Przygotowanie kremówki to spore wyzwanie. Najtrudniejsze jest upieczenie cienkiego i wielowarstwowego ciasta. Jeśli należysz do fanów kremówki, ale obawiasz się, że może się nie udać, mam dla ciebie świetną alternatywę. To proste ciasto bez pieczenia jest równie smaczne.
Przygotowanie ciasta takiego, jak kremówka wymaga sporo czasu, pracy, a także umiejętności. Mimo, że uwielbiam smak kremówki, rzadko decyduję się zrobić ją sama w domu. Do tej pory kupowałam gotowe ciasto w cukierni, ale odkąd koleżanka zdradziła mi ten przepis, wykorzystuję go niemal w każdy weekend. To pyszne ciasto jest banalne w przygotowaniu i wymaga jedynie czterech składników. Smakiem dorównuje natomiast kremówce. Gdy tylko spodziewam się gości, podaję im to ciasto, a oni zajadają się ze smakiem.
Sprawdź: Co można dodać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Ciasto budyniowe bez pieczenia. Smakuje wyśmienicie
Składniki:
- 500 ml mleka 2% lub 3,2%
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- ok. 20 sztuk średnich herbatników (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)
- 50 g masła lub margaryny
- opcjonalnie: świeże maliny i borówki, cukier puder
Wykonanie:
- Do garnka wlej ok. 350 ml mleka i zagotuj.
- Pozostałe 150 ml zimnego mleka wlej do szklanki, dodaj budyń i dokładnie wymieszaj.
- Gdy mleko zacznie się gotować wlej do garnka masę budyniową, wyłącz kuchenkę i całość dokładnie wymieszaj, żeby nie było gródek. Odstaw masę do wystygnięcia, a następnie zmiksuj ją z masłem.
- Na dno blachy wyłóż herbatniki, nałóż na nią warstwę masy budyniowej, następnie kolejną warstwę herbatników. Opcjonalnie możesz położyć jeszcze jedną warstwę masy budyniowej, a na niej świeże owoce.
- Ciasto wstaw na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!