zakwas na żurek

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)
  • Autor
    Wpisy
  • #118530

    monikachorzow

    poradźcie dlaczego zakwas na żurek mi pleśnieje zamiast się kisić???

    zadebiutowałam dobrze -wyszły mi 2 słoiki dobrego zakwasu.została mi mąka żurkowa i postanowiłam powtórzyć i klapa-obydwa słoiki zaczęły śmierdzieć i w efekcie spleśniały….

    a robię tak:
    przegotowuje wodę i studzę.
    do słoika sypie kilka łyżek mąki żurkowej,wrzucam czosnek w ząbkach i zalewam wodą.odstawiam w kuchni przykryte ściereczką na kilka dni.sprawdzam organoleptycznie czy już dobry.i tyle.
    coś robię źle??

    #5534656

    bep

    Robię bez czosnku, z letniej wody (nawet kranówki) i z mąki żytniej pełnoziarnistej. Jak chcesz, żeby się zakisił szybciej to włóż skórkę od chleba 😉
    Woda nie może być gorąca tylko ledwo letnia



    #5534657

    monikachorzow

    Zamieszczone przez Bep
    Robię bez czosnku, z letniej wody (nawet kranówki) i z mąki żytniej pełnoziarnistej. Jak chcesz, żeby się zakisił szybciej to włóż skórkę od chleba 😉
    Woda nie może być gorąca tylko ledwo letnia

    zrobię jeszcze jedno podejście.
    a jak przechowujesz ?? w słoiku przykryte czymś czy inaczej?
    moja babcia miała specjalny gliniany garnek na żurek tzw bonclok i zawsze w nim kisiła :):) … to był żurek….:Cwaniak: łycha stała taki gęsty wychodził i ten smak mniam mniam … te marketowe to sam ocet a „od baby ” na targu nie mam przekonania….:Fiu fiu:

    #5534658

    bep

    Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW
    zrobię jeszcze jedno podejście.
    a jak przechowujesz ?? w słoiku przykryte czymś czy inaczej?
    moja babcia miała specjalny gliniany garnek na żurek tzw bonclok i zawsze w nim kisiła :):) … to był żurek….:Cwaniak: łycha stała taki gęsty wychodził i ten smak mniam mniam … te marketowe to sam ocet a „od baby ” na targu nie mam przekonania….:Fiu fiu:

    Jak się zakisi to lepiej wstawić do lodówki, albo co jakiś czas wrzucić na sitko te grubą mąkę przepłukać i znowu od nowa kisić. Czyli woda + dosypać mąki.
    Moja Mama ma zakwas cały rok.
    Łycha stoi jak dodasz tez tej drobnej mąki żurkowej. Chyba 700.

    #5534659

    monikachorzow

    o kurcze…nie znałam tej metody z sitkiem i drobna mąką….
    mnie usatysfakcjonuje jak mi sie uda zrobić żurek z 3-4 razy w m-cu.lubimy ale za często to się przeje 🙂

    #5534660

    qr-chuck

    Ja nie wiem jak się robi, bo zawsze biorę od teściowej :Wstyd:
    Ale wiem, że Ona dodaje trochę „starego” zakwasu – podobno wtedy szybciej kiśnie i rzadziej się psuje (wiem, bo kiedyś się rozpędziła i rozdała cały i kazała mi szukać, czy przypadkiem mi jakaś resztka nie została)

    Może też być wina czosnku: ja robię czasem olej z czosnkiem i czasem stoi bez problemu, czasem „wybucha”. Nie doszłam od czego to zależy :Niepewny:…



    #5534661

    bep

    Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW
    o kurcze…nie znałam tej metody z sitkiem i drobna mąką….
    mnie usatysfakcjonuje jak mi sie uda zrobić żurek z 3-4 razy w m-cu.lubimy ale za często to się przeje 🙂

    Moja Mutter robi rzadziej, ale zakwas ma cały rok. Tak na w razie wu.

    #5534662

    k-j

    ja znam taki:

    Zakwas:
    1 szklanka mąki żytniej
    3 szklanki letniej wody
    3 ząbki czosnku
    2 świeże liście laurowe
    ziele angielskie
    skórka z 1 kromki razowego chleba
    Aby przygotować zakwas, do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego wsyp mąkę, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj, dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.

    #5534663

    lulka77

    Ja równiez kilka razy próbowałam i zawsze się zesmrodziło ble a kupiłam w tesco mąkę żurkową i z niej robiłam.

    #5534664

    nataly2288

    Dzięki dziewczyny za te porady 😉 biorę się za zakwas i dam znać, który wyszedł najlepszy 😉

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close