Pomysłowe przepisy na lunchboxy cieszą się ogromną popularnością, zwłaszcza jesienią i zimą. Atrakcyjny posiłek stanowi bowiem istotny element urozmaiconej diety i źródło niezbędnych witamin. Niestety, im bardziej kolorowo, tym większe ryzyko pojawienia się trudnych do usunięcia plam. Zanim utrwalisz zabrudzenie na dobre, przeczytaj, jak przygotować odzież do prania. Praktyczne wskazówki znajdziesz poniżej.
Lunchbox, czyli źródło trudnych plam. Jakie pojawiają się najczęściej?
Samodzielne przygotowywanie jedzenia do szkoły lub pracy zyskało wielu zwolenników i stało się źródłem wielu trudnych do usunięcia plam. Popularne przepisy na lunchboxy wykorzystują bowiem żywność nieprzetworzoną, a w pojemnikach dzieci i dorosłych pojawiają się owoce, świeże i grillowane warzywa, kanapki z dużą ilością dodatków i sałatki z sosami na bazie oliwy. Wystarczy chwila nieuwagi, żeby smaczna przekąska na dobre zabrudziła ubranie. Mimo że plamy z owoców i warzyw są powszechnie uważane za trudne, szybka reakcja i odpowiednie środki niemal zawsze okazują się kluczem do sukcesu.
Jak przygotować odzież do prania? Pierwsza reakcja ma duże znaczenie
Plamy z żywności zdarzają się każdemu. Wówczas należy odpowiednio zareagować. Barwniki z jedzenia potrzebują bowiem czasu, żeby na dobre wniknąć w strukturę materiału. Pamiętaj jednak, że sposób działania zawsze jest uzależniony od rodzaju plamy i ma bezpośredni wpływ na to, czy ostatecznie uda Ci się pozbyć zabrudzenia.
Warto pamiętać, że decydujące znaczenie dla sukcesu w usuwaniu plam i nieprzyjemnych zapachów (również po napojach) ma zastosowanie specjalnego odplamiacza. Jego użycie nie wyklucza jednak domowych sposobów – te stanowią bowiem pewnego rodzaju pierwszą pomoc w pozbyciu się nieestetycznych śladów. Dodatkowo tutaj możesz przeczytać: jak usuwać plamy z kawy i herbaty.
Jak usunąć plamy po owocach?
Plamy po owocach cieszą się złą sławą. Zdaniem niektórych są bowiem niemożliwe do usunięcia. Tymczasem okazuje się, że zabrudzeń można się pozbyć w stosunkowo prosty sposób – należy je możliwie szybko potraktować zimną wodą. Nie dotyczy to jednak wszystkich plam. Ślady po czerwonych owocach (np. truskawkach lub malinach) warto wcześniej natrzeć solą, po fioletowych zaś (np. jagodach lub borówkach) – namoczyć w occie. Domowe sposoby usuwania plam z owoców każdorazowo należy uzupełnić, stosując odplamiacz. Po takich zabiegach odzież powinieneś wyprać w pralce (po upływie zalecanego przez producenta czasu), używając dobrego jakościowo środka piorącego, dopasowanego do koloru i rodzaju materiału.
Jak usunąć plamy po warzywach?
Podobnie jak plamy po owocach, również plamy po warzywach należą do uciążliwych i trudnych do usunięcia, a o sukcesie decyduje najczęściej pierwsza reakcja. Niepokój budzą najczęściej zabrudzenia marchewką i burakiem (a te w klasycznych lunchboxach pojawiają się stosunkowo często, np. w wersji pieczonej, grillowanej lub musu). Zanim zdecydujesz się potraktować plamę specjalistycznym środkiem, usuń z tkaniny resztki żywności i przepłucz zabrudzenie zimną wodą.