Wyśmienity i prosty jabłecznik z bitą śmietaną

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #57325

    ninas

    Przepis na bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu jabłecznik z bitą śmietaną:

    spód:
    – 20 dkg margaryny,
    – 1 jajko,
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    – 2 szklanki mąki.
    ciasto zagnieść i wykleić tortownicę o średnicy 28 cm.

    Masa jabłkowa:
    – 1 litr soku jabłkowego,
    – 4 budynie śmietankowe lub waniliowe,
    – 6 dużych jabłek
    budynie mieszam z częścią soku, reszte soku gotuje (tak jak budyń) i w momencie zagotowania sie soku wlewam wymieszane z sokiem budynie – wyjdzie bardzo gęsty „kisiel”. Do „kiślu” dodaję 6 startych jabłek i wykładam na cieście. Piekę ok 1 godz.

    Po wystygnięciu ciasta ubijam 2 śmietany kremówki z 1/2 szklanka cukru i wykładam na wierzch ciasta.

    Smacznego!

    Do ciasta nie dodaję cukru tylko do śmietany.

    #733154

    ewike

    Re: Wyśmienity i prosty jabłecznik z bitą śmietaną

    Sprecyzuj proszę ilość smietany kremówki

    Ewa i Przemek (15.07)



    #733155

    ninas

    Re: Wyśmienity i prosty jabłecznik z bitą śmietaną

    2 śmietany po 180 ml (30%)

    #733156

    sliczna24

    Re: Wyśmienity i prosty jabłecznik z bitą śmietaną

    a ile ta smietana moze stac na jableczniku??

    Dorota i Zosia <16.07.2003.>

    #733157

    ninas

    Re: Wyśmienity i prosty jabłecznik z bitą śmietaną

    U mnie ciasto nie stoi dłużej niż 3 dni, zawsze zostaje zjedzone. W ciągu tych 3 dni nic nie dzieje sie ze śmietaną, myśle że 4-5 dni może stać.
    Nina

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close