Żeliwny garnek/kocioł na ognisku !

No powaliło mnie chyba, bo mam fantastyczny piekarnik w kuchni, do tego super grill na dworze, a pod wpływem impulsu kupiam żeliwny gar z wyglądu przypomina nawet szybkowar na ognisko.
I teraz chciałabym żeby robił nie tylko za dekoracje :Strach:, a więc mam pragnienie wrócić do korzeni i gotować na ognisku jednogarnkowo. 🙂
I tylko przepisów mi brak, (ognisko już się buduje 🙂 ) wyobraźni też jakoś maławo, ale zapał do takiego swojskiego, takiego prostego, pierwotnego jedzenia jest…….. może macie… polecicie…. ślinka mi cieknie. 🙂
Tylko proszę o przepisy tak jak chłopu na rowie, prosto i w detalach 🙂

21 odpowiedzi na pytanie: Żeliwny garnek/kocioł na ognisku !

yoko Dodane ponad rok temu,

macie , polecacie:)
pieczonki:)
sama nigdy nie robiłam (zawsze mama pichci), ale może któraś z forumek robiła…

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bruni:macie , polecacie:)
pieczonki:)
sama nigdy nie robiłam (zawsze mama pichci), ale może któraś z forumek robiła…

no i się nie wiem który raz dzisiaj oblizałam…., ku pokrzepieniu o tej godzinie poszłam do lodówy, a tam trzymam latem czekoladowe smakołyki (niby dla dziecka nagrody, he he tak to się tłumaczę, he he no ale np. na pocieszenie za mocno zbite kolano i na czekoladową chcicę ) i oblizuję się już teraz nie bez zaangażowania, hihiihihihi

Jak nie będę wiedziała co mam gotować jak indianka w garu nad ogniskiem to się przez ciebie do twojej mamy uśmiechnę…….. no cóż znajomości (hiihihihihi) już mam, ihihiih 🙂

aborka Dodane ponad rok temu,

pokaż ten gar – jak to sie nazywa bo własnie sie rozgladałam ?

ika Dodane ponad rok temu,

Pieczonki to
ziemianki
kiełbaska
ciut boczku
cebula czasem dorzuca sie troszkę
marchewki i lub
buraka.
Potrzebujemy też soli pieprzu listek laurowy ziele angielskie oraz ze 2 liście kapusty

Proporcje między powyższymi składnikami – wg potrzeby.
Ogólnie mozna na jakieś 2 kg ziemniaków dać ok 60 dag mięska w postaci pokrojonej na plasterki kiełbaski i boczku ( lub wiecej miecha jak ktoś woli) ze 2 duże cebule w piórka , jeden duży listek laurowy, pół buraczka pokrojonego na cieniutkie plasterki i jedna marchewka na cienkie krążki.Wrzucić do wysmarowanego skórką słoniny gara, dosolić dopieprzyć przykryć liściem kapusty zakręcić przykrywkę. piec na ognisku w średnim/ małym ogrniu aż zapoach spowoduje, ze wszystkim burczy w brzuszku ( ok 40 minut)
Mniam 🙂

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:pokaż ten gar – jak to sie nazywa bo własnie sie rozgladałam ?

ależ proszę cię bardzo 🙂

a nazywa się żeliwny kociołek 🙂

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ika:Pieczonki to
…….. ze wszystkim burczy w brzuszku ( ok 40 minut)
Mniam 🙂

mi już burczy.
Myślałam, że to dłużej się piecze, a 40 min. to spoko.
I dzięki ci kochaniutka 🙂

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez :juz 3 dzien na diecie wodnej jestem. i jak ten masochista do kacika kuchennego zajrzalam:Niepewny::Boje się:

:Śmiech: :Śmiech: :Śmiech:

Ten garnek jest ciężki i jeśli musisz na biwak dojść a nie tylko dojechać to odpada.
Z drugiej strony jak jest ciężki to się w ognisku nie przewróci, a i potrawy sie tak szybko nie przypalą na pełnym ogniu. Poza tym dłuzej też trzyma ciepełko.
Tak przynajmniej mi się wydaje, bo w boginię ogniska będę się bawić w weekend. Mniam 🙂

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez viccy:ależ proszę cię bardzo 🙂

a nazywa się żeliwny kociołek 🙂

no kupiłaś zwyczajny gar do pieczonych

agaz Dodane ponad rok temu,

ziemniaki marchew i kiełbasa w plastry
cebula w kosteczke
do tego można dodać boczek udka
pieprz sól
i na wierzch liść kapuchy

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agazyla:no kupiłaś zwyczajny gar do pieczonych
no i można tak powiedzieć, 🙂 ale był jeszcze na takim jak ten stojaczku normalnie wyglądający garnek z przykrywką, a nie z tą śrubą. I wszystko też żeliwne oczywiście, ale tamto było z 2 części osobno, moje jest w pojedyńcze.

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agazyla:ziemniaki marchew i kiełbasa w plastry
cebula w kosteczke
do tego można dodać boczek udka
pieprz sól
i na wierzch liść kapuchy

widzę, że bez choć odrobiny boczku się nie obędzie, he he.
Na codzień nie jem boczku i prawie nie jem ziemniaków – i pewnie dlatego tak mi ślinka cieknie. :Wow!:
Ale z udkami pewnie spróbuję.
A nie wiesz czy pierś z kurczaka nie będzie za “sucha”, czy też obsiąknie tym fajnym tłustym (ihihihihihih) sosikiem?
Rozumiem, że piec też tak około małej godzinki, prawda?

Dzięki. 🙂

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez viccy:widzę, że bez choć odrobiny boczku się nie obędzie, he he.
Na codzień nie jem boczku i prawie nie jem ziemniaków – i pewnie dlatego tak mi ślinka cieknie. :Wow!:
Ale z udkami pewnie spróbuję.
A nie wiesz czy pierś z kurczaka nie będzie za “sucha”, czy też obsiąknie tym fajnym tłustym (ihihihihihih) sosikiem?
Rozumiem, że piec też tak około małej godzinki, prawda?

Dzięki. 🙂

Z piersią nigdy nie robiliśmy .około godzinki ,zapachnie pięknie !!!aż ci zazdroszczę

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez viccy:ależ proszę cię bardzo 🙂

a nazywa się żeliwny kociołek 🙂

Kurcze, tylko jakieś strasznie duże te nogi…
Bo pieczone robi się na BARDZO MAŁYM ogniu, bo inaczej, to węgiel wychodzi… A tu takie wysokie ustrojstwo… Ja bym próbę bez gości najpierw zrobiła 😉

W oryginale pieczone układa się warstwami (boczek służy do wyścielenia kociołka i przykrywa liściem kapuchy a na to… darń. Wtedy jest takie pół ugotowane pół przysmażone… Jak zakręcisz przykrywkę, to Ci gotowane wyjdzie…

Ten kociołek to chyba bardziej na zupę albo bigos…

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Kurcze, tylko jakieś strasznie duże te nogi…
Bo pieczone robi się na BARDZO MAŁYM ogniu, bo inaczej, to węgiel wychodzi… A tu takie wysokie ustrojstwo… Ja bym próbę bez gości najpierw zrobiła 😉

W oryginale pieczone układa się warstwami (boczek służy do wyścielenia kociołka i przykrywa liściem kapuchy a na to… darń. Wtedy jest takie pół ugotowane pół przysmażone… Jak zakręcisz przykrywkę, to Ci gotowane wyjdzie…

Ten kociołek to chyba bardziej na zupę albo bigos…

My już jedliśmy z takiego gara u znajomych i dobre było a te nogi to chyba tylko tak na zdjęciu wyszły .ania to kiedy te pieczone tradycyjne z darniem;)czuję sie już zaproszona bo w tym roku jeszcze nie jadłam;)

shutter Dodane ponad rok temu,

mam podobny kociołek, używamy go z powodzeniem juz kilka sezonow 🙂
tak naprawdę przepis nie ważny, kwestia wprawy i fantazji
można robić z kiełbasą, jak dziewczyny radzą lub mięsiwem najróżniejszym i w proporcjach wg gustu i uznania. Nasz ulubiony skład to przyprawione wcześniej udka, marchew, kalafior lub brokuły, pietrucha, ziemniaki, papryka i cebula wszystko układane warstwami a cały kociołek obłożony wewnątrz grubo liścmi kapusty, również na wierzchu. Na spodnią warstwe kapusty warto położyć słoninę lub boczek który wspaniale się wytopi. Boczkiem mozna też przekladać warstwy. Zamiast udek można dać żeberka, karkówkę lub golonkę ale te miesa warto jednak wcześniej trochę termicznie obrobić by później nie czekać zbyt długo bo warzywa się rozlecą.
Aha- bardzo ważna zasada- kociołka nie robimy w ogniu, ognisko rozpalamy duzo wcześniej by było sporo żaru, wtedy dopiero kociołek stawiamy i czekamy aż dojdzie a samo żeliwo trzyma temperature wystarczająco długo. W ogniu bardzo łatwo przypalić.
Mniam!
powodzenia i smacznego :Kciuki:

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agazyla:My już jedliśmy z takiego gara u znajomych i dobre było a te nogi to chyba tylko tak na zdjęciu wyszły .ania to kiedy te pieczone tradycyjne z darniem;)czuję sie już zaproszona bo w tym roku jeszcze nie jadłam;)

W tym roku jeszcze chyba za wcześnie – ziemniaki podsypywane aż pieką :(…
Teścia trzeba by zmobilizować, bo P ostatnio spalił cały gar na węgiel 🙁 (no ale częściowo usprawiedliwiony, bo na drugim ognisku wina grzanego pilnował ;))

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:W tym roku jeszcze chyba za wcześnie – ziemniaki podsypywane aż pieką :(…
Teścia trzeba by zmobilizować, bo P ostatnio spalił cały gar na węgiel 🙁 (no ale częściowo usprawiedliwiony, bo na drugim ognisku wina grzanego pilnował ;))

no co Ty to w całości usprawiedliwiony i mam nadzieje ze wina nie przypalił i mu nie wyskipiało:)???

a pieczone zjemy w wakacje 🙂

jaga Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez viccy:widzę, że bez choć odrobiny boczku się nie obędzie, he he.
Na codzień nie jem boczku i prawie nie jem ziemniaków – i pewnie dlatego tak mi ślinka cieknie.

Ja robię pieczonki bez boczku.
Na spód i wierzch – liście kapuchy potem warstwa ziemniaków, sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskiw, warstwa kiełbaski pokrojonej w kostkę, warstwa cebulki, warstwa marchewki i buraków (w kostkę) i potem wszystko od nowa: ziemniaki itd.

Pamiętam, jak kiedyś kumpel dodał boczek – takie ilości, że tłuszcz normalnie ciekł z tego – błeeee – zraziłam się do boczku w pieczonkach. Ale mój mąż lubi. Nie je ze względu na mnie 😉

Acha – ni i wszystko godzinkę w ognichu stoi. Ważne, żeby ogień nie buchał każdą stroną, bo się spalą. Po 45 min. dobrze kociołek otworzyć i wszystko przemieszać. Ojej… jak sobie przypomnę ten cudowny zapach, to się głodna robię…..

dziqa85 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Kurcze, tylko jakieś strasznie duże te nogi…
Bo pieczone robi się na BARDZO MAŁYM ogniu, bo inaczej, to węgiel wychodzi… A tu takie wysokie ustrojstwo… Ja bym próbę bez gości najpierw zrobiła 😉

W oryginale pieczone układa się warstwami (boczek służy do wyścielenia kociołka i przykrywa liściem kapuchy a na to… darń. Wtedy jest takie pół ugotowane pół przysmażone… Jak zakręcisz przykrywkę, to Ci gotowane wyjdzie…

Ten kociołek to chyba bardziej na zupę albo bigos…

Nóżki są w sam raz, nie mogą być niższe. Może to wygląda tak na zdjęciu, ale uważam, że są ok. Proszę zobaczyć na moim blogu o kociołkach. Tam są zamieszczone ciekawe informacje i przepisy z kociołka, miedzy innymi na zupy i prażonki a nawet mam tam golonkę pieczoną w kociołku i pulpety mielone. Same pyszności

dziqa85 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:pokaż ten gar – jak to sie nazywa bo własnie sie rozgladałam ?

Oto kociołek żeliwny marki farmcook

dziqa85 Dodane ponad rok temu,

Witam!
do VICCY!
Jeżeli chcesz robić piersi w kociołku to najpierw najlepiej moczyć w marynacie przez całą noc, bo inaczej faktycznie będą suche. Mięso drobiowe typu skrzydełka, udka jak najbardziej .
Przepis na kurczaka curry z kociołka [usunięto link]

Znasz odpowiedź na pytanie: Żeliwny garnek/kocioł na ognisku !?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecam
Spa plus dzieci
Mam pytanie: czy ktos kiedys byl w jakims osrodku spa, gdzie zapewniane sa tez atrakcje/opieka nad dziecmi? Marzy nam sie (mezowi glownie) cos takiego, najchetniej nad morzem, niekoniecznie polskim. Jakies
Czytaj dalej
Polecam
zegarek dla chłopaka
chcę kupić zegarek dla chłopaczka w wieku 9 lat, a za bardzo się na tym nie znam, myślałam o casio albo timex i tak do 100 zł, co polecicie?
Czytaj dalej