zamiast piernika – moze ktos sie skusi

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #116928

    kantalupa

    wygrzebalam przepis sprzed kilku lat, nie wiem, dlaczego o nim zapomnialam:/

    czekoladowo-cynamonowe babeczki

    rozgrzej piec do 170 stopni

    ok. pol kostki masla rozpusc w garnku powoli
    kiedy sie rozpusci, odstaw na bok i dorzuc do tego mniej wiecej 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej takiej do wypiekow)
    wymieszaj, a kiedy ciut ostygnie, dodaj ok. pol szklanki porzadnego kakao (dunskie albo „krolewskie” no takie lepsze zawsze smakuje lepiej;))
    wymieszaj trzepaczka

    2 duze jaja zmiksuj z ok 3/4 szklanki brazowego cukru (drobna demerara najlepiej sie miksuje)
    mozna do tej jajecznej mikstury dodac jakis olejek smakowy – zawsze dodaje jakies pol lyzeczki ekstraktu waniliowego, ale mysle, ze migdalowy albo rumowy olejek tez sie nada

    ok. 1 szklanki maki wsyp do miski
    dobrze wymieszaj z 2 porzadnymi lyzeczkami cynamonu, polowa lyzeczki galki muszkatolowej, polowa lyzeczki imbiru, polowa lyzeczki sproszkowanych gozdzikow, polowa lyzeczki sproszkowanej kolendry i – jesli sie uda znalezc – polwa lyzeczki sproszkowanego anyzu w gwiazdkach (albo dac kopiasta lyzeczke przyprawy do piernikow po prostu;))

    do tego pol lyzeczki sody i lyzeczka proszku do pieczenia

    mase czekoladowa kiedy ostygnie trzeba wmiksowac do jaj
    potem stopniowo dodawac make na przemian z ok. polowa szklanki naturalnego jogurtu
    kiedy zaczynam dodawac make, mieszam wszystko lyzka zamiast miksera

    masa wychodzi dosc gesta

    i teraz mozna zrobic dwie wersje:

    1. nalozyc odrobine masy do papilotek, na to lyzeczke powidel sliwkowych i na to znowu mase

    2. piec bez powidel

    polewam babeczki masa z czekolady (roztapiam czekolade na kapieli wodnej i odrobina masla)
    a potem ozdabiam cukrem pudrem

    babeczki sa naprawde smaczne

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close