Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć
Poniewaz od niedawna mam piekarnik (a wlasciwie piekarniczek) nie umiem za bardzo z niego korzystac. Moze macie jakies sprawdzone przepisy na tytulowe potrawy, bo wlasnie takie mam ambicje zrobic. Probowalam pare rzeczy, ale wlasciwie najlepiej wyszla mrozona pizza 🙂
i kilka pytan do kucharek:
1. czy zapiekanke sie przykrywa czy nie (z przykrytej sie wylewalo, odkryta byla za sucha) w zadnym przepisie nie pisze jak ma byc.
2. jak zrobic szaszlyka zeby nie byl za suchy
no i w ogole co zrobic, zeby w koncu zaskoczyc rodzinke czyms smacznym z piekarnika ?
kleeo i Natalia (ur.26.07.02)
Re: zapiekanka, szaszlyk
a moze lassagne?
gotuje sie platy (przynajmniej ja gotuje, bo jak zapiekam suche to nie zawsze wychodza miekkie); mieso mielone (np.indycze) smaze na patelni, oddzielnie smaze pieczarki z cebulka, potem to lacze i dodaje sos pomidorowy, przyprawiam sola, pieprzem; calosc nie moze byc za plynna; ukladam w dlugiej blaszce (mam akurat taka na szerokosc platu lassagne): makaron, mieso, tarty ser, makaron, mieso, tarty ser, makaron, tarty ser, polewam beszamelem
sos beszamelowy: lyzka masla, rozgrzewam, dodaje lyzke maki i dolewam mleka (na oko, tak aby sos mial odpowiednia gestosc), mocno pieprze (sorry) i sole (oczywiscie robie to wszystko na ogniu)
smacznego
Ewa i Krzyś (prawie 4 m.)
http://www.mln.republika.pl
Re: zapiekanka, szaszlyk
no ale czy ty to wszystko przykrywasz? bo to wlasnie lasagne mi sie wylala z naczynia 🙂
kleeo i Natalia (ur.26.07.02)
Re: zapiekanka, szaszlyk
nie przykrywam; i zapiekam gora 30 min, aby tylko ser sie stopil
Ewa i Krzyś (prawie 4 m.)
http://www.mln.republika.pl
Re: zapiekanka, szaszlyk
dodaj do sosu miesno pomidorowego jeszcze smietane.Nie bedziesz musiala gotowac paskow lasagne.I najpierw sos na blache potem plytki,sos itd.To mi podpowiedzial Wloch.A i nie daje wtedy sosu beszamel
Re: zapiekanka, szaszlyk
Polecam pomidory po teksansku.Potrzebne:duze pomidory,mieso mielone,kawalek sera bree lub innego byle z plesniawa obwodka,oregano,sol,pieprz i jak tam uwazasz.
Z pomidorow wylyzeczkowac miaz.Miesko na patelni podsmazyc.Najlepiej cebulke i dodac do tego miesko,podsmazyc.Do tego dodac polowe miaszu z pomidorow i na koniec ser,oregano,sol,pieprz,daje tez czosnek.Jak sie ser stopi i juz nie bedzie takie rzadkie to jest juz gotowe.Teraz tylko nadziac pomidory.Posypac serem zoltym lub np.orzeszkami pini.W brytwance zapiekac w tem 200stop.20 min po czym przykrycie zdjac i jeszcze 10 gora 15min.Do tego bagietke z ziolowym maselkiem podpieczona w piekarniku i masz gotowe danie na urocza kolacje we dwoje lub male party.Z oszczednosci mozna miesko wymieszac z ryzem(podgotowanym) tak jak do papryki zapiekanej.Smacznego
Re: zapiekanka, szaszlyk
Zapomnialabym o twoim szaszlyczku.No wiec ja daje na szaszlyk papryke cebulke miesko i kawalki boczku surowego(chudego).Najpierw robie taka miksture z przypraw i oleju i w to wsadzam miesko.To sobie stoi ze dwie godzinki czasem krucej.Wstawiam pod nimi naczynie zaroodporne z woda lub nalewam na blaszke wode.Calego kurczaka np.Moj tata piekl na butelce z woda od smietany ,tez nie byl taki suchy ale smiesznie wygladal hi:)Pozdrawiam.
Re: zapiekanka, szaszlyk
jesli mowisz o zapiekance z ziemniaka to wstawia sie ja do piekarnika zamknieta, a w polowie czasu pieczenia zdejmuje sie przykrywanie – zeby troche odparowala i „doszla do siebie”. ja taka robie w mikrofalowce i zajmuje mi to 20 minut – nie wiem jak w piekarnku – na pewno duzo dluzej 🙂
Re: zapiekanka, szaszlyk
Ja pieke przykryta i odkrywam `15 min przed koncem
Pozdrowienia
smoki i Dawidek
(prawie 7 miesiecy!)
Re: zapiekanka, szaszlyk
Wszystkim zainteresowanym przepisami mogę polecić adres na necie:
Pozdrówka.
Re: zapiekanka, szaszlyk
Co do zapiekanki, to myślę (i sama chcę zrobić) że z takiej długiej bagietki będzie O.K. Kroisz ją na pół (długości) a potem przekrawasz w poprzek i masz dwie zapiekanki. Wyciągnij z nich troszkę bułki zostaw po bokach (właśnie żeby się nie wylewało) i do piekarnika.
A jeśli chodzi o szaszłyki, to robiłam je z teściami: polewaliśmy blaszkę olejem (żeby się nie przypalało) i między mięsko bardzo dużo dawaliśmy cebuli, czasami paprykę (gdy cena nie była przerażająca).
I było pyszne. Tobie też życzę smacznego wcinanka udanego jedzonka.
Mycha i Fasolko – bo płeć nieznana (13.09.-17.09.)
Re: zapiekanka, szaszlyk
wszystko sie udalo, bylo bardzo smaczne, chociaz szaszlyki bardziej…:)
kleeo i Natalia (ur.26.07.02)
Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć
Rodzice » Tematy » NA KAŻDY TEMAT » Książka kucharska » zapiekanka, szaszlyk