wytłumaczcie mi proszę – pieczenie
Właśnie nabyłam garnek rzymski i szukam przepisów…
No i: w opisie garnka jest że bez tłuszczu, w swoim sosie, super prosto samo się robi itd – no cud malina :)…
A w przepisach (tych co znalazłam) wszystko się obsmaża PRZED włożeniem do garnka. I to zarówno warzywa jak i mięch.
No to gdzie tu bez tłuszczu? Gdzie się “samo” robi ?
Ale przy okazji poczytałam też przepisy na “zwykłe” pieczenie i tam znowu obsmażanie… No i zgłupiałam, bo ja jestem mistrzynią pieczeni a nigdy nic nie smażyłam przed…
A może coś mi umknęło?
Czemu właściwie służy takie obsmażenie przed pieczeniem (poza większą ilością garów do mycia i utrudnieniem przepisu?)
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Zabawki zręcznościowe na Dzień Dziecka. Odkryj gry i zabawki, które ćwiczą koncentrację i umiejętności motoryczne
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Bon turystyczny 2024. Czy 500 zł świadczenia wakacyjnego wróci w tym roku? Jest konkretny komentarz ministra
Zasiłek rodzinny 2024. Ile wynosi i komu przysługuje? Jakie są dodatki? Rodziców obowiązuje kryterium dochodowe
Twórcze zestawy do rysowania na Dzień Dziecka. Najlepsze prezenty dla maluchów, które uwielbiają prace plastyczne
- Rodzice.pl
- Forum
- NA KAŻDY TEMAT
- Książka kucharska
- wytłumaczcie mi proszę – pieczenie
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
21 odpowiedzi na pytanie: wytłumaczcie mi proszę – pieczenie
moim zdaniem mięcho jest wtedy smaczniejsze 🙂
osobiście piekę rzadko, częściej mięcho gotuje i np. bitki, gulasz czy klopsiki ZAWSZE obsmażam na patelni, a dopiero potem gotuję i tylko takie mi smakuje 😉
Nie robię gulaszu czy klopsików… A bitki to TYLKO smażę…
Tak jeszcze dopiszę, że smażenie znalazłam również w polskich przepisach na marokańskie tajine… A w oryginale na 100% nic nie smażą…
Może to takie polskie przyzwyczajenie ?…
obsmazanie powoduje, że pory w mięsie (zewnetrznej powłoce) sie zamykają, co zwiększa jego wilgotnosc po obrobce cieplnej
A to nie to samo jak najpierw przypiekę w piekarniku w otwartym naczyniu, a potem “dojdzie” w zamkniętym w niższej temperaturze?
I po co zwiększać wilgotność przy garnku rzymskim ?
zdecydowanie nie to samo
chodzi o zetkniecie całkowitej powierzchni mięsa z bardzo wysoką temperaturą
w piekarniku chwilę trwa nagrzanie się blachy, powietrza wokol miesa, to mniej wiecej tak, jakbys polozyla mieso na zimną patelnię
garnka rzymskiego nie znam, ale na logikę moją własną w kazdym naczyniu soki ze srodka wyplywają przy nie zamknietych porach
No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.
ja bym przy tym garnku olała wszelkie podsmażanie.
koleżanka ma taki i dwa razy jadłam dania w nim przyrządzone (wkładane surowe) i naprawdę wyjątkowo mi smakowały (mimo, że ja generalnie jestem fanką smażonego, jak i podsmażonego ;))
nie znam i nie mam w zamiarze poznać ani gara ani marokanskiej tajine, więc na ten temat się nie wypowiadam 🙂
Najlepsze miecho jakie w życiu jadłam to w Maroku właśnie…
Moje dzieci dotąd wspominają (a 2 lata temu tam byliśmy)…
POLECAM.
(garnek rzymski kupiłam, bo mam nadzieję, że będzie jakąś namiastką…)
Chyba oleję.
Bo ja leń jestem…
Czekam na małża aż z delegacji wróci i robię próbę generalną 🙂
Garnek mam od ponad roku. Sprawdza się rewelacyjnie.
Wkładam wszelakie mięcha bez wcześniejszej obróbki.
Warzywa z mięsem np karkówką.
Golonka lub zeberka w kapuście.
Same warzywa.Zapiekanki makaronowe.
Kurczak itd.
W garze można zrobic wiele dań i się nie narobić bo wrzucasz wyjmujesz prosto na stół i gotowe.
Dziękuję za info 🙂
A wrzucasz hurtem, czy np. mięcho najpierw, potem warzywa itd?
Próbowałaś robić coś z cebulą? – bo do niej mam najwięcej wątpliwości, czy najpierw przysmażać…
Wszystko hurtem kto by się bawił i wkladałl na raty.
Cebula powinna być ok tylko daj ja gdzieś miedzy mięcho albo na sam spód wtedy ładnie sie udusi w sosie na dole.
😀 to lubię
Powodzenia.
Daj znac jak wyszło.
Samo się zrobiło
Dałam na spód cebulę, potem pokrojoną w baaardzo grubą kostkę szynkę, wsypałam jakiejś czerwonawej przyprawy (do kuraka?…), podsypałam kilka fig…
A że dużo miejsca mi jeszcze zostało (mam gar ma 5 kg mięcha, dałam trochę ponad kilo) to dorzuciłam na wierzch ziemniaki – w całości, nieobrane (nawet chwilę wahałam się, czy je myć ;), ale bez przesady 😉 😉 )
Tak po jakiejś godzinie pieczenia zaczęło pachnieć i moje dziecko stwierdziło, że “tajine pachnie” :).
Było dobre.
Bardzo dobre.
Chyba pierwszy raz jadłam szynkę pieczoną, która była mięciusieńka, wilgotna i NIE TŁUSTA!!!
Kocham ten gar i już dostał honorowe miejsce na starym kredensie 🙂 (niektórzy mówią, że stoi w kuchni, niektórzy, że w salonie)
Ja go chce
Ile to kosztuje?
Spodziewałam się że będziesz zadowolona.
Pamiętaj żeby zawsze warzywka typu świeża kapucha, kalafior, brokuł cebula chować pod mięso albo na spód.
Ziemniaki moga byc na wierzchu.
Kurczak wychodzi trochę inny w smaku niż pieczony tradycyjnie.
Powodzenia w dalszych eksperymentach garowych.
Gar rzymski można kupić np. w almie za 59 zl z tego co pamiętam.
Zapomniałam dodać ze rewelacyjnie wychodzą w garze również goląbki.
Ja kupiłam na allegro – największy jaki znalazłam.
Z przesyłką zapłaciłam 85 PLN.
Tylko ja kupiłam nieoblewany w środku.
Oblewane są droższe, ale się ponoć lepiej myją (chociaż ja nie narzekam).
Ale weszłam na forum uzytkowników garnków rzymskich (!) i tam się wypowiadali, że żarcie z tego nieoblewanego wychodzi ciut lepsze 🙂
Z wad które już widzę, to że nie da się myć w zmywarce i trzeba go trzymać raczej na wierzchu. Ale ja mam kuchnię nie na połysk więc mi jako dekoracja nawet pasuje.
Znasz odpowiedź na pytanie: wytłumaczcie mi proszę – pieczenie