zielsko pod kazda postacia prosze!

mam ostatnio obsesje tworzenia salatek roznej masci i tresci
szukam inspiracji
w zamian podziele sie tym, co mi sie wygenerowalo w kuchni i co smakowalo rodzinie gosciom

u mnie jedna zelazna zasada: dressingi robimy sami – podstawa to oliwa z oliwek i ocet balsamiczny – rozne wariacje dopuszczane, np. lyzka musztardy francuskiej, sol, sok z cytryny, oliwa, kilka kropli zageszczonego octu balsamicznego, itp. itd.

moje standardy to:

szopska
swiezy ogorek, pomidor (ewentualnie oliwki i swieza papryka), krajane w kostke i obfcie oblozone feta i siekanym drobno swiezym koprem

“zielona”
rukola, swiezy ogorek, kiwi w plastrach na pol kapary

do steka wolowego
swiezy mlody szpinak, jagody, ser plesniowy

i np. dzisiejsza
salata lodowa (koniecznie darta w dloniach a nie krojona nozem) lub rukola (mozna wymieszac, ja robilam trzy rozne wersje, bo mam w domu towarzystwo o roznych upodobaniach), pomidory koktajlowe, kiwi, ser plesniowy, suszone czerwone borowki

jak mi cos jeszcze przyjdzie do glowy, dorzuce
ale czekam na jakies pomysly od was, bede wdzieczna:)

36 odpowiedzi na pytanie: zielsko pod kazda postacia prosze!

  1. jak w kazdej postaci to proszę:

    przepraszam ale jestem świeżo po seansie filmu “Boski chillout” i zielsko to mi się tylko z jednym kojarzy

    • a w kwestii sałatek to UWIELBIAM sałatkę z gruszek, sera pleśniowego i szynki parmeńskiej, do tego dressing miodowo-majonezowo-musztardowy

      No ale na dobre gruszki to trzeba jeszcze trochę poczekać

      • Zamieszczone przez Milla
        a w kwestii sałatek to UWIELBIAM sałatkę z gruszek, sera pleśniowego i szynki parmeńskiej, do tego dressing miodowo-majonezowo-musztardowy

        No ale na dobre gruszki to trzeba jeszcze trochę poczekać

        o to to to!
        zupelnie zapomnialam o gruszkach do salatki z wloskiej kuchni:) dzieki!
        no, u mnie dobre gruszki sa, wprawdzie takie, co przybyly az z argentyny, ale do salatki beda jak znalazl;)

        zielska z poprzedniego postu chyba nie kupie 😉
        zostane przy swoich prostych dressingach, ale dobrze wiedziec, ze istnieje

        • rukola + suszone pomidory + kiełki + suszona żurawina + ew. pestki słonecznika

          • Zamieszczone przez EwkaM
            rukola + suszone pomidory + kiełki + suszona żurawina + ew. pestki słonecznika

            i akurat wszytsko w chacie mam:)
            jakie kielki dajesz?
            mam w domu rzepe i soje, ktore lepsze?

            • Zamieszczone przez kantalupa
              i akurat wszytsko w chacie mam:)
              jakie kielki dajesz?
              mam w domu rzepe i soje, ktore lepsze?

              rzepy nie jadałam
              dawaj soję

              ja zakupuję najczęściej fasolę mung
              albo mix

              • Zamieszczone przez EwkaM
                rzepy nie jadałam
                dawaj soję

                ja zakupuję najczęściej fasolę mung
                albo mix

                wrzuce, wczoraj nabylam, swieza jak wlasnie rwana
                a rzepa ma fajny ostry smak, zajadam sie ostatnio po kokardki:)
                a kurka fasoli nie moge od dluzszego czasu znalezc, szlag!
                a nawet mi sie ostatnio snila…

                • Żelazna pozycja całego sezonu pomidorowo-koperkowego. Potrafię sama zjeść całą wielką salaterkę na raz.

                  2-3 pomidory w kostkę (albo i więcej)
                  pęczek koperku
                  1-2 jajka na twardo
                  puszka groszku zielonego
                  sałata (lodowa albo zwykła albo taka karbowana jak ona się tam nazywa?) porwana.
                  Do tego ordynarny majonez. Boskie!

                  • wlasnie wrocilam ze sklepu. Nakupilam caly koszyk zielska, serow plesniowych, oliwek i teraz przez caly nastepny tydzien bede sie delektowac Waszymi pysznosciami :D.

                    • ja tworze rózne wariacje składników:

                      sałaty – lodowa, mix sałąt z rukola roszponka i czerwona, czasem pekinska

                      warzywa – pomidor ogórek…. czasem kiszony, avocado, cebula, papryka, marchewka starta na szatkowncy na cieniutkie plasterki

                      ser – feta, mozarella, plesniowy

                      dodatki – kiełki – sama kiełkuje. najczesciej rzodkiewke

                      – słonecznik i pesti dyni – moga byc uprazone na oleju lu suchej patelni
                      – suszony pomidory – sypkie Kamis (z bazylią i czosnkiem) i takie z zalewy olejowej
                      – oliwki, kapary, czosnek z zalewie olejowej
                      – suszona żurawina – UWIELBIAM zestawy slodko-slone
                      – prazona cebulka –

                      sosy – nie stosuje kupnych bo sztuczne i niedobre. Zwykle zasypuje sałatke pomidorami kamis i zalewam olejem z pomidorków lub zwykłym. robie tez sama taką oliwe – w słoiku szyszone pomidory i czosnek i przyprawy, zalane olejem słoneczn. takei cos używam i dopełniam zawsze oleju i mam kilka miesiecy, pieknie pachnie czosnkiem

                      sosy jak robie to tez czesto mixuje pomidory suszone z olejem, musztrdą, octem i… czasem mlekiem. Wychodzi fajny, gesty sos

                      do pracy robie sałatki tak – pojmnik zamykany – i kłade – sałate, ser, pomidor, posypuje i polewam sosem i przyprawami, nie mieszam. i po kilki godz mam pyszną świrzą sałątke 🙂

                      • Zamieszczone przez kantalupa
                        mam ostatnio obsesje tworzenia salatek roznej masci i tresci
                        szukam inspiracji
                        w zamian podziele sie tym, co mi sie wygenerowalo w kuchni i co smakowalo rodzinie gosciom

                        u mnie jedna zelazna zasada: dressingi robimy sami – podstawa to oliwa z oliwek i ocet balsamiczny – rozne wariacje dopuszczane, np. lyzka musztardy francuskiej, sol, sok z cytryny, oliwa, kilka kropli zageszczonego octu balsamicznego, itp. itd.

                        moje standardy to:

                        szopska
                        swiezy ogorek, pomidor (ewentualnie oliwki i swieza papryka), krajane w kostke i obfcie oblozone feta i siekanym drobno swiezym koprem

                        “zielona”
                        rukola, swiezy ogorek, kiwi w plastrach na pol kapary

                        do steka wolowego
                        swiezy mlody szpinak, jagody, ser plesniowy

                        i np. dzisiejsza
                        salata lodowa (koniecznie darta w dloniach a nie krojona nozem) lub rukola (mozna wymieszac, ja robilam trzy rozne wersje, bo mam w domu towarzystwo o roznych upodobaniach), pomidory koktajlowe, kiwi, ser plesniowy, suszone czerwone borowki

                        jak mi cos jeszcze przyjdzie do glowy, dorzuce
                        ale czekam na jakies pomysly od was, bede wdzieczna:)

                        Kantalupa, jak ja bym sie chciala u Ciebie stolowac!!!!

                        • oststnio moje wiosenne ulubione:
                          – Zielona: sałata, ogórek, (ew. rukola), szczypiorek, koperek, awokado. + dressing.
                          – do zielonej można dodać plastry łososia wędzonego i wtedy dobrze więcej koperku – mniam 🙂
                          – babcina: sałata, ogórek, pomidor (wiem, że nie powinno się mieszać, ale to pyszne), cebulka ze szczypiorkiem, może być rzodkiewka + sól + śmietana homogenizowana 18% (kwaśna!)
                          – twarożkowa : to coś pośredniego między twarożkiem a sałatką – twarożek z duuuużą ilością rzodkiewki startej na tarce i szczypiorkiem – ma być biało-czerwono-zielony, a nie biały z dodatkiem czerwonego i zielonego.

                          • Zamieszczone przez govinda
                            wlasnie wrocilam ze sklepu. Nakupilam caly koszyk zielska, serow plesniowych, oliwek i teraz przez caly nastepny tydzien bede sie delektowac Waszymi pysznosciami :D.

                            Te jagody i szpinak… Normalnie już nie mogę się doczekać!

                            • Zamieszczone przez aaagatka
                              Kantalupa, jak ja bym sie chciala u Ciebie stolowac!!!!

                              Ja też! ja też!
                              Super watek:)

                              • Zamieszczone przez ahimsa
                                Ja też! ja też!
                                Super watek:)

                                kantalupa i maduxia – moje kulinarne guru

                                • Zamieszczone przez EwkaM
                                  rukola + suszone pomidory + kiełki + suszona żurawina + ew. pestki słonecznika

                                  Na to mam ochotę 🙂

                                  Więc dopytuję: pomidory suszone z zalewy? czy np. w płatkach (coś w stylu Kamisa?)
                                  a jaka żurawina? słodka, kandyzowana? Bo tylko taką widuję w sklepach…

                                  • Zamieszczone przez eliz
                                    Na to mam ochotę 🙂

                                    Więc dopytuję: pomidory suszone z zalewy? czy np. w płatkach (coś w stylu Kamisa?)
                                    a jaka żurawina? słodka, kandyzowana? Bo tylko taką widuję w sklepach…

                                    to ja odpowiem – ja stosuje wszystkie wymienione – suszone w płatkach i z zalewy i suche bez zalewy sama zalewam (ale nie są takie dobrei z

                                    • Zamieszczone przez eliz
                                      Na to mam ochotę 🙂

                                      Więc dopytuję: pomidory suszone z zalewy? czy np. w płatkach (coś w stylu Kamisa?)
                                      a jaka żurawina? słodka, kandyzowana? Bo tylko taką widuję w sklepach…

                                      Zamieszczone przez aborka
                                      to ja odpowiem – ja stosuje wszystkie wymienione – suszone w płatkach i z zalewy i suche bez zalewy sama zalewam (ale nie są takie dobrei z

                                      najbardziej mi smakuja z zalewy

                                      żurawina suszona

                                      • Zamieszczone przez eliz
                                        Na to mam ochotę 🙂

                                        Więc dopytuję: pomidory suszone z zalewy? czy np. w płatkach (coś w stylu Kamisa?)
                                        a jaka żurawina? słodka, kandyzowana? Bo tylko taką widuję w sklepach…

                                        taka żurawinowa rodzynka

                                        • Zamieszczone przez EwkaM
                                          najbardziej mi smakuja z zalewy

                                          żurawina suszona

                                          Dzięki 🙂
                                          Żurawinę też już mam… jutro się przekonam, czy taką jak trzeba

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: zielsko pod kazda postacia prosze!

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general