Umieść w tym koperek i schowaj do lodówki. Pudełko po lodach odejdzie w odstawkę female cutting dill 2022 01 17 20 02 47 utc

Umieść w tym koperek i schowaj do lodówki. Pudełko po lodach odejdzie w odstawkę

Jak przechowywać koperek? Praktycznie każda mama i babcia wykorzystują do tego plastikowe pudełko, przez które jako dzieci każdy z nas przeżył rozczarowanie, myśląc, że znajdują się tam lody. Okazuje się, że inny trik na przechowywanie jest o wiele lepszy.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przechowywanie koperku w pudełku po lodach, choć proste i tanie, nie jest zbyt zdrowe. Wszystko ze względu na to, że do pudełka z łatwością przedostają się związki chemiczne psujące żywność. Zamiast tego warto wypróbować inną technikę, dzięki której przechowasz koperek bezpiecznie i długo będzie zachwycał smakiem. Wystarczy, że przygotujesz słoik i sól.

Sprawdź: Koper więdnie i traci kolor? Ta domowa mikstura postawi go na nogi

Jak przechowywać koperek? Lepiej nie mroź go w pudełku po lodach

Zamiast popularnego mrożenia koperku w pudełku po lodach warto wypróbować prostą metodę przechowywania z wykorzystaniem soli. Wystarczy, że na pół kg warzywa przygotujesz 200 g soli kuchennej. Co należy zrobić?

  1. Wyłóż na dnie słoika około półcentymetrową warstwę soli.
  2. Przykryj sól około 2 cm warstwą kopru bez łodyg.
  3. Następnie ponownie wysyp sól, wyłóż koper i powtarzaj działanie aż do zabezpieczenia warzywa w całości. Zaczynaj i kończ warstwą soli.
  4. Zakręć słoik i odstaw go w ciche i chłodne miejsce. W lodówce możesz przechowywać go w ten sposób nawet przez rok.

Koper przechowywany w soli z powodzeniem dodasz do ugotowanych ziemniaków lub zup. Pamiętaj jednak, by sprawdzić smak, zanim dodasz do potrawy sól. Możliwe, że dzięki przechowywaniu kopru w ten sposób będzie już wystarczająco słona, jeszcze przed doprawieniem.

Sprawdź: Włóż folię bąbelkową do lodówki, a nie pożałujesz. Ten prosty trik daje zaskakujące efekty

Jak przedłużyć żywotność koperku? Włóż go do lodówki w ten sposób

Jeśli nie chcesz wkładać koperku do naczynia z solą, warto wykorzystać inny sposób, jakim jest zwyczajne umieszczenie pęczka w naczyniu z wodą, a następnie schowanie go w lodówce. To skuteczna metoda, dzięki której koperek zachowa świeżość o kilka dni dłużej, a my będziemy mieli szansę go skosztować bez potrzeby zakupu nowego pęczka.

Sprawdź: Masło już zawsze będzie miękkie i lekkie jak obłoczek. Po prostu przechowuj je w ten sposób