Zupa meksykańska!pycha!

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
  • #49506

    siwa9c

    Nie jest może zbyt tania ale raz na rok można sobie pozwolić!
    skladniki:
    puszka czerwonej fasoli
    puszka kukurydzy
    puszka kiełek
    2 cebulki
    1/2 kilograma miesa mielonego
    zioła prowansalskie
    sól pieprz papryka ostra
    troszkę oleju.
    kostak rosołowa
    koncentrat pomid.

    w garnku smażymy mięsko,aż nie bedzie widać ,że jest surowe..cebule kroimy w cieniutkie paski i dodajemy do mięska.gdy już zmięknie cebulka podlewamy po troszku wody.po okolo 15 min.(aż mięsko bedzie o.k.).dodajemy najpierw fasole,po kolejnych 5 min.kukurydzę.doprawiamy kostką ,pieprzem,soląi papryczką i koncentaratem odrobine,żeby zupa byla w czerwonawa(dawka koncentratu jak pól dawki do pomidorowej.czyli jeśli w tym garnku w którym robicie zupę do pomidorowej dawaliście cały koncentrat to teraz dajcie pól.).gdy już zagotuje sie kostka i smak bedzie o.k.(jedni lubią b.ostry inni mniej,ale generalnie mexiskana powinna być pikantna)dodajemy kiełki i ziola.gotujemy 2 min.i wyłączamy gaz na okolo 10 min.jak ktoś lubi gorące zupy teraz może ją podgrzać. ziola bez gotowania muszą puścić smak.jedna płaska łyżeczka wystarcza na okolo.3l zupy.zupa powinna być dość gesta (nie zagęszczana) i podaje sie ją z chlebem.Pycha polecam!!!

    SIWA I MARTUSIA 25.11.2003

    #637974

    anwes

    Re: Zupa meksykańska!pycha!

    też mam ten przepis, zupka jest pycha



    #637975

    magdzik

    Re: Zupa meksykańska!pycha!

    Zdaje się być smaczniasta – spróbuję napewno!

    Pozdrawiamy,

    Magda i Albercik ur. 8.09.03

    #637976

    anaim

    Re: Zupa meksykańska!pycha!

    To jest moja ulubiona zupka. Tylko jeszcze dodaję bardzo dużo czochu, majeranku, i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Ja mogłabym jeść ją codziennie, ale mój mężuś lubi zmiany w jadłospisie.
    Smacznego

    #637977

    fab

    Re: Zupa meksykańska!pycha!

    a mięsko mielone ma być wołowe czy jakie?

    Anita i Filip ur.25.09.03

    #637978

    anaim

    Re: Zupa meksykańska!pycha!

    Ja kupuję karkówkę i ją potem mielę. Bo od czasu jak mojej mamy znajoma kupiła gotowe mielone mięso, w którym znalazła ogon myszy, stwierdzam, że wolę dopłacić a mieć pewność co do tego co jem. Sorki za taką obrzydliwiastą odpowiedź, ale nie mogłam się powstrzymać.
    W sumie to najlepiej, żeby mięsko nie było „za suchę”, by miało trochę naturalnego tłuszczyku. Jak dla mnie karkówka jest naj… Czasami kupuję też mięso od szynki i kawalątek surowego boczku…. Ale nie za dużo bo wbrew pozorom nie lubię mocno okraszanej kuchni. Ale tej zupce po prosu przystoi pare oczek tłuszczu.
    smacznego



    #637979

    anaim

    Re: Zupa meksykańska!pycha!

    Ja kupuję karkówkę i ją potem mielę. Bo od czasu jak mojej mamy znajoma kupiła gotowe mielone mięso, w którym znalazła ogon myszy, stwierdzam, że wolę dopłacić a mieć pewność co do tego co jem. Sorki za taką obrzydliwiastą odpowiedź, ale nie mogłam się powstrzymać.
    W sumie to najlepiej, żeby mięsko nie było „za suchę”, by miało trochę naturalnego tłuszczyku. Jak dla mnie karkówka jest naj… Czasami kupuję też mięso wieprzowe od szynki i kawalątek surowego boczku…. Ale nie za dużo bo wbrew pozorom nie lubię mocno okraszanej kuchni. Ale tej zupce po prosu przystoi pare oczek tłuszczu.
    smacznego

    #637980

    fab

    Re: Zupa meksykańska!pycha!

    pychotka!!!!
    coprawda z wołowo- wieprzowym mięskiem, bo tylko takie było u mnie w sklepie:((( a ja nie mam mielarki. ale wyszla całkiem ok
    pozdrowienia

    Anita i Filip ur.25.09.03

    #637981

    lucjaa

    Mam trochę inny przepis. Pycha!

    Zupa meksykańska

    Składniki:

    0.5kg mielonego + pierś
    mieszanka mexico w puszce- ja dodaję dwie
    Kukurydza w puszce
    Fasola czerwona w puszce (niekoniecznie)
    papryki- dwa trzy kolory
    cebula
    Przyprawy na ostro ( pieprz, papryka ostra)
    Koncentrat pomidorowy

    Mięso smażysz i doprawiasz na patelni, pierś w kostkę też, wrzucasz do garnka, zalewasz wodą, wrzucasz kostkę rosołową, chwilę gotujesz. W międzyczasie dusisz cebulę, paprykę w paskach.
    Wsypujesz uduszone warzywa do zupy, dodajesz zawartość puszek (mexico wraz z zalewą, kukurydzę i fasolkę odcedzoną), dosmaczasz przyprawami, koncentratem.

    #637982

    lucjaa

    A może komuś bardziej podpasuje kalifornijska Podobno wygląda mniej apetycznie niż meksykańska, ale też jest świetna:)

    Zupa kalifornijska

    Składniki:

    0.5kg mielonego + pierś
    pieczarki
    2 wanienki serka topionego- śmietankowe
    2 pory
    cebula

    Mięso smażysz i doprawiasz na patelni, pierś w kostkę też, wrzucasz do garnka, zalewasz wodą, dodajesz kostkę rosołową, chwilę gotujesz. W międzyczasie dusisz cebulę, pieczarki w plasterki, por w półksiężyce (ja duszę wszystko osobno, ale można pewnie razem na wielkiej jakiejś patelni) Wsypujesz uduszone warzywa do zupy, dodajesz serki topione, dosmaczasz solą i pieprzem.
    Można podawać ją z chlebkiem tostowym posmarowanym masełkiem, pokrojonym w trójkąciki i upieczonym w piekarniku.



    #637983

    adlena

    jej pyszne, dzięki za dzielenie się przepis

    #637984

    bialamysz

    Wspaniała jest ta zupa. Nie ma takiej zupy, którą bym się najadł 😀 Tylko ta obejdzie się bez dokładki! 🙂

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close