Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Zbyt kwaśny smak tej tradycyjnej potrawy to jeden z tych scenariuszy, których chcemy uniknąć. Na szczęście, można skutecznie poradzić sobie z tym problemem. Sprawdź, jak uratować za kwaśny żurek!
- Zalecana ilość zakwasu to 500 ml na 1500 ml wywaru.
- Możesz odkwasić żurek dodając do niego śmietanę albo odrobinę cukru.
- Możesz również zneutralizować kwas sodą oczyszczoną.
Dlaczego żurek jest kwaśny?
Zbyt kwaśny żurek najczęściej jest rezultatem niewłaściwego określenia proporcji zakwasu do wywaru. Zdarza się jednak, że nawet postępując zgodnie z przepisem, otrzymujemy za kwaśny żur. W takiej sytuacji, winny jest sam zakwas – gotowe produkty często wykazują niską jakość, czego efektem jest właśnie kwaśny żurek. Zdarza się jednak oczywiście, że nawet stosując domowy zakwas, można otrzymać efekt daleki od idealnego. W tym przypadku, winę ponosi zbyt długi czas kiszenia.
Sprawdź: Ile może stać żurek? Podpowiadamy, ile czasu i jak przechowywać żurek
Co zrobić żeby żurek nie był kwaśny?
Zamiast naprawiać, lepiej zapobiegać – ta zasada doskonale sprawdza się w kuchni. Żeby otrzymać idealny żur, warto pilnować proporcji zakwasu. Optymalna ilość to 500 ml zakwasu na 1500 ml wywaru.
Wybieraj produkt sprawdzony, sprzedawany w uznanych piekarniach. Najtańsze zakwasy, które oferują markety i dyskonty spożywcze, zwykle oferują bardzo niską jakość. Jeżeli decydujesz się na samodzielne przygotowanie zakwasu, pilnuj każdego etapu procesu. Pamiętaj, im dłużej trwa kiszenie, tym kwaśniejszy będzie finalny produkt.
Zobacz też: Czym zastąpić zakwas do żurku? Podpowiadamy, jak zakwasić żurek
Za kwaśny żurek – co zrobić?
Żur wyszedł za kwaśny? Możesz spróbować zamaskować jego smak, dodając do zupy śmietanę. Nie jest to jednak idealne rozwiązanie, bo wraz z kwaśnością uciekną też inne nuty smakowe. Alternatywą jest dodanie odrobiny cukru. Zacznij od małej ilości – pół łyżeczki na garnek zupy. Jeżeli nadal żurek jest za kwaśny, dodaj kolejną porcję.
Jak odkwasić żurek?
Najlepsze rezultaty daje odkwaszanie żurku. W tym celu, warto wykorzystać sodę oczyszczoną, która neutralizuje kwas zawarty w zakwasie. Należy dodawać ją ostrożnie, bo nawet niewielka ilość sody może zmienić smak całego garnka zupy. Nabierz odrobinę proszku na czubek łyżeczki i dodaj do żurku. To powinno wystarczyć.
Sprawdź: Jak wlewać zakwas do żurku?
Rodzice pytają, jak złagodzić kwaśny smak żurku:
Żurek za kwaśny można uratować na dwa sposoby – dodać przyprawy, które zamaskują kwaśny smak lub zneutralizować kwas zawarty w zakwasie.
Mocno kwaśny smak można zamaskować dodając do żurku śmietanę lub odrobinę cukru. Uzyskamy lepszy efekt, gdy zamiast maskować, zneutralizujemy kwas. Wystarczy dodać do zupy odrobinę sody oczyszczonej.
Aby zmniejszyć kwasowość, dodając do niego śmietanę lub niewielką ilość cukru.
Przede wszystkim najlepiej wybrać zakwas dobrej jakość, ze sprawdzonego sklepu lub lokalnego producenta. Jeśli jednak żurek wyszedł już za kwaśny po ugotowaniu, można spróbować ratować go za pomocą śmietany lub odrobiny cukru.
Gorzki smak zakwasu wskazuje, że był zbyt długo przechowywany i nie nadaje się już do użycia.
Zobacz też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Odkrywaj historię i poznawaj świat. Oto najlepsze gry i zabawki edukacyjne na Dzień Dziecka
Najważniejsze lektury do matury 2024. Te 9 utworów musisz znać, jeśli marzysz o pozytywnym wyniku
Zabawki zręcznościowe na Dzień Dziecka. Odkryj gry i zabawki, które ćwiczą koncentrację i umiejętności motoryczne
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Bon turystyczny 2024. Czy 500 zł świadczenia wakacyjnego wróci w tym roku? Jest konkretny komentarz ministra
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Wieczór kawalerski
Zostałeś poproszony przez swojego najbliższego przyjaciela o to byś został świadkiem na jego ślubie? Takie wyróżnienie jest dla Ciebie niezwykle ważne. Zdajesz sobie jednak sprawę z tego, że ten wybór...
Czytaj dalej →Biżuteria na zawsze
Obrączki oraz pierścionek zaręczynowy nosi się – przynajmniej z założenia i tradycji – przez całe życie. Należy więc starannie dobierać tę biżuterię ślubną. U każdego jubilera znaleźć można kilkadziesiąt wzorów...
Czytaj dalej →Test pieluszek jednorazowych
Dada, Pampers, Baby Dream, Toujours? Wpis o wyprawce noworodka oraz ten z porównaniem Dady i Pampersa sprawił, że zacząłem przeglądać różne testy pieluszek. Bliżej mi do praktyka niż teoretyka. Postanowiłem...
Czytaj dalej →