Włóż do opakowania z pieczywem. Będzie świeże o wiele dłużej. "świetna wskazówka! " various types of bread 2021 12 09 02 44 52 utc

Włóż do opakowania z pieczywem. Będzie świeże o wiele dłużej. „Świetna wskazówka!”

Praktycznie każdy z nas ma w domu pieczywo. Niezależnie od preferowanego gatunku i mąki, z której zostało wypieczone, robimy z niego kanapki. Zjadamy je na śniadanie czy kolację, lub zabieramy do pracy. Niestety produkt ma to do siebie, że dosyć szybko traci świeżość. Jak temu podołać? Okazuje się, że dzięki sprytnemu trikowi będzie zdatne do spożycia nawet przez kilkanaście dni.

Chleb czy bułki szybko stają się twarde i nie smakują już tak, jak świeżo po zakupie. Z tego względu niektórzy kupują pieczywo w niewielkich ilościach, ale nawet i codziennie. Inni z kolei wyrzucają je do śmieci, marnując tym samym sporo jedzenia. Okazuje się, że stosując prosty trik, nie trzeba będzie już tego robić. Dzięki niemu chleb będzie świeższy o wiele dłużej. Poradami na przechowywanie żywności podzieliła się tiktokerka Nicole Jaques.

Połóż obok chleba. Pieczywo będzie świeże o wiele dłużej

Na TikToku @itsnicolejaques jakiś czas temu pojawiło się nagranie z prostymi trikami na zachowanie świeżości produktów spożywczych na dłużej. W pierwszej kolejności kobieta wzięła pod lupę chleb. Okazuje się, że aby nie psuł się zbyt szybko, wystarczy włożyć do opakowania kawałek selera naciowego. Dzięki temu kromki będą zdatne do spożycia nawet przez kilkanaście kolejnych dni. Pod nagraniem obserwatorzy zostawili wiele komentarzy, w których podziękowali za udostępnioną radę.

Dziękuję za udostępnienie.

Świetne, dziękuję.

Świetny trik kuchenny!

Super wskazówki, tak trzymaj.

@itsnicolejaques These kitchen hacks do actually work. Thanks for tagging me in them.#Kitchenhack #kitchenhacks #kitchenhacksthatwork #KitchenHacks ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Jak przedłużyć świeżość jedzenia? Awokado i cytrynę przechowuj tylko w ten sposób

Oprócz triku z chlebem i selerem @itsnicolejaques podzieliła się też inną sprytną wskazówką. Pokazała, jak przechowywać połowę awokado, by nie ściemniało i było dłużej zdatne do spożycia. Metodę można zastosować również w przypadku przekrojonej na pół cytryny. Wystarczy umieścić owoce w pojemniku z wodą przekrojoną częścią w dół i schować je do lodówki.