Za kwaśny żurek – co zrobić, gdy żurek jest za kwaśny?

Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Za kwaśny żurek to jeden z tych scenariuszy, których chcemy uniknąć. Na szczęście, można skutecznie poradzić sobie z tym problemem.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Zalecana ilość zakwasu to 500 ml na 1500 ml wywaru.
  • Możesz odkwasić żurek dodając do niego śmietanę albo odrobinę cukru.
  • Możesz również zneutralizować kwas sodą oczyszczoną.

Za kwaśny żurek – co jest przyczyną?

Zbyt kwaśny żurek najczęściej jest rezultatem niewłaściwego określenia proporcji zakwasu do wywaru. Zdarza się jednak, że nawet postępując zgodnie z przepisem, otrzymujemy za kwaśny żur. W takiej sytuacji, winny jest sam zakwas – gotowe produkty często wykazują niską jakość, czego efektem jest właśnie kwaśny żurek. Warto jednak podkreślić, że nawet stosując domowy zakwas, można otrzymać efekt daleki od idealnego. W tym przypadku, winę ponosi zbyt długi czas kiszenia.

Sprawdź: Ile może stać żurek? Podpowiadamy, ile czasu i jak przechowywać żurek

Co zrobić żeby żurek nie był kwaśny?

Zamiast naprawiać, lepiej zapobiegać – ta zasada doskonale sprawdza się w kuchni. Żeby otrzymać idealny żur, warto pilnować proporcji zakwasu. Optymalna ilość to 500 ml zakwasu na 1500 ml wywaru

Wybieraj produkt sprawdzony, sprzedawany w uznanych piekarniach. Najtańsze zakwasy, które oferują markety i dyskonty spożywcze, zwykle oferują bardzo niską jakość.

Jeżeli decydujesz się na samodzielne przygotowanie zakwasu, pilnuj każdego etapu procesu. Pamiętaj, im dłużej trwa kiszenie, tym kwaśniejszy będzie finalny produkt

Zobacz też: Czym zastąpić zakwas do żurku? Podpowiadamy, jak zakwasić żurek

Co zrobić gdy żurek jest za kwaśny?

Żur wyszedł za kwaśny? Możesz spróbować zamaskować jego smak, dodając do zupy śmietanę. Nie jest to jednak idealne rozwiązanie, bo wraz z kwaśnością uciekną też inne nuty smakowe. Alternatywą jest dodanie odrobiny cukru. Zacznij od małej ilości – pół łyżeczki na garnek zupy. Jeżeli żurek jest za kwaśny, dodaj kolejną porcję.

Jak odkwasić żurek?

Najlepsze rezultaty daje odkwaszanie żurku. W tym celu, warto wykorzystać sodę oczyszczoną, która neutralizuje kwas zawarty w zakwasie. Należy dodawać ją ostrożnie, bo nawet niewielka ilość sody może zmienić smak całego garnka zupy. Nabierz odrobinę proszku na czubek łyżeczki i dodaj do żurku. To powinno wystarczyć. 

Sprawdź: Jak wlewać zakwas do żurku?

Rodzice pytają o odkwaszanie żurku

Co zrobić gdy żurek jest za kwaśny?

Zbyt kwaśny żur można uratować na dwa sposoby – dodać przyprawy, które zamaskują kwaśny smak lub zneutralizować kwas zawarty w zakwasie.

Co dodać do żurku żeby nie był kwaśny?

Mocno kwaśny smak można zamaskować dodając do żurku śmietanę lub odrobinę cukru. Uzyskamy lepszy efekt, gdy zamiast maskować, zneutralizujemy kwas. Wystarczy dodać do zupy odrobinę sody oczyszczonej.

Sprawdź: Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić żurek

Czy żurek powinien być kwaśny?

Tak, żur powinien być kwaśny, ale nie przesadnie.

Dlaczego żurek jest kwaśny?

Zbyt kwaśny żurek może być efektem zastosowania niskiej jakości zakwasu. Zdarza się, że nawet zupa przygotowana w oparciu o domowy zakwas wychodzi za kwaśna. W takiej sytuacji, najprawdopodobniej winę ponosi zbyt długi czas trwania kiszenia.

Dlaczego zakwas na żurek jest gorzki?

Gorzki smak zakwasu wskazuje, że był zbyt długo przechowywany i nie nadaje się już do użycia. 

Sprawdź: Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Podpowiadamy, jak sprawdzić czy zakwas na żurek jest dobry

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wyjąć babkę z formy?

Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...

Czytaj dalej →
Wielkanoc

3 pomysły na Pisanki Wielkanocne [wzory]

Pisanki są znacznie starsze niż chrześcijaństwo. Zwyczaj malowania jajek znany był już za czasów cesarstwa rzymskiego. Co ciekawe sposoby ich barwienia nie zmieniły się od stuleci. Oczywiście coraz częściej sięgamy...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general