcej gości będę miała…. i brak mi pomysłu 🙁

    #2459632

    ochanecik

    Zamieszczone przez kiara
    wg mnie to jest wlasnie zebra, tylko pod inna nazwa:)

    właśnie też mi się tak wydawało:)

    #2459633

    aborka

    tak mi sie skojarzył przepis szwagierki – taka rolada z miesa mielonego (wołowo- wieprzowe lub z baranim) – mieso jak na mielone rozkłada sie na papier do pieczenia. na to pokruszona feta z pietruską i czosnkiem. Zawija sie i piecze w blaszcze podłuznej. Tak sobie pomyslałąm ze fajne moze byc własnie ze szpinakiem do tej fety……



    #2459634

    ewa7612

    Zamieszczone przez Bronia

    Ale muszę jakiś obiad wymyślić na 2-gi dzień świąt, bo więcej gości będę miała…. i brak mi pomysłu 🙁

    Ja też nie mam pomysłu na obiad na święta, najlepiej by można go było przygotować wcześniej i później tylko odgrzać, co by w święta nie stać przy garach np. barszcz z krokietami czy flaki. A ja matka karmiąca jestem i nie wszystko mogę jeść. Macie jakieś pomysły?

    #2459635

    jogibabu

    U MNIE 2 CIACHA OBOWIĄZKOWO! Tylko te Ania z Piotrem zjedzą 😉
    1) Rafaello z forum ;-)))

    2) Chatka Puchatka

    przepis:

    Składniki:

    1kg białego sera (albo od razu mielonego)
    20dag cukru pudru
    3-4 żółtka
    cukier waniliowy
    2-3 łyżki kakao
    1 kostka masła
    5 paczek herbatników

    Sposób przyrządzenia:

    Utrzeć cukier, masło, dodać żółtka i cukier waniliowy, dodać zmielony ser, wymieszać. Rozdzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
    Układanie chatki: kładziemy sreberko (folię aluminiową), na nią trzy rzędy herbatników w następujący sposób:
    ###
    ###
    ###
    ###
    każdy # to herbatnik :), w zależności od tego, jak długą chcemy chatkę może to być długie, ale zawsze 3 herbatniki koło siebie.
    Ułożone herbatniki smarujemy jasną częścią sera i na każdy herbatnik kładziemy następny. Powstaje pas z serem w środku.

    Z kolei bierzemy ciemny ser i kładziemy grubą jego warstwę na środkowy rząd herbatników. (Niektórzy w środek wkładają zastygniętą galaretkę ale ja nie znam tego przepisu.)
    A teraz ważne – będzie potrzebna jedna osoba do pomocy.
    Podnosimy folię po bokach unosząc do góry 2 boczne rzędy herbatników, aż ich krańce zetkną się u góry – powstaje coś na wzór podłużnego trójkąta. Pozostawić w chłodnym miejscu aż zastygnie.

    Smacznego!



    #2459636

    dorotka1

    ooo te chatke mama nam robila w dziecinstwie

    pychotka

    #2459637

    jogibabu

    😉
    Ja w dzieciństwie raz jadłam to ciasto, ale pamiętam do dziś ten smak ;-)))
    Jeszcze zapomniałam dodać, że po zastygnięciu ciasta – kiedy stwardnieje, odwijamy z folii, polewamy gęstą polewą czekoladową (3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka, 1 łyżka masła – wszystko zagotować). Niektórzy od razu kupują herbatniki w czekoladzie, ale polewa moim zdaniem jest o tyle lepsza że można nią zamaskować jakieś „wyboistości” z połamanych ciastek… raczej trudno złożyć wszystkie równo… Można też całość po polaniu posypać wiórkami koko albo migdałami…. co kto lubi…
    Chatka jest bardzo efektowna i do tego smakuje 🙂
    Najlepiej robić ją w przeddzień podania – wtedy herbatniki wchłoną wilgoć z serka i całość rozpływa się w ustach 🙂

    #2459638

    dorotka1

    patrze na te chatke
    i tak mi sie wydaje ze duzo strasznie tego sera

    zrobie z polowy sera zobaczymy co wyjdzie 😉

    no to do dziela
    dzieci poszly z koszyczkami i tata
    a matka do garow 🙂

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close