jak ktoś jeszcze ma parę kilo to mam propozycję, co można z nimi zrobić… 🙂 – MUSZTARDĘ Z POMIDORÓW ! Tak to “coś” się przynajmniej zwie w oryginale, ale mnie bardziej przypomina keczup. Zrobiłam w tym roku pierwszy raz i już całą partię pożarliśmy Do parówek, kanapek z wędliną, kiełbasy – co kto lubi, zastosowanie uniwersalne 😉
Przepis:
2,5 kg dojrzałych pomidorów
0,5 kg cebuli
12,5 dag cukru
szklanka octu 6% (lub pół szklanki 10%)
łyżeczka mielonej papryki łagodnej
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
łyżka soli
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
3 liście laurowe
kilka listków świeżej bazylii
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i gotować 30 min. Osobno poddusić pokrojoną cebulę z roztartym pomidorem. Pomidory i cebulę przetrzeć przez sito, połączyć, dodać cukier, sól, paprykę, utłuczony czosnek i rozdrobnione przyprawy, liść laurowy, pokrojoną bazylię i ocet i gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Można potem jeszcze raz przetrzeć przez sito (ja tego nie robiłam), przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, poczekać aż wystygnie.
Długo się gotuje, bo musi cała woda odparować – nawet ok. 4 godzin. Ostatni słoik, ten z najgęściejszą porcją, wyszedł mi najlepszy 🙂
2 odpowiedzi na pytanie: zostały Wam jeszcze pomidory…?
Morenka to musi być dobre:)gdyby nie moje plany na ketchup z cukinii na pewno zrobiłabym Twoją musztardę :),choć nie powiedziane,że zrealizuję i Twój przepisik:)
to ja moze dodam przepis na śweitny przepis własnej roboty
4kg pomidorów
2 duze cebule
3 łyzki musztardy
2łyżeczka pieprzu naturalnego
1 łyżeczka ziołowego
1 łyzeczka cynamonu
1 łyzeczka imbiru
1 łyzeczka chrzanu
1/2 litra octu
1/2 kg cukru
2 łyzki soli
Pomidory wraz z cebula rozgotować przetrzeć przez sioto
dodać reszte przypraw i gotować do zgęstnienia
Znasz odpowiedź na pytanie: zostały Wam jeszcze pomidory…?