Tort urodzinowy dla dziecka: pysznie i… zdrowo!

Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest jedną z rzeczy, których maluch wyczekuje najbardziej w związku ze swoim wielkim dniem, a wszystkim cieknie ślinka na myśl o czekających ich pysznościach, które zostaną podane zaraz po dmuchaniu świeczek. Tort nie musi być przeładowany cukrem i niezdrowy. Podpowiadamy przepisy na pyszne torty urodzinowe, które z łatwością upieczesz samodzielnie.

Zobacz przydatne akcesoria do tortów>>>>

Tort urodzinowy dla chłopca z czerwonej fasoli

Składniki:

2 puszki czerwonej fasoli,
4 jajka,
2 banany,
3 łyżki prawdziwego kakao,
3/4 szklanki ksylitolu,
łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
3 łyżki oleju

Polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady,
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Wyjmij fasolkę z puszki i dokładnie ją opłucz. Wrzuć ją do dużej miski lub garnka. Dodaj jajka, kakao, olej, banany, sodę (lub proszek do pieczenia) i ksylitol. Zblenduj całość. Fasola musi być dobrze rozdrobniona, cała masa powinna mieć aksamitną konsystencję bez grudek. Całość przelej do formy tortowej. Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz przez około godzinę, patyczkiem sprawdzaj czy ciasto jest nadal mokre w środku – gdy będzie całkowicie suchy to znak, że ciasto jest upieczone.

Czekoladę rozpuść w garnuszku. Polej nią ostudzone ciasto. Posyp całość wiórkami kokosowymi i pozostaw do zastygnięcia.

Bezowy tort urodzinowy dla dziewczynki

Składniki:

6 białek,
odrobina soli,
400 g ksylitolu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Polewa:

tabliczka białej czekolady

Sposób wykonania:

Dokładnie oddziel białka jajek od żółtek. Dodaj sól i ubij białka na gęstą, sztywną pianę. Następnie stopniowo, po jednej małej łyżeczce dodaj ksylitol. Poprzednia porcja musi być dobrze rozpuszczona, zanim włożysz kolejną. Następnie dodaj sok z cytryny i skrobię. Ubijaj jeszcze przez około 2-3 minuty.

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysuj kształt okręgu. Następnie wypełnij go pianą z białek, staraj się trzymać wyrysowanych granic. Zrób w ten sam sposób drugą sztukę bezy. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Piecz przez półtorej godziny. Nie otwieraj piekarnika w międzyczasie! Pozostaw bezę do wystygnięcia, najlepiej przez całą noc.

Truskawki zblenduj na gładką masę. Nałóż powstały sos na pierwszą warstwę bezy, przykryj całość drugą. Białą czekoladę rozpuść w garnuszku i polej nią wierzch tortu. Pozostaw do zastygnięcia.

Marchwiowy tort urodzinowy dla dziecka

Składniki:

pół szklanki cukru,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 szklanka oleju,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
3 duże starte marchewki,
10 suszonych śliwek,
10 suszonych brzoskwini,
rodzynki,
migdały

Polewa:

1 opakowanie gęstego jogurtu greckiego,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżeczka miodu

Sposób wykonania:

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę i resztę suchych składników. Pod koniec wlej olej i dodaj starte marchewki. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką. Dodaj bakalie, przemieszaj całość raz jeszcze, przelej do formy. Piekarnik nastaw na 180°C, piecz przez 55 minut.

Wystudź ciasto i posmaruj dokładnie jogurtem greckim wymieszanym z miodem i sokiem z cytryny. Pozostaw do zastygnięcia.

[zdjęcie główne: giphy.com]

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Tort na roczek

Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Kleik ryżowy na wodzie lub mleku

Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie....

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Język polski

Sylaby: Jak dzielić wyrazy na sylaby?

Dzielenie wyrazów na sylaby to jedna z podstawowych umiejętności, którą muszą opanować dzieci przed rozpoczęciem edukacji w szkole podstawowej. Nauka dzielenia rozpoczynana jest już w młodszych grupach przedszkolnych po to,...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general