Zupy

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 26)
  • Autor
    Wpisy
  • #107880

    katka

    Dziewczyny podajcie przepisy na jakieś dobre zupy, w naszym menu jest ich kilka ale już mi sie znudziły i chętnie ugotuję coś nowego,w ogóle u mnie na obiad raczej króluje drugie danie ale chętnie to zmienię tylko pomysłów brak.

    #4489559

    nelly

    kochana z nieba mi spadlas, dzis chcialam zakladac identyczny watek:)

    U mnie non stop:
    pomidorowa
    rosol
    krupnik
    ogorkowa
    kapusniak
    barszcz ukrainski
    jarzynowa….na zmiane z kalafiorowa

    pomyslow mi trzeba, bo mlodzi musza zjesc zupe codziennie:Strach:



    #4489560

    piggy

    my dosyć często jemy cebulową, porową. Sporo osób na samo słowo cebulowa albo porowa wywraca oczami i mówi: „nie lubię”, ale smak jest naprawdę fajny

    #4489561

    bep

    Zamieszczone przez hmm_Nelly
    kochana z nieba mi spadlas, dzis chcialam zakladac identyczny watek:)

    U mnie non stop:
    pomidorowa
    rosol
    krupnik
    ogorkowa
    kapusniak
    barszcz ukrainski
    jarzynowa….na zmiane z kalafiorowa

    pomyslow mi trzeba, bo mlodzi musza zjesc zupe codziennie:Strach:

    Do tego żurek, ziemniaczana, „gulaszowa”, fasolowa, z ciecierzycą, z soczewicą :Fiu fiu:i co tam tylko wpadnie mi w ręce :Hyhy:

    #4489562

    aisa-m

    Pieczarkowa, czosnkowa i cebulowa 😀

    #4489563

    katka

    Zamieszczone przez hmm_Nelly
    kochana z nieba mi spadlas, dzis chcialam zakladac identyczny watek:)

    U mnie non stop:
    pomidorowa
    rosol
    krupnik
    ogorkowa
    kapusniak
    barszcz ukrainski
    jarzynowa….na zmiane z kalafiorowa

    pomyslow mi trzeba, bo mlodzi musza zjesc zupe codziennie:Strach:

    U mnie bardzo podobnie tylko barszcz rzadko robie.

    Zamieszczone przez anko.
    my dosyć często jemy cebulową, porową. Sporo osób na samo słowo cebulowa albo porowa wywraca oczami i mówi: „nie lubię”, ale smak jest naprawdę fajny

    Na cebulową sie zamierzam chyba od roku :Wstyd:Masz jakiś dobry przepis?

    Zamieszczone przez Bep
    Do tego żurek, ziemniaczana, „gulaszowa”, fasolowa, z ciecierzycą, z soczewicą :Fiu fiu:i co tam tylko wpadnie mi w ręce :Hyhy:

    Gulaszowa też ciekawa na mięsie wołowym?? Możesz podać przepis?

    Zamieszczone przez aisa.m
    Pieczarkowa, czosnkowa i cebulowa 😀

    Czosnkowa?Pierwszy raz słysze ? T.z ja jestem ze śląska i u nas sie robi wodzionka ale raczej nie na obiad, z czerstwego chleba porwanego na kawałki plus dużo czosnku i zalewa wrzątkiem no i przyprawy niektórzy dodają do tego podsmażone na patelni ziemniaki…czasem robie sobie to wieczorem bo potem sie niezle czosnkiem jedzie :Wstyd:

    A robil ktoś z Was zupe serową?..



    #4489564

    aga4

    U nas jeszcze brokułowa i serowa ( z serków topionych złoty ementaler) a na jesień jak jest dynia to i dyniową mamy:)
    Jeszcze latem ponoc owocowe mozna gotować i chłodnik ale ja nie umiem chętnie poznam przepisy

    #4489565

    piggy

    Zamieszczone przez Katka.
    Na cebulową sie zamierzam chyba od roku :Wstyd:Masz jakiś dobry przepis?

    Czosnkowa?Pierwszy raz słysze ? T.z ja jestem ze śląska i u nas sie robi wodzionka ale raczej nie na obiad, z czerstwego chleba porwanego na kawałki plus dużo czosnku i zalewa wrzątkiem no i przyprawy niektórzy dodają do tego podsmażone na patelni ziemniaki…czasem robie sobie to wieczorem bo potem sie niezle czosnkiem jedzie :Wstyd:

    cebulową robię na dwa sposoby, do obydwu potrzebny jest rosół.
    Albo smażę na maśle cieniutko pokrojoną cebulkę, posypuję solą, trochę cukrem, czasem, ale nie zawsze, daję czosnek. Jak jest podduszona to odkładam do garnka, na patelnię wlewam odrobinę wina białego (powinno być brandy;) ale ja nigdy nie mam 🙂 ) czekam aż lekko odparuje i mieszam tak, żeby z winem wymieszać pozostałości po smażeniu cebuli, zalewam tym cebulę, dodaję rosół, gotuję doprawiam solą, pieprzem i miksuję bo u mojego dziecka całe kawałki cebuli nie przejdą 😉 No i robię do tego grzanki.

    A druga jest z chlebem, taki jednodniowy chleb kroję w kostkę, podsmażam na maśle takie chrupiące wrzucam do rosołu, następnie smażę pokrojoną cebulę i też do rosołu, miksuję, doprawiam, też podaję z grzankami dla chłopców a ja jem bez niczego.

    Ważne, żeby robić wszystko na maśle, i żeby cebuli nie przypalić bo będzie do kosza.

    A czosnkową robię jak rosół tylko wrzucam sporo czosnku do gotowania, całe ząbki, jak jest gotowy to wyciska jeszcze świeży czosnek, zabielam śmietaną, podaję z grzankami i zawsze posypuję szczypiorkiem 🙂

    #4489566

    aisa-m

    Ja zupę czosnkową robię:
    Woda plus kostki rosołowe drobiowe albo warzywne, potem ponad dłówkę czosnku, który siekam, jak się zacznie gotować wlewam mały kartonik albo kubeczek śmietanki 30%, posypuję majerankiem (próbuję i ewentualnie dodaję maggi i pieprzu).
    Podaję z grzankami i startym, żółtym serem.

    Cebulową też na kostkach rosołowych, na maśle podsmażam cebulę i potem ją miksuję bo nie przepadam za kawałkami. Wrzucam do garnka, doprawiam i na koniec wsypuję tymianek.
    Podaję z grzankami a jak mam więcej czasu to z suchych grzanek w kształcie kanapek lub suchej bagietki robię kanapeczki tzn smaruję je zupą cebulową, nakładam na nie żółty ser i zapiekam w piekarniku a potem pychotka jem je z zupą :):Wow!:

    #4489567

    nelly

    Katka….wodzionka!!!!!!!!!!!!!!
    przypomnialas mi wakacje spedzone u cioci na slasku!!!!!!!!!!!!!!!!
    Uwielbialam jeszcze kapuste ciap….ale nie wiem jak to po Waszemu sie zwie….
    i przypomnialo mi sie jak ciotka sie darla „KAJ IDZIESZ PIORUNIE”:Śmiech:



    #4489568

    mmj

    Krem z brokułów, krem z ciecierzycy i nasza ulubiona 🙂 – węgierska.

    #4489569

    ztforka

    krem z cukinii z płatkami migdałowymi, jesienią dyniowa i ziemniaczana z czosnkiem – moja ulubiona 😀

    1kg ziemniaków
    1 cebula
    oliwa do smażenia
    6 dużych ząbków czosnku
    2 listki laurowe
    1 litr bulionu

    W garnku o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu oliwe i przez ok.10 miut dusic posiekaną cebulę. Dodac bulion, drobno pokrojone ziemniaki, posiekany czosnek, listek bobkowy, doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek pokrywką i na niedużym ogniu gotowac, aż ziemniaki będą miękkie.Wyjąc listek, zupę lekko schłodzić i bardzo krótko mkiksować, tak żeby miala ziarnista konsystencję. przyprawić sola i pieprzem, podgrzac.

    I Pappa Al Pomodoro – hiszpańska zupa pomidorowa, na samą myśl mi się gęba cieszy 🙂

    1kg pomidorów
    25 dkg suchej bułki – ja daję grzanki kupne
    1 por
    3 ząbki czosnku
    50ml oliwy z oliwek
    1 łyżka listków bazylii
    2 szklanki wody
    sól, pieprz

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić por w plasterki. Do żaroodpornego naczyni wlac oliwę i lekko podsmażyć por i całe ząbi czosnku. Dodac pomidory, bazylię, sól i poeprz oraz wodę. Zagotowac, zmniejszyć gaz i dusić, aż pomidory się rozgotują. Dodac pokrojony w kawałki suchy chleb, dobrze wymieszać, zgasić gaz i zostawić szczelnie przykryte naczynie na co najmniej pó godziny. Dobrze wymieszać zupę drewniana łyżką, tak by nie pozostały całe grudki chleba. Podawać skropiona oliwą z oliwek, ze świeżo zmielonym pieprzem.



    #4489570

    zuzel

    Widzę że nikt jeszcze nie wymienił szczawiowej. Nie robicie? :Niepewny:

    #4489571

    piggy

    Zamieszczone przez zuzelka83
    Widzę że nikt jeszcze nie wymienił szczawiowej. Nie robicie? :Niepewny:

    robicie, ale nie należy do moich faworytów. Z zielonych to bardziej lobię „szpinakową” 🙂

    #4489572

    katka

    Zamieszczone przez hmm_Nelly
    Katka….wodzionka!!!!!!!!!!!!!!
    przypomnialas mi wakacje spedzone u cioci na slasku!!!!!!!!!!!!!!!!
    Uwielbialam jeszcze kapuste ciap….ale nie wiem jak to po Waszemu sie zwie….
    i przypomnialo mi sie jak ciotka sie darla „KAJ IDZIESZ PIORUNIE”:Śmiech:

    :Śmiech:
    To chyba kapusta ze zesmożkom :Hyhy:

    Zamieszczone przez zuzelka83
    Widzę że nikt jeszcze nie wymienił szczawiowej. Nie robicie? :Niepewny:

    Robiłam pare razy ale rzadko.

    Dzięki za przepisy i chętnie poznam jeszcze jakieś 😀

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 26)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close