żarełko pozlotowo wiosna 2012

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 257)
  • Autor
    Wpisy
  • #113484

    klucha

    pavlowa Madox:

    i czekam na resztę 🙂

    #5155746

    ronda

    ja też :D:Cwaniak:



    #5155747

    maduxia

    newer!

    no dobra- jutro 🙂

    #5155748

    ronda

    Zamieszczone przez maduxia
    newer!

    no dobra- jutro 🙂

    koniecznie bo ja juz podgrzybki rozmrazam :Hyhy:

    #5155749

    esmena

    Laurko, czym pomarańcze rozdrabniałaś? W ogóle najlepiej rzuć przepisem na lody 😉 (choć chyba gdzieś już kiedyś go umieściłaś, nie? :Hmmm…:)

    #5155750

    klucha

    Zamieszczone przez esmena
    Laurko, czym pomarańcze rozdrabniałaś? W ogóle najlepiej rzuć przepisem na lody 😉 (choć chyba gdzieś już kiedyś go umieściłaś, nie? :Hmmm…:)

    wysłałam jej priva (potrafi je czytać :Hmmm…:)
    żeby łatwiej jej było namierzyć kącik kucharski 😀

    czekam na lody
    i kalafiora z jej strony



    #5155751

    esmena

    Kalafiorem też nie pogardzę :Hyhy:

    #5155752

    klucha

    sałatka ziemniaczana też do raportu

    #5155753

    banita

    pewnie wszyscy znają ale dla formalności napiszę 🙂

    sałatka ziemniaczana – proporcje na zlotową ilość 🙂
    młode ziemniaki – 2,5kg
    boczek wędzony – 0,5kg
    cebula – 3szt
    jogurt naturalny – 0,5l
    majonez – mały słoik
    pęczek szczypiorku
    ziemniaki ugotować, pokroić; cebulę i boczek drobno pokroić i podsmażyć; wymieszać ziemniaki z cebulą i boczkiem, zalać sosem (majonez, jogurt, szczypiorek, pieprz, sól, papryka ostra)

    #5155754

    maduxia

    kasza

    2 torebki białej kaszy gryczanej, ugotowane wcześniej
    garść suszonych grzybów, namoczonych dzień wcześniej w gorącej wodzie, pokrojonych
    2 małe cebule
    1 opakowanie mascarpone
    1 pasternak: korzeń plus kilka najmniejszych listków (można wcale nie dawać)
    natka pietruszki
    sól, pieprz, parmezan/grana padano/pecorino albo zwykły ostrzejszy ser, albo nic

    Na niewielkiej ilości oliwy dusić grzyby z posiekana cebulą- jakieś 20-30 minut, dolewając wody, żeby sie nie zjarały. Jak zmiękną trochę można tę wodę odparować, ale nie ma takiej potrzeby. Dodajemy mascarpone i powoli topimy mieszając, potem podsmazony pasternak-korzeń, pokrojony w kostkę… no właśnie, zapomniałam : pasternak się kroi w kostkę i podsmaża kilka minut, można to zrobić przed duszeniem grzybów, a potem go gdzieś odstawić…
    Do sera z grzybami i cebulą dodajemy kaszę, mieszamy i patrzymy, czy nie suche. Ma nie być! Taki sosik ma być za to- pewnie nie widziałyście, ale ja tam parę razy chlustnęłam wody z czajnika :Rogaty: można oczywiście dolewać śmietanę 36% ale juz bez przesady, mascarpone ma milion procent tłuszczu, w zupełności wystarczy 😀
    Sól, pieprz, natka, starty ser- jednakowoż uprasza sie o nie wwalenie kilograma startej na wióry goudy albo innego: wyjdzie raczej zupełnie coś innego, niż jadłyśmy, chociaż nie przecze, że pewnie i tak dobre. Ja lubię, jak to mascarpone czuć, i kaszę, i grzyby, za dużo sera, zwlaszcza żółtego, moim zdaniem zepsuje wszystko.

    Po namyśle dochodzę do wniosku, że ja bym do tego żółtego sera raczej wcale nie dała. Albo jakiś typu parmezan, ale trochę, albo nic. Następnym razem mam zamiar dodać troche białego wina, jak przy prawdziwym risotto, alebo i nie, jak mi sie odwidzi 😀

    Jusz 😀

    Tak mi jeszcze przyszło do glowy, że najlepiej, jak ta kasza to jest 1-2 dni wcześniej ugotowana. Ja swoją gotowałam w piątek, potem intensywnie odparowałam, wwalilam do miski i jak zupełnie ostygła- kilka razy zamieszałam . Ręką 😀 Wolę, jak jest taka sucha. Poza tym- jak się wrzuci gorącą kaszę do tego sosu, to wyjdzie breja maksymalna, ona się rozleci w drzazgi, rozpadnie i rozklei i i będzie w jednym kawałku… 😀 a tak nie moze być, mają być grudeczki i koniec.



    #5155755

    gobin

    barszczu wam nie piszę bo wiecie jak robić,
    chatka baby jagi to czyje?
    Ronda dawaj tą sałatkę z ryżem – dobra była
    Madox dawaj przepis na masło jeszcze
    Tysiu czy ta basta z jajem to twoja była?

    #5155756

    banita

    nie wiem jak to możliwe, ale nie lubię kaszy gryczanej, natki i grzybów a mi smakowało:Niepewny: ba, pyszne było :Wow!:



    #5155757

    maduxia

    dobra, nie podlizuj się, i tak Cię nie cierpię :Rogaty:

    #5155758

    laurka

    melduję się 🙂
    czuję się zaistniana w nowym dziale (jakże bardzo mi obcym – a fe!).
    Klucho, priwy czytać umiem, umiem je także pisać (żeby już nie było wątpliwości).

    piję melisę i próbuję się skupić na tematach, których tak nie trawię…

    esmena, lody robię w specjalnym sprzęcie firmy tupperware (modzie, jak nie wolno, to wywal nazwę) – szefie kuchni. ale myślę, że równie dobrze poszłoby to w blenderze.
    w tym samym sprzęcie tnę kalafiora.
    a przepis był oczywiście w pamiętnikach, ale na której stronie… :Hmmm…:

    zaraz spróbuję się skupić jeszcze bardziej 😉

    #5155759

    esmena

    Hmm, może faktycznie zaopatrzyć się w jakieś urządzenie kuchenne tego typu :Hmmm…: A mikrofalę out :Hyhy:

    Szkoda że do Gwiazdki daleko :Fiu fiu:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 257)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close