Zapiekanka

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #41642

    sliczna24

    Wlasnie z serwisu mniam mniam dostalam przpesi na bardzo ciekawa zapiekankę wydaje mi sie być łatwa i smaczna :)))))) Moze ktos sprobuje a moze ja bede pierwsza:)
    [całe, usmażone jajka w zapiekance to bardzo fajowa sprawa]

    czas: 60 minut
    trudność: bardzo łatwe
    liczba porcji: 4-6
    koszt: niedrogie danie
    kalorie: sporo

    7-8 ziemniaków średniej wielkości – czyli około kg
    dwie spore garście pieczarek, albo może i trzy
    dwie cebule średniej wielkości
    6 jajek
    kawałek boczku lub wędzonki lub kiełbasy jałowcowej – około 10 dag
    2 łyżki masła
    4 łyżki oliwy
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    szklanka startego, żółtego, najlepiej ostrego sera
    masło do wysmarowania naczynia

    Ziemniaki obieram, myję dokładnie i kroję na plastry o grubości około 0,5 cm.
    Gotuję je na parze do średniej miękkości (można je również ugotować w wodzie).

    Kiedy ziemniaki się gotuję obieram pieczarki i kroję je na niezbyt cienkie plastry, podobnie czynię z cebulą.

    Wędzonkę kroję na cienkie i długie kawałki.

    Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę, smażę na bardo dużym ogniu cały czas mieszając przez 2 minuty, dodaję pieczarki i smażę przez kilka minut często mieszając – cebula powinna się zeszklić, a pieczarki zezłocić – raczej będą pyszniejsze, jeśli nie pozwoli się im gotować we własnym sosie.
    Do patelni dorzucam wędzonkę i smażę 2-3 minuty, aż płyn całkowicie odparuje. Pieprzę i solę (ale ostrożnie, zwykle mięso wędzone jest mocno słone).

    Spore naczynie żaroodporne smaruję połową masła, układam w nim warstwę ziemniaków, solę, delikatnie pieprzę, następnie kładę całą porcję grzybów z wędzonką.
    Przykrywam połową pozostałych ziemniaków. Na nie ostrożnie wbijam surowe jajka, uważając, by żółtka pozostały w całości. Solę, pieprzę, przykrywam warstwą ziemniaków.
    Całość posypuję startym serem i na wierzch kładę kilka wiórków pozostałego masła. Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – po około 25-30 minutach jest gotowa.

    Podaję z mnóstwem zielonej sałaty i jeszcze większą ilością kefiru.

    Smacznego jak sprobujecie to niech ktos cos napisze:))

    Dorota i Zosia <16.07.2003.>

    #545189

    fr-ania

    Re: Zapiekanka

    Smaczniutkie… bardzo :))) Pozdrowionka.

    fr_ania



    #545190

    sliczna24

    Re: Zapiekanka

    Super ze smaczna to teraz ja to sprobuje kompletnie zapomnialam o tym przepisie…sa jakies elementy przepsiu ktore zmienilas?:)

    Dorota i Zosia <16.07.2003.>

    #545191

    fr-ania

    Re: Zapiekanka

    Zamiast boczku była zwykła kiełba, a zamiast oliwy – olej. Po prostu to miałam pod ręką. Poza tym nie starczyło mi ziemniaków na ostatnią warstwę, więc dałam tylko ser. U mnie w domku i tak same głodomory, które zjedzą wszystko, byleby mięsko jakieś było 🙂
    Dzięki za przepis, jak będziesz miała jeszcze cosik takiego, to bardzo chętnie skorzystam. Pozdrowionka.

    fr_ania

    #545192

    ciapa

    Re: Zapiekanka

    Naprawde pyszna, polecam. Tylko poptrzymałam troche za długo w piekarniku i jaja były bardzo twarde, ale pyszności

    Kaska i Mikołaj 18.09

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close