Intensywnego, kwaśnego smaku oczekuje każdy miłośnik tradycyjnego kapuśniaku. Niestety zdarza się jednak, że rezultaty zakwaszania mogą przerosnąć nawet najbardziej przyzwyczajone do tego smaku podniebienia. Na szczęście zbyt kwaśny kapuśniak nie musi lądować w śmieciach, istnieje sposób na ratunek. Co zrobić, żeby kapuśniak nie był kwaśny?
Co zrobić, gdy kapuśniak jest za kwaśny?
Kapuśniak jest jedną z bardziej popularnych zup w kuchni polskiej, słynąca z charakterystycznego kwaśnego smaku. Przyrządza się ją z poszatkowanej kapusty na wywarze z warzyw i wędzonego boczku lub żeberek. W zależności od indywidualnych preferencji lub tradycji w danej rodzinie i regionie wybiera się kapustę świeżą bądź kiszoną. W przypadku tej drugiej smak może okazać się naprawdę bardzo kwaśny.
Najprostszą metodą na uratowanie zbyt kwaśnego kapuśniaku jest przygotowanie dodatkowego bulionu (np. na kostce rosołowej) i dolanie go do zupy. Inni radzą również, aby dodać do garnka odrobinę białej kapusty dla złagodzenia. Kwaśny smak może także zrównoważyć dodatek słodyczy – np. odrobiny cukru. Trzeba z tym jednak uważać, aby przesadzić.
Zobacz: Jak uratować zbyt ostrą potrawę? Włóż do garnka jedno warzywo i ciesz się łagodnym smakiem
Jak odkwasić zupę?
Za kwaśna zupa zwykle ratowana jest w najprostszy sposób – poprzez dolanie odrobiny wody lub bulionu. Może to jednak skutkować utratą innych charakterystycznych nut smakowych i aromatów. Lepiej zatem wypróbować inną metodę. W przypadku zup takich jak pomidorowa, żurek czy ogórkowa, zamiast wody można użyć śmietanki kremówki. Taki dodatek zneutralizuje nieco kwaskowatość bez żadnej straty w smaku.
Sprawdź: Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?
Czytelnicy pytają, co zrobić jak kapuśniak jest za kwaśny
Kapuśniak za kwaśny co zrobić?
Dolać bulionu lub przegotowanej wody.
Jak odkwasić kapuśniak?
Można spróbować dorzucić odrobinę białej kapusty.
Sprawdź też: