Drogie Panie, co znajdzie się na Waszym Wielkanocnym stole?
U mnie nie może zabraknać ciast i mięs np.
Piersi faszerowane feta i szpinakiem
4 piersi z kurczaka 1/2 kostki fety 1/2 paczki szpinaku mrożonego lub pół kilo swieżego
2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, mąka, sól, pieprz
Szpinak udusić ze zmiażdżonym czosnkiem (solą i pieprzem) na patelni aż będzie miękki i odparuje cala wodę. Po ostygnięciu należy go wymieszać z pokruszona feta, aż utworzy lepką masę.
Piersi rozkroić wzdłuż, ale nie do końca, tworząc tzw. kieszonki. Posolić i popieprzyć z obu stron. Do każdej kieszonki należy załadować masę szpinakowo – serową. Następnie obtaczamy pierś w mące i podsmażamy (2 min z każdej strony). Uważamy aby nie zgubić farszu. Pakujemy każdą pierś oddzielnie w folie aluminiowa i wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min. Jeśli obawiamy się z zgubimy farsz, możemy taką pierś zaszyć lub obwiązać.
czy ciasta
Ciasto z oranżadą
– 5 jaj
– 2,5 szklanki mąki
– 2 szklanki cukru
– 1 szklanka oranżady
– ½ szklanka oleju
– 2 łyżeczki proszku
– 2 łyżki kakao
– Zapach
Ubić pianę z białek dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wlać olej i oranżadę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej tyle samo mąki. Piec ok. 45 min.
Smacznego
17 odpowiedzi na pytanie: Wielkanocne przepisy
Kochana wymiękłam…mniammmm
na jaką blaszkę jest to ciasto i czy można je wylewać tak jak zebrę?
wg mnie to jest wlasnie zebra, tylko pod inna nazwa:)
U mnie nie zabrakanie rybki po grecku i salatki jarzynowej – zaplakalbym sie bez tego;)
Z cias robie szrlotke, sernik, snikersa kotus ( ja na to mowie toffi) i byc moze popelnie jeszcze pasche.
Reszte ciast robi tesciowa (do Niej jedziemy na Swieta)
A jaka ta feta do tych piersi? bo sa rozne
I jak to juz jest upieczone to ta feta jest plynna? czy odwrotnie jakos sie tak stęzeje?
I czy w ogole to moze ser pleśniowy a nie fetę?
już wiem ze ten post to reklama bo znałazłam identyczne postach na roznych innych forach
Ale przepis to przepis i zrobiłam te piersi z kurczaka
Tylko zamiast fety dałam ser pleśniowy
Wyszło mniam i mniam i mniam
Takie moje uwagi:
Ja akurat nie umiem robic takich kieszonek (moze mi ktos podpowie jak to fachowo naciąc) i te kieszonki za malo farszu zawierały Dlatego resztę szpinaku dawałam na wierzch
Jeszcze troche papryki i zoltego zwyklego sera
Nastepnym razem zamiast bawic sie w kieszonki przekroje piersi w poziomie i zrobie takie roladki nadziewane i zawijane z tym samym farszem
U mnie też snickers, ale inny – tj z innego wypróbowanego przepisu. I też w sumie wiele się nie narobię, bo teściowa wałówkę przywiezie 🙂
Ale muszę jakiś obiad wymyślić na 2-gi dzień świąt, bo więcej gości będę miała…. i brak mi pomysłu 🙁
właśnie też mi się tak wydawało:)
tak mi sie skojarzył przepis szwagierki – taka rolada z miesa mielonego (wołowo- wieprzowe lub z baranim) – mieso jak na mielone rozkłada sie na papier do pieczenia. na to pokruszona feta z pietruską i czosnkiem. Zawija sie i piecze w blaszcze podłuznej. Tak sobie pomyslałąm ze fajne moze byc własnie ze szpinakiem do tej fety…
Ja też nie mam pomysłu na obiad na święta, najlepiej by można go było przygotować wcześniej i później tylko odgrzać, co by w święta nie stać przy garach np. barszcz z krokietami czy flaki. A ja matka karmiąca jestem i nie wszystko mogę jeść. Macie jakieś pomysły?
U MNIE 2 CIACHA OBOWIĄZKOWO! Tylko te Ania z Piotrem zjedzą 😉
1) Rafaello z forum ;-)))
2) Chatka Puchatka
przepis:
Składniki:
1kg białego sera (albo od razu mielonego)
20dag cukru pudru
3-4 żółtka
cukier waniliowy
2-3 łyżki kakao
1 kostka masła
5 paczek herbatników
Sposób przyrządzenia:
Utrzeć cukier, masło, dodać żółtka i cukier waniliowy, dodać zmielony ser, wymieszać. Rozdzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Układanie chatki: kładziemy sreberko (folię aluminiową), na nią trzy rzędy herbatników w następujący sposób:
###
###
###
###
każdy # to herbatnik :), w zależności od tego, jak długą chcemy chatkę może to być długie, ale zawsze 3 herbatniki koło siebie.
Ułożone herbatniki smarujemy jasną częścią sera i na każdy herbatnik kładziemy następny. Powstaje pas z serem w środku.
Z kolei bierzemy ciemny ser i kładziemy grubą jego warstwę na środkowy rząd herbatników. (Niektórzy w środek wkładają zastygniętą galaretkę ale ja nie znam tego przepisu.)
A teraz ważne – będzie potrzebna jedna osoba do pomocy.
Podnosimy folię po bokach unosząc do góry 2 boczne rzędy herbatników, aż ich krańce zetkną się u góry – powstaje coś na wzór podłużnego trójkąta. Pozostawić w chłodnym miejscu aż zastygnie.
Smacznego!
ooo te chatke mama nam robila w dziecinstwie
pychotka
😉
Ja w dzieciństwie raz jadłam to ciasto, ale pamiętam do dziś ten smak ;-)))
Jeszcze zapomniałam dodać, że po zastygnięciu ciasta – kiedy stwardnieje, odwijamy z folii, polewamy gęstą polewą czekoladową (3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka, 1 łyżka masła – wszystko zagotować). Niektórzy od razu kupują herbatniki w czekoladzie, ale polewa moim zdaniem jest o tyle lepsza że można nią zamaskować jakieś “wyboistości” z połamanych ciastek… raczej trudno złożyć wszystkie równo… Można też całość po polaniu posypać wiórkami koko albo migdałami…. co kto lubi…
Chatka jest bardzo efektowna i do tego smakuje 🙂
Najlepiej robić ją w przeddzień podania – wtedy herbatniki wchłoną wilgoć z serka i całość rozpływa się w ustach 🙂
patrze na te chatke
i tak mi sie wydaje ze duzo strasznie tego sera
zrobie z polowy sera zobaczymy co wyjdzie 😉
no to do dziela
dzieci poszly z koszyczkami i tata
a matka do garow 🙂
Chatke jakovdziecko jadalam u koleżanki.sama z gazety kiedyś przepis wzięłam i..ochyda.po swietach spróbuje twojej bo zatesknilam za smakami dzieciństwa
ooo wlasnie chatke czas z lodowki wyjac 🙂
a ja zajrzalam zeby polecic przepis na babke wielkanocna
robilam wczoraj z musu bo mi te zrobione w pitek zjedli i na dzis juz nic nie bylo
szukalam jakiegos nowego przepisu
i znalazlam 🙂
nie moge powiedzec ze to przepis ktory zawsze sie udaje
bo robilam pierwszy raz
ale moj maz milosnik i znawca babek wielkanocnych mowi ze doskonala
z serwisu mniammniam.pl
Składniki
mąka 1 kg
pół litra mleka
8 dkg drożdży
4 żółtka
4 całe jajka
starta skórka z jednej cytryny, namoczona w kieliszku spirytusu, lub jeśli go brak to w wódce przez 3 godziny
szczypta szafranu, [do kupienia w supermakietach]
płaska łużeczka soli
14 dkg roztopionego masła
10 dkg rodzynek
2 łyżki usmażonej skórki pomarańczowej [ jest gotowa w sklepach, ale gdzie jej tam do własnoręcznie smażonej]
14 dkg cukru pudru
sposób przygotowania
Do dwóch szklanek mąki dodaję 2 szklanki ciepłego mleka, pokruszone drożdże i łyżkę cukru, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiay w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie ucieram żółtka i jajka z cukrem pudrem i solą na piękną masę.
Jeśli zaczyn już wyrósł, wkładam do dużej miski zaczyn, krem z jajek, szafran, pozostałą mąkę, skórkę cytrynową wraz z wódką. Teraz dobrze, a nawet bardzo dobrze jak pod ręką jest kochający mężczyzna [mąż, kochanek, brat, ojciec, przyjaciel], który przez najbliższe 30 minut będzie babę pieścił, to znaczy wyrabiał, to znaczy dostarczał poprzez wyrabianie, powietrza do wnętrza ciasta.
Jak należny czas pieszczot minie, a ciasto odstaje od kochanych dłoni, należy dodać roztopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową, i jeszcze odrobinę babę wyrabiać, aby wszystkie składniki się ładnie połączyły.
Foremki do babek smaruję dokładnie masłem i posypuję tartą bułką. Gdy baba już się wcale nie czepia to znaczy odstaje od rąk i od miski należy napełnić foremki ciastem do połowy, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż pięknie wyrośnie.
Wyrośnięte baby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę około60-65 minut.
Po upieczeniu gorące baby posypuję obficie cukrem pudrem.
Dobra rada
Jeśli nie jestem pewna czy baba w środku jest upieczona, to można sprawdzić nakłuwając ją cienkim patyczkiem, jeśli będzie suchy to wypieczona, jeśli mokry, to jeszcze baba musi posiedzieć w piekarniku.
Najłatwiejszy lukier do bab
3/4 szklanki cukru pudru ucieram z łyżką gorącej wody i łyżką soku z cytryny. Gotowe!
autor: Grzegorz Ostrowski
przepychota!!! Robiłam w Święta, wszystkim bardzo smakowało.:)
Dziękuję za przepis!
Znasz odpowiedź na pytanie: Wielkanocne przepisy