złe wyniki moczu i krwi!!!

Dzisiaj odebrałam wyniki morfologii i moczu. jestem przerażona, proszę o jakiekolwiek porady, bo wizytę mam dopiero we wtorek i już sama nie wiem, czy panikować, czy nie.
WBC – 8,2
RBC – 3,29
HGB – 10,4
HCT – 30,7 (reszta wyników dobra)
mocz:
LEU – 25
NIT – pos.
PRO – 25
GLU – 50
ERY – 10

7 odpowiedzi na pytanie: złe wyniki moczu i krwi!!!

ozzie Dodane ponad rok temu,

Re: złe wyniki moczu i krwi!!!

Witam
RBC-erytrocyty-norma 3.7-5.1a wiec malo, tak samo hemoglobina- norma 12-16 a ty masz 10.4. Ja mam identyczne wartosci jesli chodzi o RBC i HGB i gin powiedzial ze nie jest dobrze i ze to anemia
Jesli HCT to hematokryt to ja mam 31.12 przy normie 37-47 a wiec tez za malo.
Biale cialka masz w normie.
Prawdopodobnie dostaniesz zelazo a jesli juz je zazywasz to lekarz zmieni je na inne lub przypisze cos na lepsze wchlanianie.

OZZIE I córcia 1.07.04

olinja Dodane ponad rok temu,

Re: złe wyniki moczu i krwi!!!

Tak na gorąco. Wyniki wskazują na anemie, co przy ciaży nie jest takie rzadkie.
Jeżeli juz zażywasz żelazo i nic to zwróć uwagę jak je zażywasz tzn co jesz dwie godz. przed i po tak samo z piciem. Nie pamiętam dokładnie o co chodziło (jak sobie przypomnę to napisze) ale wiem, że była jakaś istotna zależnosć. Nie martw się, wizytę masz za tydzień ale jeżeli masz normalnego gina i sie bardzo denerwujesz to może do niego zadzwoń i poproś o radę. W końcu od tego jest :o)

Pozdrawiam,
Olinka
<><

skate130 Dodane ponad rok temu,

Re: złe wyniki moczu i krwi!!!

Czesc, wlasnie patrze w swoje ostatnie wyniki i mam tak:
HGB 10,6
wBC 7
RBC 3,43
HCT 30,3

lekarz juz je widzial i przepisal mi Tardyferon, biore go od trzech tygodni. Nic sie martw, wygladasz dobrze 🙂 Tak lecą wyniki krwi w ciąży niestety. Dostaniesz żelazo i będzie po sprawie 🙂
A z moczem to nie wiem bo ostatnio nie robilam.

nonnocere Dodane ponad rok temu,

Re: złe wyniki moczu i krwi!!!

Witam

Timbo podaj jeszcze może normy do badań, które robiłaś, ponieważ labolatoria analityczne używają różnych odczynników, a to powoduje że są różnice w normach pomiędzy różnymi labolatoriami.
Masz może glukometr, aby zmierzyć poziom cukru we krwi?

Pozdrawiam, Madzia

timbo Dodane ponad rok temu,

Re: złe wyniki moczu i krwi!!!

Dziękuję za odpowiedzi i porady. Najbardziej jednak boję się tego wyniku moczu,, przeraża mnie szczególnie białko, leukocyty, erytrocyty i cukier w moczu. Robiłam test obciążenia glukozą i wszystko jest ok., tzn. na czczo 78 a po spożyciu 50g glukozy po godzinie – 102 więc ok. Czy ktoś zna się na wynikach moczu?

nonnocere Dodane ponad rok temu,

Re: złe wyniki moczu i krwi!!!

Cześć

Podwyższone leukocyty i obecność krwinek czerwonych świadczą o infekcji układu moczowego. Tym bardziej, że jest białkomocz. Trzeba będzie się podkurować troszkę, ale to stosunkowe częste w ciąży, która sprzyja infekcjom dróg moczowych. Dobrze by było jaknajszybciej zadziałać, by infekcja się nie poszerzała. Z leków bez recepty Urosept można stosować, ale będzie potrzebne coś więcej także spróbuj skontaktować się ze swoim ginem lub ewentualnie internistą. Glukoza w moczu jest niepokojąca, trzeba to skonsultować z lekarzem.

Pozdrawiam, Madzia i dzidzia 2. X 2004

aborka Dodane ponad rok temu,

Re: złe wyniki moczu i krwi!!!

a w którym jestes tyg? bo cukrzyca ciezarnych rozwija sie dopiero tak ok 20 tyg. wtedy pod wpływem ciży organizm gorzej przyswaja glukoze i jej ilosc w krwii wzrasta. a jak urosnie do jakiegos poziomu to pojawia sie tez w moczu (nie powinno byc jej tam wcale). lekarz na pewno skieruje cie do poradni diabetologicznej albo na próbe obciązenia glukozą.
A do tego czasu nie jedz cukru ani słodyczy. i ogólnie mniej węglowodanów. jedz małymi porcjami. wtedy organizm bedzie lepiej tę glukoze przyswajał. no a pozostałe wyniki moczu wskazuja na stan zapalny. ale to sie tez w ciązy zdaża, jak anemia.

AniaB i Bartus 13-12-2003

Znasz odpowiedź na pytanie: złe wyniki moczu i krwi!!!?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oczekując na dziecko
badania do porodu - pilne
Cześć!Podczas ostatniej wizyty lekarz kazał mi zrobić mnóstwo badań do porodu.Ale zastanawiam się czy wszystkie są konieczne bo mam brzydkie przypuszczenie,że zależy mu na kasie bo robię wszystko prywatnie.Nie wiem
Czytaj dalej
Dla starających się
test
Czesc Dziewczyny jestem tutaj od wczoraj i nie mogę się oderwać jestem szczęśliwa że znalazłam taka stronę , juz teraz wiem ze nie jestem sama. Jestem po HSG i czeka
Czytaj dalej