poradźcie dlaczego zakwas na żurek mi pleśnieje zamiast się kisić???
zadebiutowałam dobrze -wyszły mi 2 słoiki dobrego zakwasu.została mi mąka żurkowa i postanowiłam powtórzyć i klapa-obydwa słoiki zaczęły śmierdzieć i w efekcie spleśniały….
a robię tak:
przegotowuje wodę i studzę.
do słoika sypie kilka łyżek mąki żurkowej,wrzucam czosnek w ząbkach i zalewam wodą.odstawiam w kuchni przykryte ściereczką na kilka dni.sprawdzam organoleptycznie czy już dobry.i tyle.
coś robię źle??
9 odpowiedzi na pytanie: zakwas na żurek
Robię bez czosnku, z letniej wody (nawet kranówki) i z mąki żytniej pełnoziarnistej. Jak chcesz, żeby się zakisił szybciej to włóż skórkę od chleba 😉
Woda nie może być gorąca tylko ledwo letnia
zrobię jeszcze jedno podejście.
a jak przechowujesz?? w słoiku przykryte czymś czy inaczej?
moja babcia miała specjalny gliniany garnek na żurek tzw bonclok i zawsze w nim kisiła :):)… to był żurek…. łycha stała taki gęsty wychodził i ten smak mniam mniam… te marketowe to sam ocet a “od baby ” na targu nie mam przekonania….
Jak się zakisi to lepiej wstawić do lodówki, albo co jakiś czas wrzucić na sitko te grubą mąkę przepłukać i znowu od nowa kisić. Czyli woda + dosypać mąki.
Moja Mama ma zakwas cały rok.
Łycha stoi jak dodasz tez tej drobnej mąki żurkowej. Chyba 700.
o kurcze… Nie znałam tej metody z sitkiem i drobna mąką….
mnie usatysfakcjonuje jak mi sie uda zrobić żurek z 3-4 razy w m-cu.lubimy ale za często to się przeje 🙂
Ja nie wiem jak się robi, bo zawsze biorę od teściowej
Ale wiem, że Ona dodaje trochę “starego” zakwasu – podobno wtedy szybciej kiśnie i rzadziej się psuje (wiem, bo kiedyś się rozpędziła i rozdała cały i kazała mi szukać, czy przypadkiem mi jakaś resztka nie została)
Może też być wina czosnku: ja robię czasem olej z czosnkiem i czasem stoi bez problemu, czasem “wybucha”. Nie doszłam od czego to zależy…
Moja Mutter robi rzadziej, ale zakwas ma cały rok. Tak na w razie wu.
ja znam taki:
Zakwas:
1 szklanka mąki żytniej
3 szklanki letniej wody
3 ząbki czosnku
2 świeże liście laurowe
ziele angielskie
skórka z 1 kromki razowego chleba
Aby przygotować zakwas, do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego wsyp mąkę, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj, dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.
Ja równiez kilka razy próbowałam i zawsze się zesmrodziło ble a kupiłam w tesco mąkę żurkową i z niej robiłam.
Dzięki dziewczyny za te porady 😉 biorę się za zakwas i dam znać, który wyszedł najlepszy 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: zakwas na żurek