Praktycznie każdy przyrządza pomidorową w inny sposób. To jednak świetna metoda na wykorzystanie rosołu, który został nam z wczoraj. Choć zazwyczaj jemy zupę z makaronem lub ryżem, inny dodatek również się sprawdzi. Z czym można jeść pomidorową? Podpowiadamy.
Praktycznie każdy lubi zupę pomidorową. Nie dość, że jest pożywna i pyszna, to jeszcze prosta w przygotowaniu. Dzięki pewnemu dodatkowi, którym nie jest ani ryż, ani makaron, zyska jeszcze więcej substancji odżywczych i stanie się jeszcze bardziej zdrowa. Co pasuje do zupy pomidorowej? Postaw na ten składnik, a już nigdy nie zrobisz inaczej.
Sprawdź: Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
Jak urozmaicić zupę pomidorową? Postaw na ten prosty i zdrowy dodatek
Świat dzieli się na tych, którzy lubią pomidorową z makaronem i na tych, którzy o wiele bardziej wolą ryż. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że coraz bardziej popularny staje się zupełnie inny dodatek. Mowa o czerwonej soczewicy, która zaspokoi głód i dostarczy organizmowi wielu składników odżywczych. Produkt zawiera bowiem kwas foliowy, błonnik, witaminy z grupy B, potas, żelazo i białko. Wszystko razem pomaga zwalczyć choroby serca i układu krążenia.
Sprawdź: Ani ziemniaki, ani cukinia. Placki z innego warzywa biją je na głowę. Smak to poezja
Zupa pomidorowa z soczewicą. Nie potrzebujesz ani ryżu, ani makaronu
Mało kto zdaje sobie sprawę, że przygotowanie zupy pomidorowej z czerwoną soczewicą jest równie proste, co podanie jej z makaronem bądź z ryżem. Jeśli masz już gotową zupę, sprawa będzie jeszcze prostsza. Wystarczy, że opłuczesz dokładnie soczewicę pod bieżącą wodą. Gotuj produkt przez około 10 minut w zupie pomidorowej. Na koniec zblenduj pomidorówkę na krem. Możesz podać zupę z ulubionymi dodatkami, takimi jak czosnkowe grzanki i groszek ptysiowy. Dla lepszego smaku warto też dodać bezpośrednio na talerz niewielką ilość śmietany. Choć produkt jest prosty, nada zupie niezapomnianego charakteru.
Sprawdź: Kleik ryżowy na wodzie lub mleku – jak go przygotować?