zupa serowa?

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
  • #93150

    syla27

    dziewczyny macie moze przepis na zupe serowa? prosze napiszie mi …
    pozdrawiam

    #1809417

    olesia1

    Ja jadłam ostatnio zupę z serków topionych- jeśli o taka Ci chodzi to ustalę przepis i Ci podam 🙂 Pyszna była nota bene 😉



    #1809418

    gabrycha

    Zamieszczone przez olesia1
    Ja jadłam ostatnio zupę z serków topionych- jeśli o taka Ci chodzi to ustalę przepis i Ci podam 🙂 Pyszna była nota bene 😉

    Ja chętnie skorzystam z tego przepisu,mniam chyba zaraz ślinotoku dostanę,uwielbiam sery,a zupy serowej jeszcze nie jadłam.Miałam gdzieś przepis,ale nie spawdzony przez nikogo więc chętnie skorzystam ze sprawdzonego:)

    #1809419

    eunike

    Też uwielbiam sery 🙂 i też mam jakiś przepis, ale jeszcze nie próbowałam, więc wolałam nie zapodawać

    #1809420

    kantalupa

    nie wiem, czy o taka zupe ci chodzi, ale robilam kiedys cos mniej wiecej takiego
    jakies 25dkg miesa mielonego, najlepiej mieszanego i nietlustego (sama mielilam, wiem chyba powinno byc mellam;) z kawalkow schabu i steka) zesmazyc na dnie garnka na odrobinie oliwy z jedna drobno siekana cebulka (ja uzywalam szalotek, byly bardziej delikatne)
    kiedy mieso sie lekko zbrunaci, zalac wszystko bulionem, najlepiej wywarem warzywnym, ale mozna tez uzyc kostek rosolowych, ale trzeba uwazac z iloscia, bo sa bardzo slone), okolo 2 litrow
    do bulionu wrzucic dwa, moze trzy serki topione smietankowe, zmniejszyc ogien i czekac az sie rozpuszcza (na wolnym ogniu koniecznie, bo serki lubia sie zwazyc)
    wszystko trzeba solidnie przyprawic pieprzem, moze odrobina majeranku, czy jakas inna ziolowa zielenina, wszystko zalezy od gustu, ja lubie siekana nac pietruszki na wierzchu
    mozna do zupy dolac troche gestej slodkiej smietany, „wygladza” smak
    niektorzy podaja taka zupe jeszcze posypana tartym serem
    ja zamiast sera sypalam od serca drobnymi grzankami z bulki wroclawskiej

    #1809421

    olesia1

    Zupa serowa z makaronem

    Oczyszczonego i umytego pora oraz 2 marchewki, kroimy w krążki i gotujemy w wywarze z kostki rosołowej ( ok. 1,5litra) 15-20 minut.
    W szklance ciepłej wody rozpuszczamy 2 topione, kremowe serki, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki kwaśnej śmietany- mieszamy. Wlewamy do wrzącego wywaru i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą,vegetą i białym pieprzem.
    Do zupy dodajemy ugotowany osobno makaron i obficie posypujemy koperkiem.

    Jadłam- pyszna 🙂



    #1809422

    gabrycha

    Zamieszczone przez olesia1
    Zupa serowa z makaronem

    Oczyszczonego i umytego pora oraz 2 marchewki, kroimy w krążki i gotujemy w wywarze z kostki rosołowej ( ok. 1,5litra) 15-20 minut.
    W szklance ciepłej wody rozpuszczamy 2 topione, kremowe serki, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki kwaśnej śmietany- mieszamy. Wlewamy do wrzącego wywaru i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą,vegetą i białym pieprzem.
    Do zupy dodajemy ugotowany osobno makaron i obficie posypujemy koperkiem.

    Jadłam- pyszna 🙂

    Dzięki:)Brzmi pysznie,zrobię w tygodniu.

    #1809423

    syla27

    dzieki dziewczyny na pewno zrobie …
    ostatnio kupilam sobie zupe serowa z grzankami – goracy kubek na sprawdzenie czy to dobre i tak mi posmakowalo ze chcialabym zrobic …

    #1809424

    ladybug

    Moja mama robila z sera zoltego,na dwa garnki. W jednym byl bulion z porem i marchewka,a a w drugim ser zalany woda. W miare gotowania,z sera wytraca sie kazeina (chyba tak?) i tylko to sie przelewa do garnka z wywarem. Nie wiem jak dlugo trzeba ten ser gotowac, ale na koncu ten ser jest jak podeszwa,nie nadaje sie do niczego. Zupe sie miksuje,przyprawia do smaku, podaje z grzaneczkami. pycha!

    #1809425

    jaewa

    Zamieszczone przez olesia1
    Zupa serowa z makaronem

    Oczyszczonego i umytego pora oraz 2 marchewki, kroimy w krążki i gotujemy w wywarze z kostki rosołowej ( ok. 1,5litra) 15-20 minut.
    W szklance ciepłej wody rozpuszczamy 2 topione, kremowe serki, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki kwaśnej śmietany- mieszamy. Wlewamy do wrzącego wywaru i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą,vegetą i białym pieprzem.
    Do zupy dodajemy ugotowany osobno makaron i obficie posypujemy koperkiem.

    Jadłam- pyszna 🙂

    Moja mama robi bardzo podobnie tylko por kroi z paseczki, a marchewkę ściera na grubej tarce, wrzuca to na wodę z kostką rosołową, po chwili dodaje serki, a na koniec całą śmietanę (bez mąki). Do tego ugotowany wcześniej makaron, my lubimy takie male niteczki czyli ma kształt jak ten por i marchewka. Potwierdzam, zupa pyszna! (a do tego łatwa i szybka).



    #1809426

    lauidz

    Zamieszczone przez kantalupa
    nie wiem, czy o taka zupe ci chodzi, ale robilam kiedys cos mniej wiecej takiego
    jakies 25dkg miesa mielonego, najlepiej mieszanego i nietlustego (sama mielilam, wiem chyba powinno byc mellam;) z kawalkow schabu i steka) zesmazyc na dnie garnka na odrobinie oliwy z jedna drobno siekana cebulka (ja uzywalam szalotek, byly bardziej delikatne)
    kiedy mieso sie lekko zbrunaci, zalac wszystko bulionem, najlepiej wywarem warzywnym, ale mozna tez uzyc kostek rosolowych, ale trzeba uwazac z iloscia, bo sa bardzo slone), okolo 2 litrow
    do bulionu wrzucic dwa, moze trzy serki topione smietankowe, zmniejszyc ogien i czekac az sie rozpuszcza (na wolnym ogniu koniecznie, bo serki lubia sie zwazyc)
    wszystko trzeba solidnie przyprawic pieprzem, moze odrobina majeranku, czy jakas inna ziolowa zielenina, wszystko zalezy od gustu, ja lubie siekana nac pietruszki na wierzchu
    mozna do zupy dolac troche gestej slodkiej smietany, „wygladza” smak
    niektorzy podaja taka zupe jeszcze posypana tartym serem
    ja zamiast sera sypalam od serca drobnymi grzankami z bulki wroclawskiej

    Powiedz mi a duzo tego bulionu robisz na 3 serki – zeby mial smaczek???

    #1809427

    syla27

    robilam ta zupe ale mi ona nie podeszla wole ten goracy kubek … jak wrzucilam te serki to czulam zapach sera plesniowego … a jego nie lubie …
    moze macie z sera zoltego … moze ten mi podejdzie …. pozdrawiam



    #1809428

    lauidz

    A ja mam pytanie do kantalupy – bo z jej przepisu robilam zupe wczoraj i jakas zadka mi wyszla – tak powinno byc???? Smaczna byla – podchodzila w smaku pod szczawiowa. Mam pytanie – jakich serkow uzywasz tzn – jakiej wielkosi???

    #1809429

    Anonim

    wydaje sie byc prosta, moze sprobuje:)

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close