Forum: Książka kucharska
zapiekanka z cynamonem-gdzie?
Pomocy !
nie moge znalezc przepisu na zapiekanke z mielonego miesa z cynamonem i ziemniakami.Wszyscy sie zachwycają i ja tey chce:)
moze ktos podciągnie do gory ten przepis.
bede bardzo wdzieczna
15 odpowiedzi na pytanie: zapiekanka z cynamonem-gdzie?
Re: zapiekanka z cynamonem-gdzie?
pierwsza warstwa
0,5kg mielonego mięsa
posiekana cebula
mały koncentrat pomidorowy (jeden):))
ząbek czosnku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz i olej do smażenia
druga warstwa
0,5 kg obranych ziemniaków (może być trochę więcej)
2 łyżki masła
szklanka śmietany
ząbek czosnku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Mięsko z cebulką podsmażamy na patelni, przekładamy całość do garnka i dodajemy koncentrat, zmiażdżony czosnek i resztę przypraw z pierwszej warstwy:)). Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia a potem na małym ogniu pod przykryciem podgrzewamy przez 20 min. Trzeba mieszać od czasu do czasu bo cynamon się przykleja do dna garnka.
Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 190 stopni.
W czasie jak piekarnik się nagrzewa a mięsko podgrzewa obieramy ziemniaki, kroimy w cieńkie plasterki (muszą byc naprawdę cieniutkie). Masło i smietane podgrzewamy w garnku i wrzucamy tam ziemniaki, zmiazdżony czosnek i przyprawy z drugiej warstwy. Dokładnie mieszamy.
Teraz bierzemy żaroodporne naczynie, wykładamy tam mięsko a na mięsko ziemniaczki.
zapiekamy w piekarniku koło 1 godziny.
a tu link
[Zobacz stronę]
Dana&Gabi 23.09.03
Re: zapiekanka z cynamonem-gdzie?
Wieeeeeeeeelkie dzieki:)
Jutro bedzie pyszny obiadek.
Też szukałam właśnie tego przepisu u nas.. nie znalazłam, ale wyguglowałam sobie 🙂
dziś robię… pięknie będzie pachnieć i jeszcze lepiej smakować!
uwielbiam ją! a wieki nie robiłam, normalnie chyba niedługo zrobię
mam w planach.
tylko pytanie (może głupie, ale nie chciałabym przepomidorzyć):
mały koncentrat to taki najmniejszy puszka lub słoiczek 70-80g czy ten trochę większy?
nie wiem 😉
ja miałam taki w dużym słoiczku i dałam na oko (powiedzmy ilość takiej małej puszeczki jakie można kupić).
Chyba nie bardzo pomogłam.. ale miałam dobre chęci 🙂
dzięki Tosia:)
i jak Ci wyszlo?
bo ja sie tez przymierzam
pychota.
nie sądziłam, że cynamon i mięso mielone to dobre połączenie. zapach na początku mnie drażnił, ale smak dobry.
i zieminiaki muszą być wyjątkowo cieniutkie.
robilam ją juz kilka razy, i za każdym razem te ziemniaki takie jakieś surowe były… polecam najpierw wrzucic je na 5 minut do wrzątku, podgotować, i takie układać, są lepsze 🙂
też tak robię! narobiłam sobie smaku
ja ziemniaki poszatkowałam, wyszły milimetrowe plasterki, prawie jak chipsy i po godzinie w piekarniku sa idealne do zjedzenia:D
A ja ziemniaki podgotowuję i wtedy w plastry 😀 Nie mam tyle cierpliwości, żeby czekać i wąchać te zapachy z piekarnika 😉
No i górną warstwę kończę zawsze mozarellą – mniam mniam!
potwierdzam pyszne!!!
na poczatku tez ten zapach mnie zniechecil ale potem.. Niebo w gębie – zjedli wszyscy nawet wybredny Stasiek
a ziemniaki starlam na tarce – byly naprawde cieniutkie i wcale nie surowe.
wchodzi do mojego menu:)
ja ziemniaki przez malakser (czesc do szatkowania) przepuszczam
szybko i cienko jest 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: zapiekanka z cynamonem-gdzie?