zapiekanka, szaszlyk

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
  • #14647

    kleeo

    Poniewaz od niedawna mam piekarnik (a wlasciwie piekarniczek) nie umiem za bardzo z niego korzystac. Moze macie jakies sprawdzone przepisy na tytulowe potrawy, bo wlasnie takie mam ambicje zrobic. Probowalam pare rzeczy, ale wlasciwie najlepiej wyszla mrozona pizza 🙂
    i kilka pytan do kucharek:
    1. czy zapiekanke sie przykrywa czy nie (z przykrytej sie wylewalo, odkryta byla za sucha) w zadnym przepisie nie pisze jak ma byc.
    2. jak zrobic szaszlyka zeby nie byl za suchy
    no i w ogole co zrobic, zeby w koncu zaskoczyc rodzinke czyms smacznym z piekarnika ?


    kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

    #217476

    Anonim

    Re: zapiekanka, szaszlyk

    a moze lassagne?

    gotuje sie platy (przynajmniej ja gotuje, bo jak zapiekam suche to nie zawsze wychodza miekkie); mieso mielone (np.indycze) smaze na patelni, oddzielnie smaze pieczarki z cebulka, potem to lacze i dodaje sos pomidorowy, przyprawiam sola, pieprzem; calosc nie moze byc za plynna; ukladam w dlugiej blaszce (mam akurat taka na szerokosc platu lassagne): makaron, mieso, tarty ser, makaron, mieso, tarty ser, makaron, tarty ser, polewam beszamelem

    sos beszamelowy: lyzka masla, rozgrzewam, dodaje lyzke maki i dolewam mleka (na oko, tak aby sos mial odpowiednia gestosc), mocno pieprze (sorry) i sole (oczywiscie robie to wszystko na ogniu)

    smacznego

    Ewa i Krzyś (prawie 4 m.)
    http://www.mln.republika.pl



    #217477

    kleeo

    Re: zapiekanka, szaszlyk

    no ale czy ty to wszystko przykrywasz? bo to wlasnie lasagne mi sie wylala z naczynia 🙂


    kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

    #217478

    Anonim

    Re: zapiekanka, szaszlyk

    nie przykrywam; i zapiekam gora 30 min, aby tylko ser sie stopil

    Ewa i Krzyś (prawie 4 m.)
    http://www.mln.republika.pl

    #217479

    agahh

    Re: zapiekanka, szaszlyk

    dodaj do sosu miesno pomidorowego jeszcze smietane.Nie bedziesz musiala gotowac paskow lasagne.I najpierw sos na blache potem plytki,sos itd.To mi podpowiedzial Wloch.A i nie daje wtedy sosu beszamel

    #217480

    agahh

    Re: zapiekanka, szaszlyk

    Polecam pomidory po teksansku.Potrzebne:duze pomidory,mieso mielone,kawalek sera bree lub innego byle z plesniawa obwodka,oregano,sol,pieprz i jak tam uwazasz.
    Z pomidorow wylyzeczkowac miaz.Miesko na patelni podsmazyc.Najlepiej cebulke i dodac do tego miesko,podsmazyc.Do tego dodac polowe miaszu z pomidorow i na koniec ser,oregano,sol,pieprz,daje tez czosnek.Jak sie ser stopi i juz nie bedzie takie rzadkie to jest juz gotowe.Teraz tylko nadziac pomidory.Posypac serem zoltym lub np.orzeszkami pini.W brytwance zapiekac w tem 200stop.20 min po czym przykrycie zdjac i jeszcze 10 gora 15min.Do tego bagietke z ziolowym maselkiem podpieczona w piekarniku i masz gotowe danie na urocza kolacje we dwoje lub male party.Z oszczednosci mozna miesko wymieszac z ryzem(podgotowanym) tak jak do papryki zapiekanej.Smacznego



    #217481

    agahh

    Re: zapiekanka, szaszlyk

    Zapomnialabym o twoim szaszlyczku.No wiec ja daje na szaszlyk papryke cebulke miesko i kawalki boczku surowego(chudego).Najpierw robie taka miksture z przypraw i oleju i w to wsadzam miesko.To sobie stoi ze dwie godzinki czasem krucej.Wstawiam pod nimi naczynie zaroodporne z woda lub nalewam na blaszke wode.Calego kurczaka np.Moj tata piekl na butelce z woda od smietany ,tez nie byl taki suchy ale smiesznie wygladal hi:)Pozdrawiam.

    #217482

    efa

    Re: zapiekanka, szaszlyk

    jesli mowisz o zapiekance z ziemniaka to wstawia sie ja do piekarnika zamknieta, a w polowie czasu pieczenia zdejmuje sie przykrywanie – zeby troche odparowala i „doszla do siebie”. ja taka robie w mikrofalowce i zajmuje mi to 20 minut – nie wiem jak w piekarnku – na pewno duzo dluzej 🙂

    #217483

    smoki

    Re: zapiekanka, szaszlyk

    Ja pieke przykryta i odkrywam `15 min przed koncem

    Pozdrowienia
    smoki i Dawidek
    (prawie 7 miesiecy!)

    #217484

    riiba

    Re: zapiekanka, szaszlyk

    Wszystkim zainteresowanym przepisami mogę polecić adres na necie:

    Pozdrówka.



    #217485

    mysia2

    Re: zapiekanka, szaszlyk

    Co do zapiekanki, to myślę (i sama chcę zrobić) że z takiej długiej bagietki będzie O.K. Kroisz ją na pół (długości) a potem przekrawasz w poprzek i masz dwie zapiekanki. Wyciągnij z nich troszkę bułki zostaw po bokach (właśnie żeby się nie wylewało) i do piekarnika.
    A jeśli chodzi o szaszłyki, to robiłam je z teściami: polewaliśmy blaszkę olejem (żeby się nie przypalało) i między mięsko bardzo dużo dawaliśmy cebuli, czasami paprykę (gdy cena nie była przerażająca).
    I było pyszne. Tobie też życzę smacznego wcinanka udanego jedzonka.

    Mycha i Fasolko – bo płeć nieznana (13.09.-17.09.)

    #217486

    kleeo

    Re: zapiekanka, szaszlyk

    wszystko sie udalo, bylo bardzo smaczne, chociaz szaszlyki bardziej…:)


    kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close