Nie jest może zbyt tania ale raz na rok można sobie pozwolić!
skladniki:
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
puszka kiełek
2 cebulki
1/2 kilograma miesa mielonego
zioła prowansalskie
sól pieprz papryka ostra
troszkę oleju.
kostak rosołowa
koncentrat pomid.
w garnku smażymy mięsko,aż nie bedzie widać,że jest surowe..cebule kroimy w cieniutkie paski i dodajemy do mięska.gdy już zmięknie cebulka podlewamy po troszku wody.po okolo 15 min.(aż mięsko bedzie o.k.).dodajemy najpierw fasole,po kolejnych 5 min.kukurydzę.doprawiamy kostką,pieprzem,soląi papryczką i koncentaratem odrobine,żeby zupa byla w czerwonawa(dawka koncentratu jak pól dawki do pomidorowej.czyli jeśli w tym garnku w którym robicie zupę do pomidorowej dawaliście cały koncentrat to teraz dajcie pól.).gdy już zagotuje sie kostka i smak bedzie o.k.(jedni lubią b.ostry inni mniej,ale generalnie mexiskana powinna być pikantna)dodajemy kiełki i ziola.gotujemy 2 min.i wyłączamy gaz na okolo 10 min.jak ktoś lubi gorące zupy teraz może ją podgrzać. ziola bez gotowania muszą puścić smak.jedna płaska łyżeczka wystarcza na okolo.3l zupy.zupa powinna być dość gesta (nie zagęszczana) i podaje sie ją z chlebem. Pycha polecam!!!
SIWA I MARTUSIA 25.11.2003
11 odpowiedzi na pytanie: Zupa meksykańska!pycha!
Re: Zupa meksykańska!pycha!
też mam ten przepis, zupka jest pycha
Re: Zupa meksykańska!pycha!
Zdaje się być smaczniasta – spróbuję napewno!
,
Re: Zupa meksykańska!pycha!
To jest moja ulubiona zupka. Tylko jeszcze dodaję bardzo dużo czochu, majeranku, i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Ja mogłabym jeść ją codziennie, ale mój mężuś lubi zmiany w jadłospisie.
Smacznego
Re: Zupa meksykańska!pycha!
a mięsko mielone ma być wołowe czy jakie?
Anita i Filip ur.25.09.03
Re: Zupa meksykańska!pycha!
Ja kupuję karkówkę i ją potem mielę. Bo od czasu jak mojej mamy znajoma kupiła gotowe mielone mięso, w którym znalazła ogon myszy, stwierdzam, że wolę dopłacić a mieć pewność co do tego co jem. Sorki za taką obrzydliwiastą odpowiedź, ale nie mogłam się powstrzymać.
W sumie to najlepiej, żeby mięsko nie było “za suchę”, by miało trochę naturalnego tłuszczyku. Jak dla mnie karkówka jest naj… Czasami kupuję też mięso od szynki i kawalątek surowego boczku…. Ale nie za dużo bo wbrew pozorom nie lubię mocno okraszanej kuchni. Ale tej zupce po prosu przystoi pare oczek tłuszczu.
smacznego
Re: Zupa meksykańska!pycha!
Ja kupuję karkówkę i ją potem mielę. Bo od czasu jak mojej mamy znajoma kupiła gotowe mielone mięso, w którym znalazła ogon myszy, stwierdzam, że wolę dopłacić a mieć pewność co do tego co jem. Sorki za taką obrzydliwiastą odpowiedź, ale nie mogłam się powstrzymać.
W sumie to najlepiej, żeby mięsko nie było “za suchę”, by miało trochę naturalnego tłuszczyku. Jak dla mnie karkówka jest naj… Czasami kupuję też mięso wieprzowe od szynki i kawalątek surowego boczku…. Ale nie za dużo bo wbrew pozorom nie lubię mocno okraszanej kuchni. Ale tej zupce po prosu przystoi pare oczek tłuszczu.
smacznego
Re: Zupa meksykańska!pycha!
pychotka!!!!
coprawda z wołowo- wieprzowym mięskiem, bo tylko takie było u mnie w sklepie:(( a ja nie mam mielarki. ale wyszla całkiem ok
pozdrowienia
Anita i Filip ur.25.09.03
Mam trochę inny przepis. Pycha!
Zupa meksykańska
Składniki:
0.5kg mielonego + pierś
mieszanka mexico w puszce- ja dodaję dwie
Kukurydza w puszce
Fasola czerwona w puszce (niekoniecznie)
papryki- dwa trzy kolory
cebula
Przyprawy na ostro ( pieprz, papryka ostra)
Koncentrat pomidorowy
Mięso smażysz i doprawiasz na patelni, pierś w kostkę też, wrzucasz do garnka, zalewasz wodą, wrzucasz kostkę rosołową, chwilę gotujesz. W międzyczasie dusisz cebulę, paprykę w paskach.
Wsypujesz uduszone warzywa do zupy, dodajesz zawartość puszek (mexico wraz z zalewą, kukurydzę i fasolkę odcedzoną), dosmaczasz przyprawami, koncentratem.
A może komuś bardziej podpasuje kalifornijska Podobno wygląda mniej apetycznie niż meksykańska, ale też jest świetna:)
Zupa kalifornijska
Składniki:
0.5kg mielonego + pierś
pieczarki
2 wanienki serka topionego- śmietankowe
2 pory
cebula
Mięso smażysz i doprawiasz na patelni, pierś w kostkę też, wrzucasz do garnka, zalewasz wodą, dodajesz kostkę rosołową, chwilę gotujesz. W międzyczasie dusisz cebulę, pieczarki w plasterki, por w półksiężyce (ja duszę wszystko osobno, ale można pewnie razem na wielkiej jakiejś patelni) Wsypujesz uduszone warzywa do zupy, dodajesz serki topione, dosmaczasz solą i pieprzem.
Można podawać ją z chlebkiem tostowym posmarowanym masełkiem, pokrojonym w trójkąciki i upieczonym w piekarniku.
jej pyszne, dzięki za dzielenie się przepis
Wspaniała jest ta zupa. Nie ma takiej zupy, którą bym się najadł 😀 Tylko ta obejdzie się bez dokładki! 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Zupa meksykańska!pycha!