Mam dylemat. Kacper chce jeść tylko zupy z chrupkami zrobionymi z bułek na patelni. Ja z chrupkami jadłam tylko ogórkową i nie wiem, co mu jeszcze mogę zaproponować. Ogólnie to oprócz rosołu, pomidorowej, ogórkowej i krupniku to ja żadnych zup nie umiem zrobić. Plizzz, poradźcie mi coś.
Pozdr
17 odpowiedzi na pytanie: Zupa z chrupkami
Ja robiłam ostatnio krem z pieczarek, w zasadzie to wszystkie zupy kremy mozna podawać z tymi chrupkami, albo z groszkiem ptysiowym…
Pozdrówki 🙂
wlasnie te zupe mialam zaproponowac:)
Pieczarkowa z torebki+ grzanki tez jest ok:)
ja nie gotuję z torebek….. jak zupa czy sos to z normalnych składników, w tych torebkach to sama chemia… ….. a dla dziecka tymbardziej z naturalnych składników 🙂
Pozdrówki 🙂
Polecam cebulowa, prosta i pyszna. Zrobilam u siostry, kiedy lezala w szpitalu, a ja zajmowalam sie jej corka. Corka 5 lat, nie bardzo ”warzywna”, a cebulowa z grzankami wcinala, az sie mamie chwalila pozniej:)
Przepis:
-4 duże cebule,
– 6 dkg masła,
– 1 spora szczypta mąki,
– 2 litry wody (lub wywar jarzynowy, rosół),
– 8 dkg sera typu ementaler,
– sól, pieprz,
Cebule kroimy na cienkie ćwierćplasterki. Rumienimy na maśle, oprószamy mąką mieszając cały czas. Musi powstać coś w rodzaju zasmażki cebulowej. Dolewamy powoli 1/2 litra wody. Przelewamy do rondla, w którym zupa bedzie się gotować. Dopełniamy wodą lub wywarem.Gotujemy 1/2 godz., solimy i pieprzymy.
Po wlaniu do miseczek, na wierzchu położyć nieco startego sera, posypać wierzch odrobiną papryki. Lub podac tylko z grzankami.
Sabina, a ta zupa to bez wywaru mięsnego? Mam przepis na cebulową, ale na wywarze rosołowym.
Ja kostke rosolowa wrzucam, a i jeszcze – jak Kacprowi nie odpowiadalyby kawalki cebulki, to miksuj na gladko i dopiero ”chrupki” wrzucaj.
Dzięki Kochana. Młody cebulkę lubi, więc chyba wypróbuję.
Ale ja kuchenna noga jestem…
Duńska zupa z porów 🙂
Pory pokroić, posolone podsmażyć na maśle.
Zalać wodą, dodać kostkę bulionową, jak się udusi, to dodać serek topiony, gałkę muszkatołową, pieprz, zmiksować.
Jak przestygnie dodać trochę śmietany kwaśnej 🙂
Na Talerz i do tego chrupki.
Mniam.
Ja wlasnie wygrzebalam ten przepis dzisiaj z domowego segregatora. Zupka pyszna. Mia zjadla z grzankami a ja z racji tego, ze sie odchudzam sama. mniam!!!
Nie zaprzecze:)
Tylko ja bardzo lubie pieczarkowa z torebki, jadlam ja ostatni raz kilka lat temu, dziecku bym takiej nie dala, ale sama chetnie bym wkrecila:)
ja czasem jem zupki chińskie ale dzieckom to bym też nie zapodała…..
A ja swojemu daje czasem, tylko daje mniej wody i polowe przypraw, mlody uwilelbia makaronik z chinskiej.
Broniu, jak sie zmobilizuje, wrzuce przepis na hinduska zupe z czerwonej soczewicy. Super prosta w przygotowaniu, szybka, duzo protein i suuuuper smaczna. Tylko trzeba przed pierwszym razem zainwestowac w kilka skladnikow.
Sabina, ja nawet nie wiem co to soczewica 😀 Wielu rzeczy nie wiem – dopiero młody zmobilizował mnie to kuchennych wariacji
🙂
A dziś próbuję cebulowa, ale na domowym rosołku zrobię 🙂
Też wypróbuję. Dzięki 🙂 Tylko i ile ty porów?
Wygląda mi to na szybką zupkę 🙂
Ja daję jakieś 2-3 duże grube 🙂
Szybka bardzo.
Sabina! Dzięki! Zupka pierwsza klasa. Kacper się zajadał 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Zupa z chrupkami