wytłumaczcie mi proszę – pieczenie

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 22)
  • Autor
    Wpisy
  • #109627

    qr-chuck

    Właśnie nabyłam garnek rzymski i szukam przepisów…
    No i: w opisie garnka jest że bez tłuszczu, w swoim sosie, super prosto samo się robi itd – no cud malina :)…
    A w przepisach (tych co znalazłam) wszystko się obsmaża PRZED włożeniem do garnka. I to zarówno warzywa jak i mięch.
    No to gdzie tu bez tłuszczu? Gdzie się „samo” robi :Foch:?

    Ale przy okazji poczytałam też przepisy na „zwykłe” pieczenie i tam znowu obsmażanie… No i zgłupiałam, bo ja jestem mistrzynią pieczeni :Hyhy: a nigdy nic nie smażyłam przed…
    A może coś mi umknęło?
    Czemu właściwie służy takie obsmażenie przed pieczeniem (poza większą ilością garów do mycia i utrudnieniem przepisu?)

    #4790364

    beasia

    moim zdaniem mięcho jest wtedy smaczniejsze 🙂
    osobiście piekę rzadko, częściej mięcho gotuje i np. bitki, gulasz czy klopsiki ZAWSZE obsmażam na patelni, a dopiero potem gotuję i tylko takie mi smakuje 😉



    #4790365

    qr-chuck

    Zamieszczone przez Beasia
    moim zdaniem mięcho jest wtedy smaczniejsze 🙂
    osobiście piekę rzadko, częściej mięcho gotuje i np. bitki, gulasz czy klopsiki ZAWSZE obsmażam na patelni, a dopiero potem gotuję i tylko takie mi smakuje 😉

    Nie robię gulaszu czy klopsików… A bitki to TYLKO smażę :Niepewny:…

    #4790366

    qr-chuck

    Tak jeszcze dopiszę, że smażenie znalazłam również w polskich przepisach na marokańskie tajine… A w oryginale na 100% nic nie smażą…
    Może to takie polskie przyzwyczajenie :Hmmm…:?…

    #4790367

    Anonim

    obsmazanie powoduje, że pory w mięsie (zewnetrznej powłoce) sie zamykają, co zwiększa jego wilgotnosc po obrobce cieplnej

    #4790368

    qr-chuck

    Zamieszczone przez majowamama
    obsmazanie powoduje, że pory w mięsie (zewnetrznej powłoce) sie zamykają, co zwiększa jego wilgotnosc po obrobce cieplnej

    A to nie to samo jak najpierw przypiekę w piekarniku w otwartym naczyniu, a potem „dojdzie” w zamkniętym w niższej temperaturze?
    I po co zwiększać wilgotność przy garnku rzymskim :Hmmm…:?



    #4790369

    Anonim

    Zamieszczone przez kurczak
    A to nie to samo jak najpierw przypiekę w piekarniku w otwartym naczyniu, a potem „dojdzie” w zamkniętym w niższej temperaturze?
    I po co zwiększać wilgotność przy garnku rzymskim :Hmmm…:?

    zdecydowanie nie to samo
    chodzi o zetkniecie całkowitej powierzchni mięsa z bardzo wysoką temperaturą
    w piekarniku chwilę trwa nagrzanie się blachy, powietrza wokol miesa, to mniej wiecej tak, jakbys polozyla mieso na zimną patelnię

    garnka rzymskiego nie znam, ale na logikę moją własną w kazdym naczyniu soki ze srodka wyplywają przy nie zamknietych porach

    #4790370

    qr-chuck

    Zamieszczone przez majowamama
    zdecydowanie nie to samo
    chodzi o zetkniecie całkowitej powierzchni mięsa z bardzo wysoką temperaturą
    w piekarniku chwilę trwa nagrzanie się blachy, powietrza wokol miesa, to mniej wiecej tak, jakbys polozyla mieso na zimną patelnię

    garnka rzymskiego nie znam, ale na logikę moją własną w kazdym naczyniu soki ze srodka wyplywają przy nie zamknietych porach

    No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.

    #4790371

    goooosia

    Zamieszczone przez kurczak
    No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.

    ja bym przy tym garnku olała wszelkie podsmażanie.
    koleżanka ma taki i dwa razy jadłam dania w nim przyrządzone (wkładane surowe) i naprawdę wyjątkowo mi smakowały (mimo, że ja generalnie jestem fanką smażonego, jak i podsmażonego ;))

    #4790372

    Anonim

    Zamieszczone przez kurczak
    No właśnie garnek rzymski to glina, którą się namacza przed pieczeniem. Więc piecze się toto w takiej saunie… Podobnie jak marokańska tajine.

    nie znam i nie mam w zamiarze poznać ani gara ani marokanskiej tajine, więc na ten temat się nie wypowiadam 🙂



    #4790373

    qr-chuck

    Zamieszczone przez majowamama
    nie znam i nie mam w zamiarze poznać …. marokanskiej tajine, więc na ten temat się nie wypowiadam 🙂

    Najlepsze miecho jakie w życiu jadłam to w Maroku właśnie…
    Moje dzieci dotąd wspominają (a 2 lata temu tam byliśmy)…
    POLECAM.

    (garnek rzymski kupiłam, bo mam nadzieję, że będzie jakąś namiastką…)

    #4790374

    qr-chuck

    Zamieszczone przez garstka
    ja bym przy tym garnku olała wszelkie podsmażanie.
    koleżanka ma taki i dwa razy jadłam dania w nim przyrządzone (wkładane surowe) i naprawdę wyjątkowo mi smakowały (mimo, że ja generalnie jestem fanką smażonego, jak i podsmażonego ;))

    Chyba oleję.
    Bo ja leń jestem…

    Czekam na małża aż z delegacji wróci i robię próbę generalną 🙂



    #4790375

    zuzik2007

    Garnek mam od ponad roku.Sprawdza się rewelacyjnie.

    Wkładam wszelakie mięcha bez wcześniejszej obróbki .

    Warzywa z mięsem np karkówką.
    Golonka lub zeberka w kapuście.
    Same warzywa.Zapiekanki makaronowe .
    Kurczak itd.
    W garze można zrobic wiele dań i się nie narobić bo wrzucasz wyjmujesz prosto na stół i gotowe.

    #4790376

    qr-chuck

    Zamieszczone przez zuzik2007
    Garnek mam od ponad roku.Sprawdza się rewelacyjnie.

    Wkładam wszelakie mięcha bez wcześniejszej obróbki .

    Warzywa z mięsem np karkówką.
    Golonka lub zeberka w kapuście.
    Same warzywa.Zapiekanki makaronowe .
    Kurczak itd.
    W garze można zrobic wiele dań i się nie narobić bo wrzucasz wyjmujesz prosto na stół i gotowe.

    Dziękuję za info 🙂
    A wrzucasz hurtem, czy np. mięcho najpierw, potem warzywa itd?

    Próbowałaś robić coś z cebulą? – bo do niej mam najwięcej wątpliwości, czy najpierw przysmażać…

    #4790377

    zuzik2007

    Wszystko hurtem kto by się bawił i wkladałl na raty.

    Cebula powinna być ok tylko daj ja gdzieś miedzy mięcho albo na sam spód wtedy ładnie sie udusi w sosie na dole.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 22)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close