ZAPIEKANKI

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #67747

    viccy

    Jeśli któraś mamusia ma przepisik na jakąkolwiek zapiekankę to niech tutaj wrzuci, bedzie potem łatwiej znaleźć.

    Jeszcze trochę mam czasu do chrzcin, ale chciałabym poeksperymentować przed godziną „zero”, a myślę że takie zapiekanki byłyby super (w miare tanio, smacznie i dużo). Widziałam, że takie zapiekanki często robią firmy kateringowe. Więc jeśli ktoś ma przepisik na coś z ziemniakami, brokułami, kalafiorem, makaronami z mięsem czy też bez, czy z czymkolwiek to będę wdzięczna.

    #865648

    anastazja

    Re: ZAPIEKANKI

    Filety rybne , moze byc kostka rybna …
    ziemniaki , mleko , maslo , zolty ser , bulka tarta , sol , pieprz .

    Gotujemy rybe sporo , dzielimy pozniej na kawalki …
    w wodzie po rybie – dolewamy troche wody i solimy gotujemy ziemniaki !!!
    Odcedzamy ziemniaki gnieciemy z maslem i mlekiem , mozna dodac suszony koper lub szczypiorek !
    Dodajemy kawalki ryby , pieprzymy , delikatnie mieszamy.

    Blache smarujemy maslem , posypac bulka tarta , wsadzic mase rybno- ziemniaczana posypac starty zolty ser !!!
    Na ser posypac bulke tarta , starte maslo , zolty ser , starte maslo .
    Maslo zimne utrzec na tarce z duzymi oczkami tymi co do sera !

    piec w piekarniku 180 st. C przez 25 min …. skorupka serowa ma byc lekko rumiana , nie twarda … najlepiej sprawdzic patyczkiem ,co i jak 😉

    Polecam 🙂

    Jagoda 01.08.03.+ ? 22.10.05



    #865649

    viccy

    Re: ZAPIEKANKI

    Pierwsza podam przepis na taką najzwyklejszą zapiekanę, taką codzienną, którą dość często robie.

    Ziemniaki (kilo lub trochę więcej) obrać i pokroić w cienkie talarki. Podgotować w wodzie z 10 min (bo inaczej zapiekanka w piecu będzie z dwie godziny zamiast jednej) wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
    Na to trochę pokrojonej szyneczki w drobniutenką kosteczkę, jeszcze lepsze jest jeśli doda się choć odrobine salami, ale może też być drobno pokrojona kiełbaska.
    To zalać kwaśną śmietaną doprawioną solą, pieprzem (ja przyprawiam „ziarenkiem smaku” z winiar) i ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dla urozmaicenia jeśli się już trochę znudzi podstawowa wersja można do śmietany dodać natkę pietruszki, albo trochę majeranku, albo kminku.
    Wstawić do piekarnika na godzinkę, ale pod koniec pieczenia (tak z 15 minut wcześniej) posypuję startym żółtym serkiem (ok. 15-20 dkg).

    #865650

    kaja-maj

    Re: ZAPIEKANKI

    wejdź na stronę:
    znajdziesz duzo przepisów na różne zapiekanki

    pozdrawiam,
    Kaja

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close