No właśnie
Moje trzy ulubione
WARZYWA POD BESZAMELEM
Ja najbardziej lubie brokuly, kalafiory, marchewke i ziemniaczki ale moga byc absolutnie wszytkie warzywa ktore lubicie
Warzywka gotuje na pol-twardo, wkladam do naczynia zaroodpornego i polewam sosem beszamelowym
Piekę az z beszamelu zrobi sie “skórka”
ZIEMNIACZANA
1 cebulka
2 dag podłej mielonej szynki po 10 zl kilogram 🙂
kefir
duuuzo ziemniakow
przyprawa do ziemniakow
ser zolty 15 dag
Ukladam warstwami: ugotowane ziemniaki pokrojone
w plastry, posypuje przyprawą i pozniej podsmażoną cebulke i szynkę… i znowy ziemniaki…
Calosc zalewam kefirem i posypuje zoltym serem
Na ostatnie 10 min pieczenia otwieram naczynie zeby serek sie przytumienił
MAKARONOWA
ugotowany maron
podsmazona kielbaska z cebulka
zolty serek na wierzch
pare lyzeczek przecieru pomidorowego
jajko
Makaron i kielbaske ukladam warstwami
zalewam sosikiem z przecieru pomidowowego i rozbeltanym jajkiem
Na gore serek…
MNIAM
Ludzie zapiekanki sa banalne a jakie dooobre….
smoki i Dawidek (13 miesięcy)
8 odpowiedzi na pytanie: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne
Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne
mniammmmmmmmmm
w sobote bede robic:)
na początek tą nr 3:)
Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02
Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne
hmmm i takie “odchudzające”
Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne
Nr 1 bez ziemniaczkow i z mala iloscia beszamelu ujdzie jako potrawa dietetyczna 🙂
smoki i Dawidek (13 miesięcy)
Pytanie o nr 1
Czy warzywa układamy warstwami czy ma to jakieś znaczenie?
Jak je pokroić?
Jak robi się sos beszamelowy?
Przepraszam, ale kucharka ze mnie kiepska ; )
Iwona i Oliwia (2.11.1998)
Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne
Na pewno wyprobuje wszystkie-bardzo lubie zapiekanki:-)), ale zaczne od dwojki-makarony przejadly mi sie ostatnio, wole ziemniaczki :-)) Mam nadzieje, ze jutro bede mogla podzielic sie juz wrazeniami smakowymi :-))
Ola (16.10.03)
Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne
Zapiekanka ze szpinakiem (uwielbiam szpinak ! 🙂
1 paczka szpinaku mrożonego
5-6 ziemniaków
ok.70 dag mięsa mielonego
szpinak zostawiam na noc do rozmrożenia,
ziemniaki ugotować i potłuc,
mięso podsmażyć z ziołami ( wedle gustu )
układać w naczyniu żaroodpornym:
ziemniaki,szpinak i mięso
ja sypię jeszcze ser żółty na wierzch
podaję z sałatą i pomidorkiem z odrobiną octu winnego i jogurtu na
Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne
Brzmi smakowicie, ale mam pytanko.
Ten szpinak ma być tylko rozmrożony, bez żadnych przypraw? Pomyślałam sobie, że moze jednak trzeba go udusić z czosnkiem i gałką muszkatołową?
W ilu stopniach i jak długo to zapiekać?
Pozdrawiam Sylwia i Tymek ur. 08.01.2004
Re: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne
Ziemniali są gotowane,
mięso podsmażone więc długo nie trzeba piec 30 min.
Szpinak w piecyku fajnie ” dochodzi ” (wystarczy rozmroźić )
Czosnek,cebulkę i zioła dodaję do mięsa ( ale spróbuję dodać też do szpinaku )
piec w 180 stopniach
smacznego
edyta
Znasz odpowiedź na pytanie: Zapiekanki – łatwe, tanie i pyszne