Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #29688

    smoki

    No właśnie

    Moje trzy ulubione

    WARZYWA POD BESZAMELEM
    Ja najbardziej lubie brokuly, kalafiory, marchewke i ziemniaczki ale moga byc absolutnie wszytkie warzywa ktore lubicie
    Warzywka gotuje na pol-twardo, wkladam do naczynia zaroodpornego i polewam sosem beszamelowym
    Piekę az z beszamelu zrobi sie „skórka”

    ZIEMNIACZANA
    1 cebulka
    2 dag podłej mielonej szynki po 10 zl kilogram 🙂
    kefir
    duuuzo ziemniakow
    przyprawa do ziemniakow
    ser zolty 15 dag

    Ukladam warstwami: ugotowane ziemniaki pokrojone
    w plastry, posypuje przyprawą i pozniej podsmażoną cebulke i szynkę… i znowy ziemniaki……
    Calosc zalewam kefirem i posypuje zoltym serem

    Na ostatnie 10 min pieczenia otwieram naczynie zeby serek sie przytumienił

    MAKARONOWA
    ugotowany maron
    podsmazona kielbaska z cebulka
    zolty serek na wierzch
    pare lyzeczek przecieru pomidorowego
    jajko

    Makaron i kielbaske ukladam warstwami
    zalewam sosikiem z przecieru pomidowowego i rozbeltanym jajkiem
    Na gore serek……

    MNIAM

    Ludzie zapiekanki sa banalne a jakie dooobre…….

    smoki i Dawidek (13 miesięcy)

    #392211

    garfield

    Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne

    mniammmmmmmmmm
    w sobote bede robic:)
    na początek tą nr 3:)

    Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02



    #392212

    Anonim

    Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne

    hmmm i takie „odchudzające”

    [i]Ewa i Krzyś (10 i 1/2 mies.)

    #392213

    smoki

    Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne

    Nr 1 bez ziemniaczkow i z mala iloscia beszamelu ujdzie jako potrawa dietetyczna 🙂

    smoki i Dawidek (13 miesięcy)

    #392214

    yva

    Pytanie o nr 1

    Czy warzywa układamy warstwami czy ma to jakieś znaczenie?
    Jak je pokroić?
    Jak robi się sos beszamelowy?

    Przepraszam, ale kucharka ze mnie kiepska ; )

    Iwona i Oliwia (2.11.1998)

    #392215

    chica

    Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne

    Na pewno wyprobuje wszystkie-bardzo lubie zapiekanki:-)), ale zaczne od dwojki-makarony przejadly mi sie ostatnio, wole ziemniaczki :-)) Mam nadzieje, ze jutro bede mogla podzielic sie juz wrazeniami smakowymi :-))

    Ola (16.10.03)



    #392216

    edyta23

    Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne

    Zapiekanka ze szpinakiem (uwielbiam szpinak ! 🙂
    1 paczka szpinaku mrożonego
    5-6 ziemniaków
    ok.70 dag mięsa mielonego

    szpinak zostawiam na noc do rozmrożenia,
    ziemniaki ugotować i potłuc,
    mięso podsmażyć z ziołami ( wedle gustu )
    układać w naczyniu żaroodpornym:
    ziemniaki,szpinak i mięso
    ja sypię jeszcze ser żółty na wierzch

    podaję z sałatą i pomidorkiem z odrobiną octu winnego i jogurtu na

    #392217

    seta21

    Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne

    Brzmi smakowicie, ale mam pytanko.
    Ten szpinak ma być tylko rozmrożony, bez żadnych przypraw? Pomyślałam sobie, że moze jednak trzeba go udusić z czosnkiem i gałką muszkatołową?
    W ilu stopniach i jak długo to zapiekać?
    Pozdrawiam Sylwia i Tymek ur. 08.01.2004

    #392218

    edyta23

    Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne

    Ziemniali są gotowane ,
    mięso podsmażone więc długo nie trzeba piec 30 min.
    Szpinak w piecyku fajnie ” dochodzi ” (wystarczy rozmroźić )
    Czosnek ,cebulkę i zioła dodaję do mięsa ( ale spróbuję dodać też do szpinaku )
    piec w 180 stopniach

    smacznego

    edyta

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close