wizyta u ginekologa

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
  • #93115

    Anonim

    .

    #1807918

    gosik

    Wyniki męża wydają się ok.
    czy miałaś robiony monitoring owulacji?
    Ja po kilku miesiącach starań o Filipka robiłam i wyszło, że owu miałam w cześniej niż się spodziewałam (przy cyklach 30-31 dniowych)
    Brałam tez na obniżenie prolaktyny bromergon, potem parlodel – zaszłam w 2 cyklu ich spożywania) Dodatkowo miałam dośc silne tyłozgięcie co może, ale nie musi utrudniac zajście w ciążę

    Życzę powodzenia, czasem trzeba trochę więcej czasu, mimo, że wyniki nie wskazują na nic niepokojącego



    #1807919

    anecia

    Nie znam się za bardzo na innych wynikach, ale ja aktualnie jestem na etapie zgłębiania tematu tarczycy 😡 Robiłam TSH i wyszło mi ponad 3 (niby w normie,ale blisko górnej jej granicy), ale zaczęłam czytać wątek na bocianie dot. problemów z tarczycą a zwłaszcza z jej niedoczynnością i generalnie panuje opinia, że TSH powinno być góra 2 dla kobiet starających się o dzidziusia. Na twoim miejscu zrobiłabym jeszcze badanie FT4, żeby zobaczyć czy nie idzieśz w kierunku niedoczynności. Ja mam FT4 w dolnej granicy normy 😡 i biorąc pod uwagę moje dziwne samopoczucie, wydaje mi się, że właśnie mam niedoczynność tarczycy, a ona jest glównym powodem braku ciąży lub np. poronień lub wczesnych porodów.

    #1807920

    anecia

    A nie piszesz norm np. dla progesteronu i w którym dc je robiłaś???

    #1807921

    iwona29

    Z tego co ja się orientuję, to zatoka Douglasa nie powinna być wolna, czyli pusta – chyba o to chodziło, w fazie po owu. Tam ma się zbierać płyn z pękniętego pęcherzyka Graafa, czyli pytanie, czy była owulacja, czy pęcherzyki pękają itd??

    #1807922

    ginginek

    Zamieszczone przez Iwona29
    Z tego co ja się orientuję, to zatoka Douglasa nie powinna być wolna, czyli pusta – chyba o to chodziło, w fazie po owu. Tam ma się zbierać płyn z pękniętego pęcherzyka Graafa, czyli pytanie, czy była owulacja, czy pęcherzyki pękają itd??

    Może być pusta jeśli badanie nie było zaraz po owu, a 27 dc to już raczej dawno po… Płyn w zatoce douglasa powinien być kilka dni po owu (razem z ciałkiem żółtym).



    #1807923

    iwoonka

    Zamieszczone przez anecia
    Nie znam się za bardzo na innych wynikach, ale ja aktualnie jestem na etapie zgłębiania tematu tarczycy 😡 Robiłam TSH i wyszło mi ponad 3 (niby w normie,ale blisko górnej jej granicy), ale zaczęłam czytać wątek na bocianie dot. problemów z tarczycą a zwłaszcza z jej niedoczynnością i generalnie panuje opinia, że TSH powinno być góra 2 dla kobiet starających się o dzidziusia. Na twoim miejscu zrobiłabym jeszcze badanie FT4, żeby zobaczyć czy nie idzieśz w kierunku niedoczynności. Ja mam FT4 w dolnej granicy normy 😡 i biorąc pod uwagę moje dziwne samopoczucie, wydaje mi się, że właśnie mam niedoczynność tarczycy, a ona jest glównym powodem braku ciąży lub np. poronień lub wczesnych porodów.

    Aż wyciągnęłam swoje ostatnie badania… robilam je z innych powodów, ale… TSH mam 2,42, a FT4 – 1,12 – internista ktore mi je zlecił, powiedział ze wyniki sa super, ale jak piszesz ze dla starających TSH to max 2…. 🙁 Mogę miec niedoczynnosc??

    #1807924

    anecia

    m.ania – z tego co ja wiem, to badanie progesteronu robi się 7 dni po owu. Jeżeli ty masz cykle 35-dniowe, to pewnie i owu masz później. I może to jest przyczyna niskiego prog. Ekspert na bocianie twierdzi, że prog. ponad 10 jest ok.

    #1807925

    anecia

    iwonaak – wydaje mi się, że to nie jest jeszcze niedoczynność;) A czy masz jakiekolwiek jej objawy ???Tak piszą na bocianie, a sama wiesz, że do wszystkiego trzeba mieć dystans. Leczy się nie wyniki tylko chorobę 😉 A jaką masz prolaktynę, bo często niedoczynność idzie w parze z wysoką prl. Masz owu?

    Coś jednak musi w tym być, że niższe TSH (w ok.1-2) jest optymalne dla staraczek, bo ja 5 lat temu miałam 1,7 i zaszłam w 3 cyklu.

    #1807926

    alice82

    Zamieszczone przez iwoonkak
    Aż wyciągnęłam swoje ostatnie badania… robilam je z innych powodów, ale… TSH mam 2,42, a FT4 – 1,12 – internista ktore mi je zlecił, powiedział ze wyniki sa super, ale jak piszesz ze dla starających TSH to max 2…. 🙁 Mogę miec niedoczynnosc??

    Kochana ja w zeszłym roku dowiedziałam się że mam niedoczynność wtedy tsh mi wyszło 7,8 biore od tamtego cały czas euthyrox co 6mscy na kontrole do endokrynologa kiedy miałam 4,4 lekarz powiedział że nie ma przeciwwskazań żeby się starać o dzidzie teraz jestem w 7tyg ciąży na początku kwietnia robiłam badania tsh 3,4 13maja idę na kontrole cały czas łykam euthyrox



    #1807927

    iwoonka

    Zamieszczone przez anecia
    iwonaak – wydaje mi się, że to nie jest jeszcze niedoczynność;) A czy masz jakiekolwiek jej objawy ???Tak piszą na bocianie, a sama wiesz, że do wszystkiego trzeba mieć dystans. Leczy się nie wyniki tylko chorobę 😉 A jaką masz prolaktynę, bo często niedoczynność idzie w parze z wysoką prl. Masz owu?

    Coś jednak musi w tym być, że niższe TSH (w ok.1-2) jest optymalne dla staraczek, bo ja 5 lat temu miałam 1,7 i zaszłam w 3 cyklu.

    Hmm, ja u endokrynologa to byłam z 10 lat temu, wtedy mialam podejrzenie nadczynnosci..ale obeszło sie to bez większego echa.. A ostatnio internista zlecił mi badania tych hormonów akurat, bo często miałam przyspieszone tętno… raz cały dzien miałam 130/min (wylądowałam aż na Izbie przyjec 😉 ) – a siedzialam wtedy akurat w domu z chorą córką, więc niczym sie nie męczyłam. To jest objaw niedoczynnosci?

    #1807928

    anecia

    Niedoczynność to generalnie rzecz ujmując życie pod psem 😀 Wieczna ospałość, zmęczenie, zimne ręce, stopy, obniżona temp. ciała, zaburzenie pamięci, mgła umysłowa, sucha skóra, problemy z paznokciami, niskie ciśnienie, obfite, długie i nieregularne cykle, itp. Ja niestey większość z tych objawów mam w stopniu, nie tyle mocno nasilonym, co odczuwalnym:mad: Wierzę, że będzie dobrze.

    Chyba ci nie pomogę, musisz siebie obserwować. Nadczynność jest dokładnie odwrotnością niedoczynności. Ale ja nie lekarz 😉



    #1807929

    ginginek

    Zamieszczone przez iwoonkak
    Hmm, ja u endokrynologa to byłam z 10 lat temu, wtedy mialam podejrzenie nadczynnosci..ale obeszło sie to bez większego echa.. A ostatnio internista zlecił mi badania tych hormonów akurat, bo często miałam przyspieszone tętno… raz cały dzien miałam 130/min (wylądowałam aż na Izbie przyjec 😉 ) – a siedzialam wtedy akurat w domu z chorą córką, więc niczym sie nie męczyłam. To jest objaw niedoczynnosci?

    Tachykardia, czyli przyspieszona akcja serca możebyć objawem nadczynności tarczycy (przeciwność niedoczynności). Współwystępującymi objawami są:
    wzmożona pobudliwość nerwowa (nadpobudliwość)
    zwiększona potliwość
    nietolerancja gorąca
    duszność
    uczucie osłabienia (często uczucie zmęczenia podczas chodzenia po schodach)
    ogólna niechęć do wysiłków fizycznych i intelektualnych
    utrata masy ciała
    wzmożony apetyt
    drżenie rąk
    wytrzeszcz oczu
    ciepła i wilgotna skóra
    nieregularne miesiączkowanie
    bezsenność
    powiększenie tarczycy (wole tarczycy)

    Oczywiści tachykardia może mieć zupełnie inną przyczę.

    #1807930

    iwoonka

    Dziewczyny, dzięki za info 🙂 W sumie niewiele mam objawów i z niedoczynnosci i nadczynności… Więc sama nie wiem;) Ale od kiedy biorę magnez z wit. B6 to tachykardia mi przeszły…
    A nawiązując to tematu wątku: zapisałam się do mojej gin na…. 8 MAJA!! Kurcze, takie terminy? Muszę zastanowić się nad zmianą lekarza, ale jak tu wybrać nowego jak swojego zna się od 9 lat?? Może zacznę chodzić prywatnie, tylko i tak nie wiem gdzie 😉

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close