Menu weselnebędzie oczywiście zależało od rodzaju przyjęcia, które planujecie oraz czasu jego trwania.
Wybór odpowiedniego menu na wesele wcale nie jest prosty. Każda Para Młoda chciałaby trafić w gusta gości. Chcemy też mieć pewność, że jedzenia nie zabraknie, a ciepłe posiłki nie będą zbyt rzadko podawane.
Menu weselne na obiad weselny
Jeśli planujecie uroczysty weselny obiad dla najbliższej rodziny, powinien on się składać z przystawek, zupy, dania rybnego, dania mięsnego, serów, deseru, owoców oraz kawy lub herbaty.
Jako przystawki można podać wędlinę z dodatkami, nadziewane jaja, schab itp. Powinny być one bardzo urozmaicone, tak, aby każdy z gości wybrał coś dla siebie. Dodatkowo obok każdego nakrycia powinny się znaleźć kieliszki na białe i czerwone wino, a kelnerzy muszą dbać o to, aby nie były one puste.
Menu weselne na tradycyjne wesele
Tradycyjne polskie wesele wygląda trochę inaczej niż obiad dla najbliższych. Na stole przez cały czas powinny stać zimne przystawki. Na początku wesela podawany jest dwudaniowy obiad. Najczęściej jako zupę wybiera się rosół lub flaki. Gorące posiłki powinny być podawane najrzadziej co trzy godziny. Utarło się, że jako ostatni ciepły posiłek podawany jest barszcz czerwony z uszkami. Do tradycyjnych potraw weselnych należą pieczony indyk, gęś lub kura, pieczony prosiak i pieczeń z szynki albo schabu.
Najlepiej, aby zimne przystawki zostały wniesione tuż przed przyjściem gości. Jeśli stoją przez kilka godzin na stołach, wyglądają dużo mniej apetycznie. Niektóre z nich (przykładowo tatar) mogą się też zepsuć. Im więcej rodzajów zimnych przystawek tym lepiej, ponieważ najłatwiej będzie trafić w różne gusta gości. Z tego też powodu wśród przystawek powinny być ryby, galarety, jajka nadziewane, schaby, różne rodzaje wędlin, sałatki… Nie wszystkie muszą się od razu znaleźć na stole. W ciągu wesela mogą się pojawiać nowe, a stare znikać ze stołów.
Oprócz tego mile widziany jest stół wiejski. Najczęściej można wybrać różną zawartość tego stołu. Powinna się na nim znaleźć wiejska szynka, różne rodzaje kiełbas, smalec i siwucha. Obok można ustawić stół ze słodkościami. Tu również wybór jest ogromny – od tradycyjnych ciast do modnej obecnie czekoladowej fontanny. Gdy na wesele zaproszono dużo małych dzieci, warto pomyśleć o słodyczach specjalnie dla nich: żelkach, lizakach itp. Na pewno maluchy będą miały ogromną frajdę widząc (i pochłaniając) ogromną ilość żelek!
Jako atrakcję traktuje się pieczenie prosiaka albo płonące udźce wieprzowe. Na stołach powinna stać wódka oraz wino. Często młodzi zaopatrują też barek w kolorowe alkohole. W ofertach sal weselnych można znaleźć również beczki z piwem. Goście mogą obsługiwać się sami albo można wynająć barmana, który będzie serwował wymyślne kolorowe drinki.
Stół szwedzki
Zdarza się, że para młoda decyduje się na szwedzki stół. Trzeba jednak przyznać, że jest to rzadko spotykane. Wesele jest dość długą imprezą, podczas której możliwość zjedzenia i odpoczynku przy stole jest dużym komfortem dla gości. Poza tym istnieje niebezpieczeństwo, że zabawa weselna zamieni się w zwykły bankiet, a przecież jest to specyficzna uroczystość i jeśli ktoś nie chce rezygnować z jej szczególnego charakteru, powinien przemyśleć czy na pewno chce zrobić szwedzki stół.