Zupa z chrupkami

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)
  • Autor
    Wpisy
  • #95227

    jaga

    Mam dylemat. Kacper chce jeść tylko zupy z chrupkami zrobionymi z bułek na patelni. Ja z chrupkami jadłam tylko ogórkową i nie wiem, co mu jeszcze mogę zaproponować. Ogólnie to oprócz rosołu, pomidorowej, ogórkowej i krupniku to ja żadnych zup nie umiem zrobić. Plizzz, poradźcie mi coś.

    Pozdr

    #2009931

    superbasiek

    Ja robiłam ostatnio krem z pieczarek, w zasadzie to wszystkie zupy kremy mozna podawać z tymi chrupkami, albo z groszkiem ptysiowym…

    Pozdrówki 🙂



    #2009932

    kiara

    Zamieszczone przez SuperBasiek
    Ja robiłam ostatnio krem z pieczarek, w zasadzie to wszystkie zupy kremy mozna podawać z tymi chrupkami, albo z groszkiem ptysiowym…

    Pozdrówki 🙂

    wlasnie te zupe mialam zaproponowac:)
    Pieczarkowa z torebki+ grzanki tez jest ok:)

    #2009933

    superbasiek

    ja nie gotuję z torebek….. jak zupa czy sos to z normalnych składników, w tych torebkach to sama chemia… ….. a dla dziecka tymbardziej z naturalnych składników 🙂

    Pozdrówki 🙂

    #2009934

    ladybug

    Polecam cebulowa, prosta i pyszna. Zrobilam u siostry, kiedy lezala w szpitalu, a ja zajmowalam sie jej corka. Corka 5 lat, nie bardzo ”warzywna”, a cebulowa z grzankami wcinala, az sie mamie chwalila pozniej:)

    Przepis:
    [I] -4 duże cebule,
    – 6 dkg masła,
    – 1 spora szczypta mąki,
    – 2 litry wody (lub wywar jarzynowy, rosół),
    – 8 dkg sera typu ementaler,
    – sól, pieprz,[/I]

    Cebule kroimy na cienkie ćwierćplasterki. Rumienimy na maśle, oprószamy mąką mieszając cały czas. Musi powstać coś w rodzaju zasmażki cebulowej. Dolewamy powoli 1/2 litra wody. Przelewamy do rondla, w którym zupa bedzie się gotować. Dopełniamy wodą lub wywarem.Gotujemy 1/2 godz., solimy i pieprzymy.

    Po wlaniu do miseczek, na wierzchu położyć nieco startego sera, posypać wierzch odrobiną papryki. Lub podac tylko z grzankami.

    #2009935

    jaga

    Sabina, a ta zupa to bez wywaru mięsnego? Mam przepis na cebulową, ale na wywarze rosołowym.



    #2009936

    ladybug

    Zamieszczone przez Bronia
    Sabina, a ta zupa to bez wywaru mięsnego? Mam przepis na cebulową, ale na wywarze rosołowym.

    Ja kostke rosolowa wrzucam, a i jeszcze – jak Kacprowi nie odpowiadalyby kawalki cebulki, to miksuj na gladko i dopiero ”chrupki” wrzucaj.

    #2009937

    jaga

    Zamieszczone przez aaagatka
    Ja kostke rosolowa wrzucam, a i jeszcze – jak Kacprowi nie odpowiadalyby kawalki cebulki, to miksuj na gladko i dopiero ”chrupki” wrzucaj.

    Dzięki Kochana. Młody cebulkę lubi, więc chyba wypróbuję.
    Ale ja kuchenna noga jestem…

    #2009938

    joannar

    Zamieszczone przez Bronia
    Mam dylemat. Kacper chce jeść tylko zupy z chrupkami zrobionymi z bułek na patelni. Ja z chrupkami jadłam tylko ogórkową i nie wiem, co mu jeszcze mogę zaproponować. Ogólnie to oprócz rosołu, pomidorowej, ogórkowej i krupniku to ja żadnych zup nie umiem zrobić. Plizzz, poradźcie mi coś.

    Pozdr

    Duńska zupa z porów 🙂

    Pory pokroić, posolone podsmażyć na maśle.
    Zalać wodą, dodać kostkę bulionową, jak się udusi, to dodać serek topiony, gałkę muszkatołową, pieprz, zmiksować.
    Jak przestygnie dodać trochę śmietany kwaśnej 🙂
    Na Talerz i do tego chrupki.
    Mniam.

    #2009939

    dagi

    Zamieszczone przez aaagatka
    Polecam cebulowa, prosta i pyszna. Zrobilam u siostry, kiedy lezala w szpitalu, a ja zajmowalam sie jej corka. Corka 5 lat, nie bardzo ”warzywna”, a cebulowa z grzankami wcinala, az sie mamie chwalila pozniej:)

    Przepis:
    [I] -4 duże cebule,
    – 6 dkg masła,
    – 1 spora szczypta mąki,
    – 2 litry wody (lub wywar jarzynowy, rosół),
    – 8 dkg sera typu ementaler,
    – sól, pieprz,[/I]

    Cebule kroimy na cienkie ćwierćplasterki. Rumienimy na maśle, oprószamy mąką mieszając cały czas. Musi powstać coś w rodzaju zasmażki cebulowej. Dolewamy powoli 1/2 litra wody. Przelewamy do rondla, w którym zupa bedzie się gotować. Dopełniamy wodą lub wywarem.Gotujemy 1/2 godz., solimy i pieprzymy.

    Po wlaniu do miseczek, na wierzchu położyć nieco startego sera, posypać wierzch odrobiną papryki. Lub podac tylko z grzankami.

    Ja wlasnie wygrzebalam ten przepis dzisiaj z domowego segregatora . Zupka pyszna. Mia zjadla z grzankami a ja z racji tego, ze sie odchudzam sama. mniam!!!



    #2009940

    kiara

    Zamieszczone przez SuperBasiek
    ja nie gotuję z torebek….. jak zupa czy sos to z normalnych składników, w tych torebkach to sama chemia… ….. a dla dziecka tymbardziej z naturalnych składników 🙂

    Pozdrówki 🙂

    Nie zaprzecze:)
    Tylko ja bardzo lubie pieczarkowa z torebki, jadlam ja ostatni raz kilka lat temu, dziecku bym takiej nie dala, ale sama chetnie bym wkrecila:)

    #2009941

    superbasiek

    ja czasem jem zupki chińskie ale dzieckom to bym też nie zapodała…..



    #2009942

    ladybug

    Zamieszczone przez SuperBasiek
    ja czasem jem zupki chińskie ale dzieckom to bym też nie zapodała…..

    A ja swojemu daje czasem, tylko daje mniej wody i polowe przypraw, mlody uwilelbia makaronik z chinskiej.

    #2009943

    ladybug

    Broniu, jak sie zmobilizuje, wrzuce przepis na hinduska zupe z czerwonej soczewicy. Super prosta w przygotowaniu, szybka, duzo protein i suuuuper smaczna. Tylko trzeba przed pierwszym razem zainwestowac w kilka skladnikow.

    #2009944

    jaga

    Sabina, ja nawet nie wiem co to soczewica 😀 Wielu rzeczy nie wiem – dopiero młody zmobilizował mnie to kuchennych wariacji
    🙂
    A dziś próbuję cebulowa, ale na domowym rosołku zrobię 🙂

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close