Jak przechowywać koperek? Praktycznie każda mama i babcia wykorzystują do tego plastikowe pudełko, przez które jako dzieci każdy z nas przeżył rozczarowanie, myśląc, że znajdują się tam lody. Okazuje się, że inny trik na przechowywanie jest o wiele lepszy.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przechowywanie koperku w pudełku po lodach, choć proste i tanie, nie jest zbyt zdrowe. Wszystko ze względu na to, że do pudełka z łatwością przedostają się związki chemiczne psujące żywność. Zamiast tego warto wypróbować inną technikę, dzięki której przechowasz koperek bezpiecznie i długo będzie zachwycał smakiem. Wystarczy, że przygotujesz słoik i sól.
Sprawdź: Koper więdnie i traci kolor? Ta domowa mikstura postawi go na nogi
Jak przechowywać koperek? Lepiej nie mroź go w pudełku po lodach
Zamiast popularnego mrożenia koperku w pudełku po lodach warto wypróbować prostą metodę przechowywania z wykorzystaniem soli. Wystarczy, że na pół kg warzywa przygotujesz 200 g soli kuchennej. Co należy zrobić?
- Wyłóż na dnie słoika około półcentymetrową warstwę soli.
- Przykryj sól około 2 cm warstwą kopru bez łodyg.
- Następnie ponownie wysyp sól, wyłóż koper i powtarzaj działanie aż do zabezpieczenia warzywa w całości. Zaczynaj i kończ warstwą soli.
- Zakręć słoik i odstaw go w ciche i chłodne miejsce. W lodówce możesz przechowywać go w ten sposób nawet przez rok.
Koper przechowywany w soli z powodzeniem dodasz do ugotowanych ziemniaków lub zup. Pamiętaj jednak, by sprawdzić smak, zanim dodasz do potrawy sól. Możliwe, że dzięki przechowywaniu kopru w ten sposób będzie już wystarczająco słona, jeszcze przed doprawieniem.
Sprawdź: Włóż folię bąbelkową do lodówki, a nie pożałujesz. Ten prosty trik daje zaskakujące efekty
Jak przedłużyć żywotność koperku? Włóż go do lodówki w ten sposób
Jeśli nie chcesz wkładać koperku do naczynia z solą, warto wykorzystać inny sposób, jakim jest zwyczajne umieszczenie pęczka w naczyniu z wodą, a następnie schowanie go w lodówce. To skuteczna metoda, dzięki której koperek zachowa świeżość o kilka dni dłużej, a my będziemy mieli szansę go skosztować bez potrzeby zakupu nowego pęczka.
Sprawdź: Masło już zawsze będzie miękkie i lekkie jak obłoczek. Po prostu przechowuj je w ten sposób