Zdrowy deser w 10 minut? Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Zrobienie tego sernika na zimno z serków homogenizowanych zajmie Ci dosłownie 10 minut, do których musisz doliczyć jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie galaretek. Dzieciaki uwielbiają ten deser! Do dzieła więc!

Zdrowy deser w 10 minut? Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Pinterest: zjemto.blox.pl; Zszywka PL

Sernik na zimno z serków homogenizowanych to jeden z tych deserów, które większość dzieci po prostu kocha. To samo można powiedzieć o rodzicach, bo chyba trudno o prostszy w wykonaniu smakołyk. I nawet jeśli na co dzień przypalasz wodę w czajniku, są nikłe szanse, że akurat ten sernik Ci nie wyjdzie.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych – składniki

By zrobić sernik na zimno z serków homogenizowanych nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Powinnaś przygotować:

  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • pojemnik, którym odmierzysz 300 ml wody
  • wrzącą wodę do galaretek
  • ulubiony serek homogenizowany.

Zrobienie deseru będzie znacznie prostsze, jeśli dysponujesz 4 naczyniami, w których będziesz mogła jednocześnie przygotować galaretki.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych – przygotowanie

Przygotowania zacznij od wsypania trzech galaretek do trzech pojemniczków lub miseczek. Następnie każdą z nich zalej około 300 ml wrzącej wody. Skąd taka ilość, skoro na opakowaniu jest podane 1/2 litra? Dzięki niej galaretki łatwiej i szybciej się zsiądą. Po dokładnym wymieszaniu proszku z wodą, odstaw galaretki do wystygnięcia. Następnie wstaw je do lodówki na kilka godzin.

Gdy galaretki zastygną, pokrój każdą z nich w drobną kostkę. Wymieszaj kolory ze sobą i wsyp do naczynia, w którym chcesz umieścić cały deser.

Do miseczki wsyp czwartą galaretkę i również zalej 300 ml wrzątku. Wymieszaj, zaczekaj aż wystygnie, a następnie dodaj do niej serek homogenizowany. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Teraz możesz nią zalać przygotowane wcześniej kostki z galaretek i wstawić do lodówki. Za kilka godzin sernik na zimno z serków homogenizowanych będzie gotowy.

Inny sposób?

Podobny sernik można przygotować zastępując serek homogenizowany mlekiem skondensowanym i żylatyną. Zobaczcie filmik, który pokazuje sposób przygotowania deseru krok po kroku:

Którą wersję sernika na zimno zamierzacie wypróbować?

[Zdjęcie główne: Pinterest: zjemto.blox.pl; Zszywka PL]

Dodaj komentarz

Rozrywka
Te zdjęcia mogą przyprawić o zawał serca. Zobacz fotografię dziecka w ekstremalnie niebezpiecznych sytuacjach!
Gdy widzisz te zdjęcia "Chwila! Czy ona naprawdę..."? Jeśli tak, to o to właśnie chodziło ojcu, który tak przerabia fotografię, by przedstawić dziecko w ekstremalnie niebezpiecznych sytuacjach: z nożem w
Czytaj dalej
Zabawki
Zabawki: Najlepsza kuchnia dla dziecka
Zabawkowe kuchnie to dla dzieci ośrodek twórczej zabawy, który daje maluchowi narzędzia – a w tym przypadku raczej naczynia – do poszerzania wyobraźni, doskonalenia umiejętności współpracy, poszerzania słownictwa oraz rozwinięcia
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku
Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie.
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą - złoty przepis z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej