Wigilia, w tym roku ja sama robię i …

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 106)
  • Autor
    Wpisy
  • #106440

    yoko

    … nigdy nie robiłam…
    raz w życiu robiłam pierogi z kapustą i …nie wyszły mi…

    łopatalogiczny wątek o tym jak przygotować wigilię w domu chciałam założyć.

    [LIST=1]
    [*] przepis na dobrą grzybową, a może jednak czerwony barszcz, tyle że z uszkami problem będę miała:(
    [*] przepis na pierogi z kapustą i grzybami
    [*] kilka muszę zrobić z serem dla dzieci
    [*] śledzik w śmietanie (tu sobie poradzę)
    [*] makiełki (nigdy nie było u mnie w rodzinie na wigilii)
    [*] śledzik z cebulką w oliwie (poradzę sobie)
    [*] kapusta z grochem (chyba poproszę mamę)
    [*] ryba po grecku (tu sobie chyba poradzę:), ale jeśli macie jakiś mega sprawdzony przepis to poproszę.

    [/LIST]

    u mnie nie jada się karpia.
    może sałatka warzywna?

    nie wiem co dalej… sernik upiekę…
    jestem w ciemnej jaskini:

    #4025957

    yoko


    #4025958

    superbasiek

    rybka w sosie chrzanowym….

    a barszcz czerwony z uszkami???? no i możesz zrobić rybę zapiekaną w sosie chrzanowym … panierujesz rybkę i smażysz ją normalnie… bierzesz szklankę śmietany, słoiczek chrzanu, mąkę, jajo i przyprawy, ma wyjść coś jak ciasto na racuchy, trochę gęściejesze niż naleśnikowe… zalewasz tym rybkę w naczyniu żaroodpornym i siup do nagrzanego piekarnika…. jak się z wierzchu zacznie złocić, możesz wyjąć i jeść 🙂

    Pozdrówki 🙂

    #4025959

    yoko

    nie muszę się już spinać, właśnie rozmawiałam z mamą.
    ona wymusza na mnie zaproszenie Jej brata…
    a ja takiej Wigilii nie chcę.
    Zostajemy we 4, zrobię zupę, pierogi dla nas i dla dzieci + śledzika +makiełki.
    Upiekę pasztet (na świeta)…
    Będzie normalnie…
    Zrobię symbolicznie 12 dań, z winkiem, chlebem i z Frani mlekiem tyle wyjdzie;)

    #4025960

    superbasiek

    ale rybkę w sosie chrzanowym możesz sobie zrobić 🙂 w zasadzie sama się robi 🙂

    Pozdrówki 🙂

    #4025961

    yoko

    dobra, wróćmy do tematu…
    robię te Wigilię.
    sorry za zamieszanie!



    #4025962

    piggy

    ja robię makówki, to chyba to samo co makiełki :Hmmm…: jeśli tak to moge Ci napisać jak ja je przygotowuję 🙂

    #4025963

    ztforka

    Ja też w tym roku robię Wigilię, ale tylko dla naszej dwójki. Dla Pabla łatwe – Bebilon Pepti :p I może już słoiczek jak znowu alergia nie wyskoczy.

    A grzybowa musi być obowiązkowo… Wigilijna to u mnie na prawdziwkach.

    Gotuję wywar warzywny – marchewka seler, pietruszka (później wykorzystuję do sałatki warzywnej), odławiam, wrzucam do tego 3-4 solidne garście suszonych prawdziwków umytych wcześniej, gotuję do miękkości, wyławiam, częśc kroję w paseczki i z powrotem do zupy, częśc idzie do uszek do barszczu. Zupę przyprawiam słodką śmietaną i solą. Niebo w gębie i smak wybitnie wigilijny. Czasem babcia dorzucała łazanki, ale nie wiem czy mi się będzie chciało robić.

    I zrobię łososia w galarecie (małe porcje w kubeczkach plastikowych przeciętych do połowy) i na pewno sałatkę śledziową.
    I dla M pierogi z kapustą i grzybami, tylko muszę dobrą kiszoną znaleźć.

    Chyba w weekend zrobię już listę rzeczy do zrobienia i kupienia, też na Boże Narodzenie:Hmmm…:

    #4025964

    karolakoj

    Zamieszczone przez bruni
    dobra, wróćmy do tematu…
    robię te Wigilię.

    :Śmiech:

    Ja tam w temacie potraw wigilijnych nie będę się wypowiadać, bo jestem głownie pierogowo-uszkowa, a Bruni antypierogowa, więc nie pomogę, ale będę sobie podczytywać :D.
    Pozostałe potrawy robię, ale bez zachwytów.

    Za rybę w sosie chrzanowym dziękuję… będzie nowa potrawa 😀 … bardzo smakowicie brzmi 🙂 Chyba dzisiaj wypróbuję :D, bo mi ślina cieknie

    #4025965

    jaewa

    A możesz mamę wrobić w pierogi i uszka?

    Ja też robię wigilię, ale goście to moi rodzice i brat z rodzinką, więc luzik bo też coś dorzucą na stół. Mama już zrobiła pierogi i uszka i czekają w zamrażalniku. Ja robię barszczyk tak- wcześniej np w tym tygodniu ugotuję 2-3 kg obranych buraków (buraczki zrobię na ciepło i będziemy jedli do obiadu przez kilka dni), a wywar zredukowany zamrożę. W wigilię gotuję wywar z włoszczyzny i grzybów, dodaję ten wywar z buraków i doprawiam barszczykiem winiary.

    Karpia tez u nas sie nie je, więc usmażę zwykłego morszczuka lub mintaja. Polecam kupować w rybnym sklepie, mogą byc mrożone ale nie z supermarketu.

    Wiem, że brat przywiezie kutię, bo zawsze robi.

    Nie zastanawialam się co jeszcze będzie, bo u nas podstawa to barszczyk, pierogi i smazona rybka, w tym momencie juz wszyscy sa tak najedzeni, ze nie ma znaczenia co jeszcze jest na stole 😉
    Pewnie zrobię śledzia w śmietanie, w sosie pomidorowym.

    W zeszłym roku pierwszy raz zrobilam zwijanego makowca i był ok, moze powtórzę i w tym- łatwy, bo na rozwałkowane ciasto drozdzowe rozłożylam gotową masę makową, zwijasz i już.

    na tą chwilę nic więcej nie wiem



    #4025966

    elza29

    Ja w tym roku tez pierwszy raz sama mam Wigilie przygotowac tylko ja maz i dzieci.
    Planuje zrobic:
    -barsz
    -uszka(gotowe:Wstyd:)
    -makielki( wezme przepisa od mamy i sie podziele)
    – zupe grzybowa( raczej pieczarkowa:Wstyd:)
    – zupe rybna
    – lazanki
    -fasole jas
    -kapuste z grzybami
    -grzanki do pieczarkowej
    -kompot z suszonych owocow
    -chleb
    -karp
    no i pomyslu na nr 12 mi brakuje 😉
    Tyle na Wigilie a na swieta:
    – salatke jarzynowa chyba, ja nie bardzo lubie ale maz i Ela taka najbardziej lubia
    -boczek pieczony do chlebka
    -karkowke albo schab ze sliwka do chlebka
    – rybke w zalewie, cos jak po grecku ale lepsza :Hyhy: z papryka i ogorkiem moge dac przepis
    i chyba tyle bo sami bedziemy choc pewnie sie skusze na jakas dodatkowa salatke dla siebie 😉

    Z ciast upieke tylko sernik bo najbardziej lubimy a kilka innych dokupie po kawalku.

    #4025967

    ahimsa

    Uszka i 3 rodzaje pierogów zamawiam u bab- jak co roku;)
    Robią je przepyszne i domowe. Ja mam spokój a nie są to kluchy z paczki:)

    Robię karpia w śmietanie, krokiety z kapustą i grzybami, rybę po grecku, barszcz oczywiście, jeszcze jakaś rybka.

    A na po świetach schab ze śliwką/ kaczka, sałatka, robię 3 ciasta, itd.

    No dla nas to nie trzeba dużo:)

    Tu masz przepis na barszcz samodzielny

    Zakwas buraczany na barszczyk robię tak:

    1 kg. burakow
    2 l. wody
    3 lyzki stolowe soli
    1 lyzka cukru
    pietka lub skorka chleba grahama
    4-5 zabkow czosnku

    Buraki posiekac w plastry, ciepla wode rozrobic z sola i cukrem, zalac buraki. Na wierzch polozyc chleb zawiniety w gaze. Zostawic do kiszenia, chleb wyciagnac po 2-3 dniach, barszcz kisic ok. tygodnia, im dluzej tym bardziej kwasny.



    #4025968

    zuzel

    Zamieszczone przez Elza27
    Ja w tym roku tez pierwszy raz sama mam Wigilie przygotowac tylko ja maz i dzieci.
    Planuje zrobic:
    -barsz
    -uszka(gotowe:Wstyd:)
    -makielki( wezme przepisa od mamy i sie podziele)
    – zupe grzybowa( raczej pieczarkowa:Wstyd:)
    – zupe rybna
    – lazanki
    -fasole jas
    -kapuste z grzybami
    -grzanki do pieczarkowej
    -kompot z suszonych owocow
    -chleb
    -karp
    no i pomyslu na nr 12 mi brakuje 😉
    Tyle na Wigilie a na swieta:
    – salatke jarzynowa chyba, ja nie bardzo lubie ale maz i Ela taka najbardziej lubia
    -boczek pieczony do chlebka
    -karkowke albo schab ze sliwka do chlebka
    – rybke w zalewie, cos jak po grecku ale lepsza :Hyhy: z papryka i ogorkiem moge dac przepis
    i chyba tyle bo sami bedziemy choc pewnie sie skusze na jakas dodatkowa salatke dla siebie 😉

    Z ciast upieke tylko sernik bo najbardziej lubimy a kilka innych dokupie po kawalku.

    U mnie są jeszcze (chleba, kompotu, grzanek do zupy i uszek do zupy nie liczę jako potrawy):
    – pierogi z kapustą i grzybami
    – śledzie w oleju (po wiejsku czy jakoś tak)
    – śledzie w occie
    – śledzie w śmietanie (pod pierzynką to się chyba nazywa)
    – ryba smażona (taka w kostkach)
    – kapusta z grochem

    #4025969

    yoko

    własnie wyczytałam, że śledź w smietanie, a pod pierzynką to troszkę co innego.
    znalazłam fajny przepis na barszcz czerwony, ale będzie grzybowa, bo tata specjalnie po lesie się na garbatego schodził i prawdziwków szukał.

    [QUOTE]Przepis na barszcz czerwony mojej mamy brzmi jak herezja, nie ma w nim ani wywaru, ani kostki rosołowej. To najłatwiejszy przepis na świecie, a jednocześnie zaręczam, że ma wspaniały kolor i głęboki, bogaty smak. Surowe buraki trzeba zetrzeć na tarce, zalać wodą, zagotować i ostudzić. Płyn odcedzić i odstawić. Buraki ponownie zalać wodą, zagotować i ostudzić, odcedzić. Połączyć oba płyny, doprawić masłem, czosnkiem, solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. I już. Naprawdę!!!
    [/QUOTE]

    zrobię ten barszczyk w przyszłym tygodniu i powiem wam, czy taki pycha.
    tymczasem czekam na sprawdzony przepis na pierogi z kapusią i grzybusią:)
    i kapusię z grochem!
    pliz!

    jakoś tak chciałabym w te wigilię dać od siebie to co na stole, nie z kartonu, nie mamy prezentów:(
    tzn takich materialnych nie mamy.

    #4025970

    kiara

    Bruni, macie dla siebie prezent – wspaniałą działkę. zróbcie z kartonu domek i postawcie pod choinką 😉

    Co do pierogów, to moja mama gotuje kiszoną kapustę żeby zmiękła, potem kroi i smaży na patelni (olej/oliwa). Doprawia solą i pieprzem. Jak ma grzyby to dodaje, jak nie to podsypuje zupą grzybowa z proszku 😉
    Przepis na ciasto pewnie znasz.

    Pierogi zawsze są pyszne:)

    Ja nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów, ryby po grecki (ta najprostsza jest dla mnie najlepsza), sałatki jarzynowej, klusek z makiem (makiełki? one wyglądają jak kopytka z makiem, chyba na drożdżach, piczone w piekarniku) i …gołąbków z ziemniakami i kaszą gryczana (też przyrządzane w piekarniku).

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 106)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close