Przepis na bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu jabłecznik z bitą śmietaną:
spód:
– 20 dkg margaryny,
– 1 jajko,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 szklanki mąki.
ciasto zagnieść i wykleić tortownicę o średnicy 28 cm.
Masa jabłkowa:
– 1 litr soku jabłkowego,
– 4 budynie śmietankowe lub waniliowe,
– 6 dużych jabłek
budynie mieszam z częścią soku, reszte soku gotuje (tak jak budyń) i w momencie zagotowania sie soku wlewam wymieszane z sokiem budynie – wyjdzie bardzo gęsty “kisiel”. Do “kiślu” dodaję 6 startych jabłek i wykładam na cieście. Piekę ok 1 godz.
Po wystygnięciu ciasta ubijam 2 śmietany kremówki z 1/2 szklanka cukru i wykładam na wierzch ciasta.
Smacznego!
Do ciasta nie dodaję cukru tylko do śmietany.
4 odpowiedzi na pytanie: Wyśmienity i prosty jabłecznik z bitą śmietaną
Re: Wyśmienity i prosty jabłecznik z bitą śmietaną
Sprecyzuj proszę ilość smietany kremówki
Ewa i Przemek (15.07)
Re: Wyśmienity i prosty jabłecznik z bitą śmietaną
2 śmietany po 180 ml (30%)
Re: Wyśmienity i prosty jabłecznik z bitą śmietaną
a ile ta smietana moze stac na jableczniku??
Dorota i Zosia <16.07.2003.>
Re: Wyśmienity i prosty jabłecznik z bitą śmietaną
U mnie ciasto nie stoi dłużej niż 3 dni, zawsze zostaje zjedzone. W ciągu tych 3 dni nic nie dzieje sie ze śmietaną, myśle że 4-5 dni może stać.
Nina
Znasz odpowiedź na pytanie: Wyśmienity i prosty jabłecznik z bitą śmietaną