Wodniste pieczarki spędzają sen z powiek? Wyeliminuj dwa błędy. Staną się rajem dla podniebienia

Pieczarki są stosunkowo łagodnymi grzybami, które chętnie dodajemy do naszych dań. Warto jednak wiedzieć, czego nie robić, by po przygotowaniu nie stały się wodniste. Zwróć uwagę na dwa popularne błędy. Gdy je wyeliminujesz, grzyby będą tak pyszne, że goście zaniemówią z wrażenia.

Pieczarki są świetnym dodatkiem do zup, makaronów i innych potraw. Cieszą się w Polsce sporą popularnością, dlatego nie dziwi fakt, że większość z nas chętnie je kupuje. Niektórzy uwielbiają grzyby w wersji smażonej, jednak uzyskanie odpowiedniej konsystencji i pożądanego koloru nie zawsze jest łatwe. Zdarza się, że pieczarki po smażeniu są wodniste. Wszystko ze względu na sporą zawartość wody, która uwalnia się pod wpływem wysokiej temperatury, ale również i innych czynników. Co zrobić, by grzyby wyszły chrupiące i złote? Okazuje się, że wystarczy wyeliminować dwa błędy.

Pieczarki smażone. Tych błędów nie popełniaj, a zachwycą konsystencją i smakiem niejednego gościa

Pierwszym, na co należy zwrócić uwagę, jest dokładne osuszenie umytych grzybów. Zaniechanie tego sprawi, że zamiast smażyć, będą się gotować w wodzie, którą z siebie wypuszczą. Nie każdy zdaje sobie też sprawę, że istotne znaczenie dla pieczarek ma moment dodania do nich soli. Częstym nawykiem jest robienie tego stosunkowo wcześnie, nawet chwilę po wrzuceniu ich na patelnię. Pieczarki pod wpływem przyprawy szybko jednak puszczają wodę. Jeśli chcemy, by były chrupiące i złote jak w restauracji, podczas smażenia należy doprawić je tylko pieprzem i ulubionymi przyprawami, które nie zawierają tego składnika. Najlepszym momentem na doprawienie pieczarek solą jest sam koniec – czyli czas, gdy będą już usmażone i zdjęte z ognia.

Sprawdź: Grzyb po przekrojeniu robi się różowy. Czy może być trujący?

Obłędne w smaku pieczarki z grilla. Obtocz grzyby i wyłóż na ruszt

Maj i czerwiec to miesiące, w których wielu z nas chętnie korzysta z uroków pogody i decyduje się na grillowanie na świeżym powietrzu. Oprócz popularnych kiełbasek i karkówki, warto też przygotować danie z pieczarek. Okazuje się, że to bardzo łatwe. Czego potrzebujesz i co należy zrobić?

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek;
  • pół szklanki oleju;
  • 5 ząbków czosnku;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżka suszonej bazylii lub oregano;
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do grilla.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść pieczarki i oddziel blaszki od nóżek.
  2. Zgnieć ząbki czosnku praską i połącz je w misce z olejem i przyprawami.
  3. Dodaj pieczarki do miski i dokładnie wymieszaj.
  4. Grilluj do zrumienienia z obu stron i podawaj z mięsem lub pieczywem.

Sprawdź: Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?

Rodzice

Kalendarz szczepień + analiza SWOT

We wpisie o wizycie pielęgniarki środowiskowej wspomniałem o szczepieniach dla niemowląt i wyborze programu, który nas czeka.   Trzy programy szczepień dla dzieci W czasie swojej wizyty pielęgniarka pokazała nam...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Ślub i wesele w niedzielę

Coraz częściej spotykam się wśród znajomych i nie tylko z przyjęciami weselnymi organizowanymi w niedzielę. Zaczęło mnie zastanawiać, czemu tak wzrosła ilość “niesobotnich” wesel i jakie są zalety oraz wady...

Czytaj dalej →
Gry i zabawy dla dzieci

LEGO matematyka: Ułamki na klockach LEGO

Jednym z punktów na mojej “Ojcowskiej Bucket List” jest zarażenie córki miłością do matematyki. Sporym sukcesem będzie brak jej niechęci do tego przedmiotu. Tak się złożyło, że trafiłem dziś na...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general