mam ostatnio obsesje tworzenia salatek roznej masci i tresci
szukam inspiracji
w zamian podziele sie tym, co mi sie wygenerowalo w kuchni i co smakowalo rodzinie gosciom
u mnie jedna zelazna zasada: dressingi robimy sami – podstawa to oliwa z oliwek i ocet balsamiczny – rozne wariacje dopuszczane, np. lyzka musztardy francuskiej, sol, sok z cytryny, oliwa, kilka kropli zageszczonego octu balsamicznego, itp. itd.
moje standardy to:
szopska
swiezy ogorek, pomidor (ewentualnie oliwki i swieza papryka), krajane w kostke i obfcie oblozone feta i siekanym drobno swiezym koprem
“zielona”
rukola, swiezy ogorek, kiwi w plastrach na pol kapary
do steka wolowego
swiezy mlody szpinak, jagody, ser plesniowy
i np. dzisiejsza
salata lodowa (koniecznie darta w dloniach a nie krojona nozem) lub rukola (mozna wymieszac, ja robilam trzy rozne wersje, bo mam w domu towarzystwo o roznych upodobaniach), pomidory koktajlowe, kiwi, ser plesniowy, suszone czerwone borowki
jak mi cos jeszcze przyjdzie do glowy, dorzuce
ale czekam na jakies pomysly od was, bede wdzieczna:)
36 odpowiedzi na pytanie: zielsko pod kazda postacia prosze!
jak w kazdej postaci to proszę:
przepraszam ale jestem świeżo po seansie filmu “Boski chillout” i zielsko to mi się tylko z jednym kojarzy
a w kwestii sałatek to UWIELBIAM sałatkę z gruszek, sera pleśniowego i szynki parmeńskiej, do tego dressing miodowo-majonezowo-musztardowy
No ale na dobre gruszki to trzeba jeszcze trochę poczekać
o to to to!
zupelnie zapomnialam o gruszkach do salatki z wloskiej kuchni:) dzieki!
no, u mnie dobre gruszki sa, wprawdzie takie, co przybyly az z argentyny, ale do salatki beda jak znalazl;)
zielska z poprzedniego postu chyba nie kupie 😉
zostane przy swoich prostych dressingach, ale dobrze wiedziec, ze istnieje
rukola + suszone pomidory + kiełki + suszona żurawina + ew. pestki słonecznika
i akurat wszytsko w chacie mam:)
jakie kielki dajesz?
mam w domu rzepe i soje, ktore lepsze?
rzepy nie jadałam
dawaj soję
ja zakupuję najczęściej fasolę mung
albo mix
wrzuce, wczoraj nabylam, swieza jak wlasnie rwana
a rzepa ma fajny ostry smak, zajadam sie ostatnio po kokardki:)
a kurka fasoli nie moge od dluzszego czasu znalezc, szlag!
a nawet mi sie ostatnio snila…
Żelazna pozycja całego sezonu pomidorowo-koperkowego. Potrafię sama zjeść całą wielką salaterkę na raz.
2-3 pomidory w kostkę (albo i więcej)
pęczek koperku
1-2 jajka na twardo
puszka groszku zielonego
sałata (lodowa albo zwykła albo taka karbowana jak ona się tam nazywa?) porwana.
Do tego ordynarny majonez. Boskie!
wlasnie wrocilam ze sklepu. Nakupilam caly koszyk zielska, serow plesniowych, oliwek i teraz przez caly nastepny tydzien bede sie delektowac Waszymi pysznosciami :D.
ja tworze rózne wariacje składników:
sałaty – lodowa, mix sałąt z rukola roszponka i czerwona, czasem pekinska
warzywa – pomidor ogórek…. czasem kiszony, avocado, cebula, papryka, marchewka starta na szatkowncy na cieniutkie plasterki
ser – feta, mozarella, plesniowy
dodatki – kiełki – sama kiełkuje. najczesciej rzodkiewke
– słonecznik i pesti dyni – moga byc uprazone na oleju lu suchej patelni
– suszony pomidory – sypkie Kamis (z bazylią i czosnkiem) i takie z zalewy olejowej
– oliwki, kapary, czosnek z zalewie olejowej
– suszona żurawina – UWIELBIAM zestawy slodko-slone
– prazona cebulka –
sosy – nie stosuje kupnych bo sztuczne i niedobre. Zwykle zasypuje sałatke pomidorami kamis i zalewam olejem z pomidorków lub zwykłym. robie tez sama taką oliwe – w słoiku szyszone pomidory i czosnek i przyprawy, zalane olejem słoneczn. takei cos używam i dopełniam zawsze oleju i mam kilka miesiecy, pieknie pachnie czosnkiem
sosy jak robie to tez czesto mixuje pomidory suszone z olejem, musztrdą, octem i… czasem mlekiem. Wychodzi fajny, gesty sos
do pracy robie sałatki tak – pojmnik zamykany – i kłade – sałate, ser, pomidor, posypuje i polewam sosem i przyprawami, nie mieszam. i po kilki godz mam pyszną świrzą sałątke 🙂
Kantalupa, jak ja bym sie chciala u Ciebie stolowac!!!!
oststnio moje wiosenne ulubione:
– Zielona: sałata, ogórek, (ew. rukola), szczypiorek, koperek, awokado. + dressing.
– do zielonej można dodać plastry łososia wędzonego i wtedy dobrze więcej koperku – mniam 🙂
– babcina: sałata, ogórek, pomidor (wiem, że nie powinno się mieszać, ale to pyszne), cebulka ze szczypiorkiem, może być rzodkiewka + sól + śmietana homogenizowana 18% (kwaśna!)
– twarożkowa : to coś pośredniego między twarożkiem a sałatką – twarożek z duuuużą ilością rzodkiewki startej na tarce i szczypiorkiem – ma być biało-czerwono-zielony, a nie biały z dodatkiem czerwonego i zielonego.
Te jagody i szpinak… Normalnie już nie mogę się doczekać!
Ja też! ja też!
Super watek:)
kantalupa i maduxia – moje kulinarne guru
Na to mam ochotę 🙂
Więc dopytuję: pomidory suszone z zalewy? czy np. w płatkach (coś w stylu Kamisa?)
a jaka żurawina? słodka, kandyzowana? Bo tylko taką widuję w sklepach…
to ja odpowiem – ja stosuje wszystkie wymienione – suszone w płatkach i z zalewy i suche bez zalewy sama zalewam (ale nie są takie dobrei z
najbardziej mi smakuja z zalewy
żurawina suszona
taka żurawinowa rodzynka
Dzięki 🙂
Żurawinę też już mam… jutro się przekonam, czy taką jak trzeba
Znasz odpowiedź na pytanie: zielsko pod kazda postacia prosze!