Wielkanocne przepisy

Drogie Panie, co znajdzie się na Waszym Wielkanocnym stole?
U mnie nie może zabraknać ciast i mięs np.

Piersi faszerowane feta i szpinakiem

4 piersi z kurczaka 1/2 kostki fety 1/2 paczki szpinaku mrożonego lub pół kilo swieżego
2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, mąka, sól, pieprz

Szpinak udusić ze zmiażdżonym czosnkiem (solą i pieprzem) na patelni aż będzie miękki i odparuje cala wodę. Po ostygnięciu należy go wymieszać z pokruszona feta, aż utworzy lepką masę.
Piersi rozkroić wzdłuż, ale nie do końca, tworząc tzw. kieszonki. Posolić i popieprzyć z obu stron. Do każdej kieszonki należy załadować masę szpinakowo – serową. Następnie obtaczamy pierś w mące i podsmażamy (2 min z każdej strony). Uważamy aby nie zgubić farszu. Pakujemy każdą pierś oddzielnie w folie aluminiowa i wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min. Jeśli obawiamy się z zgubimy farsz, możemy taką pierś zaszyć lub obwiązać.

czy ciasta

Ciasto z oranżadą
– 5 jaj
– 2,5 szklanki mąki
– 2 szklanki cukru
– 1 szklanka oranżady
– ½ szklanka oleju
– 2 łyżeczki proszku
– 2 łyżki kakao
– Zapach

Ubić pianę z białek dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wlać olej i oranżadę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej tyle samo mąki. Piec ok. 45 min.
Smacznego

17 odpowiedzi na pytanie: Wielkanocne przepisy

vieta Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kicia245:Drogie Panie, co znajdzie się na Waszym Wielkanocnym stole?
U mnie nie może zabraknać ciast i mięs np.

Piersi faszerowane feta i szpinakiem

4 piersi z kurczaka 1/2 kostki fety 1/2 paczki szpinaku mrożonego lub pół kilo swieżego
2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, mąka, sól, pieprz

Szpinak udusić ze zmiażdżonym czosnkiem (solą i pieprzem) na patelni aż będzie miękki i odparuje cala wodę. Po ostygnięciu należy go wymieszać z pokruszona feta, aż utworzy lepką masę.
Piersi rozkroić wzdłuż, ale nie do końca, tworząc tzw. kieszonki. Posolić i popieprzyć z obu stron. Do każdej kieszonki należy załadować masę szpinakowo – serową. Następnie obtaczamy pierś w mące i podsmażamy (2 min z każdej strony). Uważamy aby nie zgubić farszu. Pakujemy każdą pierś oddzielnie w folie aluminiowa i wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min. Jeśli obawiamy się z zgubimy farsz, możemy taką pierś zaszyć lub obwiązać.

czy ciasta

Ciasto z oranżadą
– 5 jaj
– 2,5 szklanki mąki
– 2 szklanki cukru
– 1 szklanka oranżady
– ½ szklanka oleju
– 2 łyżeczki proszku
– 2 łyżki kakao
– Zapach

Ubić pianę z białek dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wlać olej i oranżadę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej tyle samo mąki. Piec ok. 45 min.
Smacznego

Kochana wymiękłam……mniammmm

ochanecik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kicia245:
Ciasto z oranżadą
– 5 jaj
– 2,5 szklanki mąki
– 2 szklanki cukru
– 1 szklanka oranżady
– ½ szklanka oleju
– 2 łyżeczki proszku
– 2 łyżki kakao
– Zapach

Ubić pianę z białek dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wlać olej i oranżadę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej tyle samo mąki. Piec ok. 45 min.
Smacznego

na jaką blaszkę jest to ciasto i czy można je wylewać tak jak zebrę?

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ochanecik:na jaką blaszkę jest to ciasto i czy można je wylewać tak jak zebrę?

wg mnie to jest wlasnie zebra, tylko pod inna nazwa:)

kiara Dodane ponad rok temu,

U mnie nie zabrakanie rybki po grecku i salatki jarzynowej – zaplakalbym sie bez tego;)
Z cias robie szrlotke, sernik, snikersa kotus ( ja na to mowie toffi) i byc moze popelnie jeszcze pasche.
Reszte ciast robi tesciowa (do Niej jedziemy na Swieta)

regi Dodane ponad rok temu,

A jaka ta feta do tych piersi ? bo sa rozne
I jak to juz jest upieczone to ta feta jest plynna? czy odwrotnie jakos sie tak stęzeje?

I czy w ogole to moze ser pleśniowy a nie fetę?

regi Dodane ponad rok temu,

już wiem ze ten post to reklama bo znałazłam identyczne postach na roznych innych forach

Ale przepis to przepis i zrobiłam te piersi z kurczaka :Hura!:
Tylko zamiast fety dałam ser pleśniowy

Wyszło mniam i mniam i mniam

Takie moje uwagi:
Ja akurat nie umiem robic takich kieszonek (moze mi ktos podpowie jak to fachowo naciąc) i te kieszonki za malo farszu zawierały Dlatego resztę szpinaku dawałam na wierzch
Jeszcze troche papryki i zoltego zwyklego sera

Nastepnym razem zamiast bawic sie w kieszonki przekroje piersi w poziomie i zrobie takie roladki nadziewane i zawijane z tym samym farszem

jaga Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara:U mnie nie zabrakanie rybki po grecku i salatki jarzynowej – zaplakalbym sie bez tego;)
Z cias robie szrlotke, sernik, snikersa kotus ( ja na to mowie toffi) i byc moze popelnie jeszcze pasche.
Reszte ciast robi tesciowa (do Niej jedziemy na Swieta)

U mnie też snickers, ale inny – tj z innego wypróbowanego przepisu. I też w sumie wiele się nie narobię, bo teściowa wałówkę przywiezie 🙂

Ale muszę jakiś obiad wymyślić na 2-gi dzień świąt, bo więcej gości będę miała…. i brak mi pomysłu 🙁

ochanecik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara:wg mnie to jest wlasnie zebra, tylko pod inna nazwa:)

właśnie też mi się tak wydawało:)

aborka Dodane ponad rok temu,

tak mi sie skojarzył przepis szwagierki – taka rolada z miesa mielonego (wołowo- wieprzowe lub z baranim) – mieso jak na mielone rozkłada sie na papier do pieczenia. na to pokruszona feta z pietruską i czosnkiem. Zawija sie i piecze w blaszcze podłuznej. Tak sobie pomyslałąm ze fajne moze byc własnie ze szpinakiem do tej fety……

ewa7612 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bronia:

Ale muszę jakiś obiad wymyślić na 2-gi dzień świąt, bo więcej gości będę miała…. i brak mi pomysłu 🙁

Ja też nie mam pomysłu na obiad na święta, najlepiej by można go było przygotować wcześniej i później tylko odgrzać, co by w święta nie stać przy garach np. barszcz z krokietami czy flaki. A ja matka karmiąca jestem i nie wszystko mogę jeść. Macie jakieś pomysły?

jogibabu Dodane ponad rok temu,

U MNIE 2 CIACHA OBOWIĄZKOWO! Tylko te Ania z Piotrem zjedzą 😉
1) Rafaello z forum ;-)))

2) Chatka Puchatka

przepis:

Składniki:

1kg białego sera (albo od razu mielonego)
20dag cukru pudru
3-4 żółtka
cukier waniliowy
2-3 łyżki kakao
1 kostka masła
5 paczek herbatników

Sposób przyrządzenia:

Utrzeć cukier, masło, dodać żółtka i cukier waniliowy, dodać zmielony ser, wymieszać. Rozdzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Układanie chatki: kładziemy sreberko (folię aluminiową), na nią trzy rzędy herbatników w następujący sposób:
###
###
###
###
każdy # to herbatnik :), w zależności od tego, jak długą chcemy chatkę może to być długie, ale zawsze 3 herbatniki koło siebie.
Ułożone herbatniki smarujemy jasną częścią sera i na każdy herbatnik kładziemy następny. Powstaje pas z serem w środku.

Z kolei bierzemy ciemny ser i kładziemy grubą jego warstwę na środkowy rząd herbatników. (Niektórzy w środek wkładają zastygniętą galaretkę ale ja nie znam tego przepisu.)
A teraz ważne – będzie potrzebna jedna osoba do pomocy.
Podnosimy folię po bokach unosząc do góry 2 boczne rzędy herbatników, aż ich krańce zetkną się u góry – powstaje coś na wzór podłużnego trójkąta. Pozostawić w chłodnym miejscu aż zastygnie.

Smacznego!

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

ooo te chatke mama nam robila w dziecinstwie

pychotka

jogibabu Dodane ponad rok temu,

😉
Ja w dzieciństwie raz jadłam to ciasto, ale pamiętam do dziś ten smak ;-)))
Jeszcze zapomniałam dodać, że po zastygnięciu ciasta – kiedy stwardnieje, odwijamy z folii, polewamy gęstą polewą czekoladową (3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka, 1 łyżka masła – wszystko zagotować). Niektórzy od razu kupują herbatniki w czekoladzie, ale polewa moim zdaniem jest o tyle lepsza że można nią zamaskować jakieś “wyboistości” z połamanych ciastek… raczej trudno złożyć wszystkie równo… Można też całość po polaniu posypać wiórkami koko albo migdałami…. co kto lubi…
Chatka jest bardzo efektowna i do tego smakuje 🙂
Najlepiej robić ją w przeddzień podania – wtedy herbatniki wchłoną wilgoć z serka i całość rozpływa się w ustach 🙂

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

patrze na te chatke
i tak mi sie wydaje ze duzo strasznie tego sera

zrobie z polowy sera zobaczymy co wyjdzie 😉

no to do dziela
dzieci poszly z koszyczkami i tata
a matka do garow 🙂

agaz Dodane ponad rok temu,

Chatke jakovdziecko jadalam u koleżanki .sama z gazety kiedyś przepis wzięłam i..ochyda.po swietach spróbuje twojej bo zatesknilam za smakami dzieciństwa

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

ooo wlasnie chatke czas z lodowki wyjac 🙂

a ja zajrzalam zeby polecic przepis na babke wielkanocna
robilam wczoraj z musu bo mi te zrobione w pitek zjedli i na dzis juz nic nie bylo
szukalam jakiegos nowego przepisu
i znalazlam 🙂

nie moge powiedzec ze to przepis ktory zawsze sie udaje
bo robilam pierwszy raz
ale moj maz milosnik i znawca babek wielkanocnych mowi ze doskonala

z serwisu mniammniam.pl

Składniki
mąka 1 kg
pół litra mleka
8 dkg drożdży
4 żółtka
4 całe jajka
starta skórka z jednej cytryny, namoczona w kieliszku spirytusu, lub jeśli go brak to w wódce przez 3 godziny
szczypta szafranu, [do kupienia w supermakietach]
płaska łużeczka soli
14 dkg roztopionego masła
10 dkg rodzynek
2 łyżki usmażonej skórki pomarańczowej [ jest gotowa w sklepach, ale gdzie jej tam do własnoręcznie smażonej]
14 dkg cukru pudru

sposób przygotowania
Do dwóch szklanek mąki dodaję 2 szklanki ciepłego mleka, pokruszone drożdże i łyżkę cukru, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiay w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie ucieram żółtka i jajka z cukrem pudrem i solą na piękną masę.
Jeśli zaczyn już wyrósł, wkładam do dużej miski zaczyn, krem z jajek, szafran, pozostałą mąkę, skórkę cytrynową wraz z wódką. Teraz dobrze, a nawet bardzo dobrze jak pod ręką jest kochający mężczyzna [mąż, kochanek, brat, ojciec, przyjaciel], który przez najbliższe 30 minut będzie babę pieścił, to znaczy wyrabiał, to znaczy dostarczał poprzez wyrabianie, powietrza do wnętrza ciasta.

Jak należny czas pieszczot minie, a ciasto odstaje od kochanych dłoni, należy dodać roztopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową, i jeszcze odrobinę babę wyrabiać, aby wszystkie składniki się ładnie połączyły.

Foremki do babek smaruję dokładnie masłem i posypuję tartą bułką. Gdy baba już się wcale nie czepia to znaczy odstaje od rąk i od miski należy napełnić foremki ciastem do połowy, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż pięknie wyrośnie.

Wyrośnięte baby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę około60-65 minut.

Po upieczeniu gorące baby posypuję obficie cukrem pudrem.

Dobra rada
Jeśli nie jestem pewna czy baba w środku jest upieczona, to można sprawdzić nakłuwając ją cienkim patyczkiem, jeśli będzie suchy to wypieczona, jeśli mokry, to jeszcze baba musi posiedzieć w piekarniku.

Najłatwiejszy lukier do bab
3/4 szklanki cukru pudru ucieram z łyżką gorącej wody i łyżką soku z cytryny. Gotowe!

autor: Grzegorz Ostrowski

aneci Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kicia245:

Piersi faszerowane feta i szpinakiem

4 piersi z kurczaka 1/2 kostki fety 1/2 paczki szpinaku mrożonego lub pół kilo swieżego
2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, mąka, sól, pieprz

Szpinak udusić ze zmiażdżonym czosnkiem (solą i pieprzem) na patelni aż będzie miękki i odparuje cala wodę. Po ostygnięciu należy go wymieszać z pokruszona feta, aż utworzy lepką masę.
Piersi rozkroić wzdłuż, ale nie do końca, tworząc tzw. kieszonki. Posolić i popieprzyć z obu stron. Do każdej kieszonki należy załadować masę szpinakowo – serową. Następnie obtaczamy pierś w mące i podsmażamy (2 min z każdej strony). Uważamy aby nie zgubić farszu. Pakujemy każdą pierś oddzielnie w folie aluminiowa i wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min. Jeśli obawiamy się z zgubimy farsz, możemy taką pierś zaszyć lub obwiązać.


przepychota!!! Robiłam w Święta, wszystkim bardzo smakowało.:)
Dziękuję za przepis!

Znasz odpowiedź na pytanie: Wielkanocne przepisy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
ratunku wilgoć i grzy
Moi rodzice mieszkaja w duzym, murowanym, nieocieplonym domu. W kuchni na scianie pojawił się jakiś czas temu czarny osad, którego nijak nie mozna się pozbyć, ogólnie w kuchni jest wilgotno
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Gwiezdne wojny i inne takie
No własnie młody jest na etapie ogladania GW, dostał (od znajomych) na dvd 6 części i jest zafascynowany. Ja mam mieszane uczucia bo sporo tam jest przemocy, z kolei mój
Czytaj dalej