Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna opcja. Na czym najlepiej smażyć faworki i pączki? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Do smażenia pączków i faworków najlepszy jest smalec wieprzowy.
  • Dobrą alternatywą dla smalcu jest olej rzepakowy lub kokosowy.
  • Aby faworki nie chłonęły oleju należy do tłuszczu dolać odrobinę alkoholu. Wystarczy jeden kieliszek.
  • Żeby faworki nie chłonęły tłuszczu można (zamiast alkoholu do oleju) dodać do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny albo trochę octu.
  • Do kipienia oleju może doprowadzić nadmiar mąki na cieście.

Na czym smażyć faworki? Tłuszcz do smażenia pączków i faworków

Faworki są obecne w polskiej tradycji kulinarnej od bardzo dawna. Nasze babcie smażyły je na smalcu wieprzowym i właśnie ten rodzaj tłuszczu uznawany jest za najlepszy do przygotowania domowych chruścików i pączków. Obecnie jednak coraz częściej odchodzimy od tej tradycji. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka. Dla wielu osób, zapach rozgrzanego smalcu jest nieakceptowalny. Inna sprawa, tłuszcz zwierzęcy nie należy do najzdrowszych.

Dobrą alternatywą dla smalcu jest olej rzepakowy – dostępny w każdym sklepie, niedrogi i dość neutralny w kwestii zapachu. Tłuszcz roślinny jest uznawany za znacznie bardziej wartościowy niż zwierzęcy, jednak jeżeli na uwadze mamy przede wszystkim na ten aspekt, olej rzepakowy warto zastąpić kokosowym

Piana podczas smażenia – skąd się bierze?

Często zdarza się, że w trakcie smażenia faworków na oleju, tłuszcz zaczyna się spieniać. Wpływ na to ma kilka czynników, a najczęstsze przyczyny to:

  • zbyt niska temperatura oleju,
  • nierównomierne podgrzewanie naczynia,
  • za duża lub za mała ilość faworków w naczyniu,
  • zbyt obfite oprószenie ciasta mąką,
  • wyschnięte ciasto,
  • niska jakość oleju,
  • drobinki żywności, które zostały w tłuszczu po poprzednim smażeniu.

Co zrobić żeby olej się nie pienił?

Co zrobić żeby faworki nie chłonęły tłuszczu?

Bez względu na rodzaj zastosowanego tłuszczu, w trakcie smażenia nie można dopuścić, żeby ciasto wchłaniało jego nadmierne ilości. W tym celu do masy dodaje się odrobinę (wystarczy jeden kieliszek) alkoholu. Najodpowiedniejszy będzie spirytus spożywczy, ale wódka sprawdzi się tak samo dobrze.

Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką alkoholu lub po prostu – nie chcemy stosować go w kuchni. W takiej sytuacji wystarczy dodać do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Bardzo dobrze sprawdzi się też ocet. Wystarczy tylko dodać jedną łyżeczkę do ciasta lub do oleju. Jeżeli wybierzesz drugą metodę, ocet wlej do nierozgrzanego tłuszczu. W przeciwnym wypadku olej zacznie pryskać. 

Rodzice pytają o tłuszcz do smażenia pączków i faworków

Dlaczego olej się pieni przy smażeniu faworków?

Spienianie oleju w trakcie smażenia może mieć kilka przyczyn. Czasami wynika ze złej jakości tłuszczu, ale najczęstszą przyczyną jest zbyt obfite oprószenie ciasta mąką lub zbyt wysoka temperatura oleju. Do spieniania tłuszczu może też dojść wówczas, gdy do naczynia wrzucimy za dużo lub za mało faworków, ciasto jest wysuszone, garnek jest nierównomiernie ogrzewany (np. gdy zostanie ustawiony na małym palniku) lub gdy w tłuszczu pływają resztki żywności z poprzedniego smażenia. 

Co zrobić aby tłuszcz się nie pienił?

Aby tłuszcz do smażenia pączków i faworków się nie pienił, należy przede wszystkim zadbać o jego prawidłową temperaturę w trakcie smażenia. Ciasto należy oprószać niewielką ilością mąki, a gdy czeka na smażenie, powinno być przykryte ściereczką (zapobiegnie to jego wyschnięciu). Warto stosować olej wysokiej jakości, a jeżeli był używany wcześniej, powinien zostać przefiltrowany.

Tłuszcz do smażenia pączków i faworków – dlaczego pieni się olej?

Najczęstszą przyczyną pienienia się oleju jest niewłaściwa temperatura. Aby upewnić się, że tłuszcz został rozgrzany w stopniu optymalnym, warto użyć termometru kuchennego. Urządzenie powinno wskazać temperaturę 175 stopni Celsjusza. 

Dlaczego olej kipi przy smażeniu faworków?

Gdy smażymy faworki lub pączki, do kipienia oleju może doprowadzić nadmiar mąki na cieście. Warto więc nie przesadzać z jej ilością.

Tłuszcz do smażenia pączków i faworków –w czym smażyć faworki?

Klasyczny przepis na faworki nakazuje użycie smalcu do smażenia. Obecnie, w tym celu częściej wykorzystywany jest olej rzepakowy, choć coraz większą popularność zyskuje też olej kokosowy.

Co dodać do oleju żeby się nie pienił?

Jeżeli dojdzie do spienienia tłuszczu, do naczynia wystarczy wrzucić kawałek surowego ziemniaka. 

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Co zrobić żeby olej się nie pienił?

Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak nadziewać pączki?

Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...

Czytaj dalej →
Sennik

Sennik: WODA – Co oznacza sen o wodzie?

Często sny są odzwierciedleniem naszych obaw czy oczekiwań. Czasem symbolika snu jest bardzo jasna i nie pozostawia wątpliwości co do interpretacji, czasem jednak śnią się takie rzeczy i sytuacje, którym trudno jednoznacznie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general