Tort urodzinowy dla dziecka: pysznie i… zdrowo!

Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest jedną z rzeczy, których maluch wyczekuje najbardziej w związku ze swoim wielkim dniem, a wszystkim cieknie ślinka na myśl o czekających ich pysznościach, które zostaną podane zaraz po dmuchaniu świeczek. Tort nie musi być przeładowany cukrem i niezdrowy. Podpowiadamy przepisy na pyszne torty urodzinowe, które z łatwością upieczesz samodzielnie.

Zobacz przydatne akcesoria do tortów>>>>

Tort urodzinowy dla chłopca z czerwonej fasoli

Składniki:

2 puszki czerwonej fasoli,
4 jajka,
2 banany,
3 łyżki prawdziwego kakao,
3/4 szklanki ksylitolu,
łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
3 łyżki oleju

Polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady,
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Wyjmij fasolkę z puszki i dokładnie ją opłucz. Wrzuć ją do dużej miski lub garnka. Dodaj jajka, kakao, olej, banany, sodę (lub proszek do pieczenia) i ksylitol. Zblenduj całość. Fasola musi być dobrze rozdrobniona, cała masa powinna mieć aksamitną konsystencję bez grudek. Całość przelej do formy tortowej. Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz przez około godzinę, patyczkiem sprawdzaj czy ciasto jest nadal mokre w środku – gdy będzie całkowicie suchy to znak, że ciasto jest upieczone.

Czekoladę rozpuść w garnuszku. Polej nią ostudzone ciasto. Posyp całość wiórkami kokosowymi i pozostaw do zastygnięcia.

Bezowy tort urodzinowy dla dziewczynki

Składniki:

6 białek,
odrobina soli,
400 g ksylitolu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Polewa:

tabliczka białej czekolady

Sposób wykonania:

Dokładnie oddziel białka jajek od żółtek. Dodaj sól i ubij białka na gęstą, sztywną pianę. Następnie stopniowo, po jednej małej łyżeczce dodaj ksylitol. Poprzednia porcja musi być dobrze rozpuszczona, zanim włożysz kolejną. Następnie dodaj sok z cytryny i skrobię. Ubijaj jeszcze przez około 2-3 minuty.

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysuj kształt okręgu. Następnie wypełnij go pianą z białek, staraj się trzymać wyrysowanych granic. Zrób w ten sam sposób drugą sztukę bezy. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Piecz przez półtorej godziny. Nie otwieraj piekarnika w międzyczasie! Pozostaw bezę do wystygnięcia, najlepiej przez całą noc.

Truskawki zblenduj na gładką masę. Nałóż powstały sos na pierwszą warstwę bezy, przykryj całość drugą. Białą czekoladę rozpuść w garnuszku i polej nią wierzch tortu. Pozostaw do zastygnięcia.

Marchwiowy tort urodzinowy dla dziecka

Składniki:

pół szklanki cukru,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 szklanka oleju,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
3 duże starte marchewki,
10 suszonych śliwek,
10 suszonych brzoskwini,
rodzynki,
migdały

Polewa:

1 opakowanie gęstego jogurtu greckiego,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżeczka miodu

Sposób wykonania:

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę i resztę suchych składników. Pod koniec wlej olej i dodaj starte marchewki. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką. Dodaj bakalie, przemieszaj całość raz jeszcze, przelej do formy. Piekarnik nastaw na 180°C, piecz przez 55 minut.

Wystudź ciasto i posmaruj dokładnie jogurtem greckim wymieszanym z miodem i sokiem z cytryny. Pozostaw do zastygnięcia.

[zdjęcie główne: giphy.com]

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Ciasta fit i inne zdrowe słodycze

Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Co na drugie śniadanie do szkoły?

Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka

Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...

Czytaj dalej →
Waga w ciąży

Kobiece ciało po ciąży oczami taty

Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general