Zupa po świętach. Sprawdź pomysły na smaczne i lekkie zupy!

Święta dla wielu osób oznaczają prawdziwe jedzeniowe szaleństwo. Trudno wyobrazić sobie świąteczne, rodzinne spotkania bez bogato zastawionego stołu, z mnóstwem pyszności, również tych słodkich. Po tak obfitych ucztach często mamy dosyć świątecznych potraw, a nawet nie jesteśmy w stanie w ogóle patrzeć na jedzenie. Ponieważ tradycyjne polskie dania są zazwyczaj syte, tłuste i ciężkostrawne, po zakończeniu uroczystości poszukujemy raczej nieco lżejszych i zdrowszych dla układu pokarmowego posiłków. Jakie lekkostrawne potrawy warto w tym czasie przygotować? Która zupa po świętach będzie najlepszym wyborem?

Zupa po świętach. Co ugotować po świątecznym objadaniu?

Święta – niezależnie od tego, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie – kojarzą się głównie z rodzinną atmosferą i przepysznym, tradycyjnym jedzeniem. Nie sposób wyobrazić sobie świątecznych spotkań z najbliższymi, których nie uświetniałby bogato zastawiony stół i talerze wypełnione po brzegi talerze z ulubionymi potrawami. W związku z czym po świętach większość z nas narzeka nie tylko na dodatkowe kilogramy i przejedzenie, ale także na ociężałość, problemy żołądkowe i wręcz niechęć do jedzenia.

Po kilkudniowym maratonie między innymi z pierogami, bigosem czy sałatką jarzynową, poszukujemy raczej lekkostrawnych posiłków, które będą również nieco zdrowsze dla układu pokarmowego. Jeśli chcesz dać odetchnąć żołądkowi, należy zrezygnować z nadmiaru tłuszczu i smażonych potraw. Warto także dołożyć do posiłków więcej warzyw, aby zwiększyć ilość błonnika, który przyśpiesza i wspomaga trawienie.

Do dań lekkostrawnych zaliczają się również niektóre zupy, np. krem z cukinii. Pamiętajmy także o tym, że większość zup można przyrządzić w wersji light, dietetycznej. Wszystko zależy od wybrania odpowiedniego przepisu. Które z nich będą najlepszym wyborem na zdrowy, szybki posiłek po świętach?

Zobacz: Mrożenie barszczu czerwonego: Czy barszcz czerwony można mrozić?

Pomysły na smaczne i lekkie zupy poświąteczne

Jeśli po świątecznych ucztach, macie już dość tłustych i wyjątkowo sytych ciężkostrawnych potraw (i nie musicie już dojadać poświątecznych resztek!), warto sięgnąć po przepis na lekką, zdrową zupę. Można mieć pewność, że układ pokarmowy to doceni i będzie wdzięczny. Jedną z nich będzie między innymi lekka zupa cukiniowa, zupa jarzynowa czy z indyka. Poniżej przedstawiamy ciekawe, szybkie i dietetyczne przepisy.

Lekka zupa cukiniowa po świętach – przepis ze strony gotujemy.pl (nick autora: slodkokwasnakuchnia1)

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 2 małe marchewki,
  • 3 cukinie, średniej wielkości,
  • 4 ziemniaki,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Wstawiamy na gaz garnek z bulionem. W momencie, kiedy zacznie się gotować dodajemy do niego obrane, umyte i pokrojone w kawałki marchewki i ziemniaki.
  2. Po dodaniu warzyw do bulionu zmniejszamy gaz i gotujemy przez 10 minut.
  3. W międzyczasie należy obrać cukinię, a następnie zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Potem ją odciskamy i dodajemy do gotującego się bulionu.
  4. Dodajmy przyprawy do smaku – sól, pieprz i zioła prowansalskie.
  5. Wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
  6. Po tym czasie do jogurtu dodajemy trochę gorącej zupy i go hartujemy. Wlewamy ciepły jogurt do zupy, mieszamy i razem zagotowujemy. 

Zupa jarzynowa po świętach po świętach – przepis ze strony welbi.pl

Składniki:

  • pietruszka,
  • marchewka,
  • łodyga selera naciowego,
  • cebula,
  • mały kawałek pora,
  • litr rosołu (mięsnego bulionu),
  • mały pęczek naciowej pietruszki,
  • łyżka masła klarowanego,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od umycia i pokrojenia w kostkę warzyw: pietruszkę i marchewkę,
  2. Następnie obieramy i kroimy cebulę. Kroimy również seler naciowy i por, ale w półksiężyce,
  3. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, na które następnie wrzucamy cebulę i por, podlewamy wodą i dusimy przez około 3 minuty,
  4. Po tym czasie dorzucamy resztę warzyw: marchewkę, pietruszkę oraz seler, a następnie całość znów dusimy, tym razem przez około 4 minuty (w lżejszej wersji zamiast duszenia na parze, można wykorzystać metodę gotowania na parze)
  5. Następnie mieszankę zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans,
  6. Na koniec danie doprawiamy solą i pieprzem.

Dietetyczna zupa z indyka – przepis ze strony beszamel.se.pl

Składniki:

  • 50 dag mięsa z indyka,
  • włoszczyzna,
  • mały brokuł,
  • mały kalafior,
  • żółta papryka,
  • czerwona papryka,
  • słoik czerwonej marynowanej papryki,
  • jeśli chcesz: kawałek kapusty, cebula, cukinia,
  • przyprawy: ziele angielski, listek laurowy, pieprz, sól, ostra papryka, odrobina mielonego kminku,

Sposób przygotowania:

  1. Indyka pokrojonego w kostkę wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą,
  2. Garnek stawiamy na gazie i czekamy aż zacznie się gotować, a wówczas odszumujemy,
  3. Następnie dodajemy 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 8 ziaren pieprzu oraz czubatą łyżkę papryki ostrej,
  4. Dodajemy włoszczyznę, a gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je,
  5. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę (ewentualnie również cukinię i kapustę wedle uznania), całość gotujemy kilka minut,
  6. Następnie wrzucamy kalafiora i brokuła, podzielone na różyczki,
  7. Gdy warzywa będą al dente, dodajemy pokrojoną paprykę marynowaną i dolewamy zalewę octową z papryki (pamiętaj – gdy za wcześnie dodasz ocet do potrawy może się nie dogotować!),
  8. Na koniec przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut, a potem solimy odrobinę do smaku.

Sprawdź też:

Źródła:

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie, Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?

Jak lepić uszka? To pytanie zadaje sobie wiele osób w naszym kraju, szczególnie przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Te małe pierożki wraz z barszczem czerwonym stanowią potrawę, której nie...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Kleik ryżowy na wodzie lub mleku

Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie....

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak rozbudzić ciekawość dziecka?

Wiosna to doskonały moment, by nasze dzieci odkrywały świat i tym samym poznawały siebie samych. Rozbudzone: ciekawość świata, energia i pasja sprawią, że także w dorosłym życiu podążą za tym,...

Czytaj dalej →
Zdrowie rodziców, Zdrowie dziecka, Choroby niemowląt

Sepsa: przyczyny, objawy i leczenie posocznicy

Sepsa jest uogólnioną reakcją organizmu na zakażenie wywołane przez krążące we krwi bakterie, wirusy oraz grzyby. Szczególnie narażone na jej rozwinięcie są osoby z osłabionym układem immunologicznym. Leczenie sepsy polega...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...

Czytaj dalej →
Planowanie ciąży

Jaki kolor oczu będzie miało Twoje dziecko?

Wielu przyszłych rodziców, oczekujących na pojawienie się potomka, często zastanawia się jak maleństwo będzie wyglądało, do kogo będzie podobne, jaki będzie kolor oczu dziecka. To, że będzie najwspanialsze i najukochańsze,...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general