Wieprzowinka z lazurem w sosie cytrynowym – (MM i nie tylko)

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #93203

    ika

    Mniam!
    Nadaje sie do tego jakakolwiek wieprzowinka. Ja miałam karkówkę, ale schab będzie jeszcze lepszy. Moze byc też łopatka..

    potrzebujemy
    1.kg wieprzowinki pokrojonej na kotlety
    1 lazur ( rokpol tudzież inny ser z niebieską, zielona lub perłową pleśnią ok 100-150g)
    pół pęczka pietruszki, troszkę koperku
    półtorej cytryny
    czosnek- ze 3-4 ząbki( duze)
    łyżka oliwy z oliwek/ pestek winogron

    robimy
    wylewamy ciut oliwy do naszej brytfanki
    mięsko oprószamy ulubionymi przyprawami ( ma byc dobrze dosmaczone)
    wykładamy na dno brytfanki kotlety tak by pokryć dno
    lazur ścieramy na tarce, mieszamy z posiekaną zieleniną, wkrapiamy troszke cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany na drobne talarki.
    Całość wykładamy na kotlety do brytfanki

    wciskamy na to część z polówki cytryny. Drugą cytrynę porządnie szorujemy, wyparzamy i kroimy na cieniuteńkie plasterki razem ze skórką
    przykrywamy mięsko i mieszankę serowo-ziołową

    całość przykrywamy reszta mięska, wyciskamy resztę cytryny. Mięsko ma byc nia nasączone

    pieczemy w piekarniku na 180-200 stopni ok półtorej godziny
    pycha..
    Nie mam fotki po przypieczeniu bo rodzina zezarła znaim sfotografowałam…
    smacznego

    #1813793

    efcia2004

    MNIAM wygląda super nawet jeszcze przed upieczeniem. Instrukcja w sam raz dla mnie czyli kulinarnej nogi.
    Jedno pytanie – piekłas pod przykryciem?



    #1813794

    ika

    Nie mam przykrywki więc piekłam bez , ale tak naprawdę sądzę, ze z przykryciem będzie szybciej gotowa. Warto pod sam koniec tylko zdjąć pokrywkę by wszytsko się super zrumeiniło 🙂
    Uściski dla Twoich dzieci!
    obydwojga 🙂

    #1813795

    beamama

    Brzmi i wygląda fantastycznie, mam w zamrażalniku kilka kotletów schabowych, już wiem, jak przyrządzę 😀

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close