zupa gospodarska znad Loary

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #101694

    dorotka1

    Coby bylo swiatecznie otworzylam z samego rana śpiąca reka kuchnie francuuska w poszukiwaniu przepisu na ulubione brioszki – przepis dawalam kiedys tu

    i zamiast na brioszkach otworzyla mi sie na takiej oto zupie
    a ze akurat skladniki mialam w lodowce to i zupe i brioszki juz jemy

    no to podaje przepis bo pyszne i latwe i nie drogie to jest danie i doskonale na chłodne popołudnia

    lece z glowy (jakby co przepis wziety z kuchni francuskiej wydanej w 99 r przez świat książki i nazywa sie to tam zupa czosnkowa – wg mnie tytul lekko mylacy)

    potrzebujemy

    dwa pory (ja skroiłam cala tacke pakowana w lidlu)
    250 g pomidorow (ja wlalam puszke krojonych bez skorki)
    4-6 zabkow czosnku
    3 lyzki oliwy z oliwek
    1,5 l bulionu wolowego (dalam rozpuszczony z kostek :Wstyd:)
    2 duze zmiemniaki
    sol i pieprz
    oraz – chleb tostowy oliwe i parmezan starty na grzanki

    to lecimy do garnka wlewamy oliwe wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki pory oraz pomidory obrane ze skorki i pokrojone w skotke – w moim przypadku z puszki 😉

    lekko podsmażamy a potem podduszamy pod pokrywka (wszystko razem zajelo mi nie wiecej niz 10 minut)

    wlewamy bulion i pokropjone w niegrube plastry ziemniaki i zagotowujemy
    następnie gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 30 min.

    chleb po kromce na osobę okrawamy ze skorki (albo i nie jesli nie popisujemy sie przed goscmi 😉 )
    kazda kromke smarujemy łyżeczką oliwy, posypujemy startym parmezanem i do pieca do zrumienienia

    do miseczki wlewamy zupe na wierzch kładziemy grzankę i zajadamy

    smaczne bardzo

    dla wielbicieli parmezanu i nie patrzących na jego toczące właściwości garść można dorzucić dodatkowo do talerza pod grzankę bezpośrednio do zupy

    w miedzczasie zorbilam brioszki dodajac do srodka pare garsci czekoladowych lezek
    mniam

    #2985425

    ahimsa

    O, dzięki Ci, dobra kobieto:))))))
    Brzmi pysznie!!!!!

    ps. a masz tam może przepis na francuską zupę cebulową?



    #2985426

    viccy

    Zamieszczone przez ahimsa
    ps. a masz tam może przepis na francuską zupę cebulową?

    zupa cebulowa?, hmmmm brzmi pysznie….. 🙂

    #2985427

    dorotka1

    Zamieszczone przez ahimsa
    O, dzięki Ci, dobra kobieto:))))))
    Brzmi pysznie!!!!!

    ps. a masz tam może przepis na francuską zupę cebulową?

    poszukam

    #2985428

    dorotka1

    niestety w tej ksiazce nie mam

    nie robilam takiej klasycznej

    robilam za to taka cebulowo-czosnkową z mniammniam.pl autorstwa G. Ostrowskiego

    przepis brzmi tak składniki
    1 kg cebuli
    4 szklanki bulionu (może być z kostki)
    spora główka czosnku
    łyżka cukru
    sól
    szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    spora szczypta tymianku
    świeżo zmielony, czarny pieprz
    4 łyżki masła
    2 łyżki oliwy

    grzanki:
    pół bagietki
    szklanka startego sera gruyere lub innego twardego o zdecydowanym smaku
    masło do smarowania

    sposób przygotowania
    Cebule obieram i kroję na plastry.
    Czosnek obieram i kroję na cienkie plasterki.
    Na patelni rozpuszczam masło z oliwą, dodaję cebulę i smażę na średnim ogniu cały czas mieszając przez 20-30 minut.
    W połowie smażenia dodaję pokrojony czosnek.
    Cebula powinna stać się miękka i szklista, ale nie może się zrumienić. Kiedy zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, dodaję cukier, zwiększam ogień i doprowadzam do jego karmelizacji. Cebulę przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję tymianek i gotuje na wolnym ogniu przez 30 minut, aż większość kawałków zamieni się w jedwabistą masę. Zupę miksuję mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Zupę doprawiam solę, pieprzem, gałką muszkatołową.

    Bagietkę kroję nie ukośne kromki. Smaruję z jednej strony masłem. Zupę przelewam do żaroodpornych miseczek, układam na nie kromki, posypuję serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 6-8 minut. Kiedy ser się zrumieni, a zupa zacznie bulgotać znak to niechybny, iż jest już tak pyszna, jak tylko może być.

    koniec przepisu 😉

    teraz moj komentarz 😀
    naprawde warto spróbować jest doskonala

    #2985429

    ahimsa

    Jak zrobię to dam znać! Brzmi też pysznie!



    #2985430

    goooosia

    Zamieszczone przez dorotka1
    Coby bylo swiatecznie otworzylam z samego rana śpiąca reka kuchnie francuuska w poszukiwaniu przepisu na ulubione brioszki – przepis dawalam kiedys tu

    i zamiast na brioszkach otworzyla mi sie na takiej oto zupie
    a ze akurat skladniki mialam w lodowce to i zupe i brioszki juz jemy

    no to podaje przepis bo pyszne i latwe i nie drogie to jest danie i doskonale na chłodne popołudnia

    lece z glowy (jakby co przepis wziety z kuchni francuskiej wydanej w 99 r przez świat książki i nazywa sie to tam zupa czosnkowa – wg mnie tytul lekko mylacy)

    potrzebujemy

    dwa pory (ja skroiłam cala tacke pakowana w lidlu)
    250 g pomidorow (ja wlalam puszke krojonych bez skorki)
    4-6 zabkow czosnku
    3 lyzki oliwy z oliwek
    1,5 l bulionu wolowego (dalam rozpuszczony z kostek :Wstyd:)
    2 duze zmiemniaki
    sol i pieprz
    oraz – chleb tostowy oliwe i parmezan starty na grzanki

    to lecimy do garnka wlewamy oliwe wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki pory oraz pomidory obrane ze skorki i pokrojone w skotke – w moim przypadku z puszki 😉

    lekko podsmażamy a potem podduszamy pod pokrywka (wszystko razem zajelo mi nie wiecej niz 10 minut)

    wlewamy bulion i pokropjone w niegrube plastry ziemniaki i zagotowujemy
    następnie gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 30 min.

    chleb po kromce na osobę okrawamy ze skorki (albo i nie jesli nie popisujemy sie przed goscmi 😉 )
    kazda kromke smarujemy łyżeczką oliwy, posypujemy startym parmezanem i do pieca do zrumienienia

    do miseczki wlewamy zupe na wierzch kładziemy grzankę i zajadamy

    smaczne bardzo

    dla wielbicieli parmezanu i nie patrzących na jego toczące właściwości garść można dorzucić dodatkowo do talerza pod grzankę bezpośrednio do zupy

    w miedzczasie zorbilam brioszki dodajac do srodka pare garsci czekoladowych lezek
    mniam

    zrobilam, jak dla mnie pycha :Wow!:
    ale moim zdaniem zdecydowanie zaslugue na miano zupy czosnkowej (dalam 6 duzych zabkow, bo ja bardzo czosnkowa jestem;))
    dzieki za przepis.

    p.s. cebulowa tez wyprobuje przy najblizszej okazji:Cwaniak:

    #2985431

    dorotka1

    Zamieszczone przez garstka
    zrobilam, jak dla mnie pycha :Wow!:
    ale moim zdaniem zdecydowanie zaslugue na miano zupy czosnkowej (dalam 6 duzych zabkow, bo ja bardzo czosnkowa jestem;))
    dzieki za przepis.

    p.s. cebulowa tez wyprobuje przy najblizszej okazji:Cwaniak:

    ja dalem tez duzo czosnku bo lubie bardzo i jakos malo czosnkowa mi wyszla
    moze taki lichy czosnek to byl 😉

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close