Zupa po świętach. Sprawdź pomysły na smaczne i lekkie zupy!

Święta dla wielu osób oznaczają prawdziwe jedzeniowe szaleństwo. Trudno wyobrazić sobie świąteczne, rodzinne spotkania bez bogato zastawionego stołu, z mnóstwem pyszności, również tych słodkich. Po tak obfitych ucztach często mamy dosyć świątecznych potraw, a nawet nie jesteśmy w stanie w ogóle patrzeć na jedzenie. Ponieważ tradycyjne polskie dania są zazwyczaj syte, tłuste i ciężkostrawne, po zakończeniu uroczystości poszukujemy raczej nieco lżejszych i zdrowszych dla układu pokarmowego posiłków. Jakie lekkostrawne potrawy warto w tym czasie przygotować? Która zupa po świętach będzie najlepszym wyborem?

Zupa po świętach. Co ugotować po świątecznym objadaniu?

Święta – niezależnie od tego, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie – kojarzą się głównie z rodzinną atmosferą i przepysznym, tradycyjnym jedzeniem. Nie sposób wyobrazić sobie świątecznych spotkań z najbliższymi, których nie uświetniałby bogato zastawiony stół i talerze wypełnione po brzegi talerze z ulubionymi potrawami. W związku z czym po świętach większość z nas narzeka nie tylko na dodatkowe kilogramy i przejedzenie, ale także na ociężałość, problemy żołądkowe i wręcz niechęć do jedzenia.

Po kilkudniowym maratonie między innymi z pierogami, bigosem czy sałatką jarzynową, poszukujemy raczej lekkostrawnych posiłków, które będą również nieco zdrowsze dla układu pokarmowego. Jeśli chcesz dać odetchnąć żołądkowi, należy zrezygnować z nadmiaru tłuszczu i smażonych potraw. Warto także dołożyć do posiłków więcej warzyw, aby zwiększyć ilość błonnika, który przyśpiesza i wspomaga trawienie.

Do dań lekkostrawnych zaliczają się również niektóre zupy, np. krem z cukinii. Pamiętajmy także o tym, że większość zup można przyrządzić w wersji light, dietetycznej. Wszystko zależy od wybrania odpowiedniego przepisu. Które z nich będą najlepszym wyborem na zdrowy, szybki posiłek po świętach?

Zobacz: Mrożenie barszczu czerwonego: Czy barszcz czerwony można mrozić?

Pomysły na smaczne i lekkie zupy poświąteczne

Jeśli po świątecznych ucztach, macie już dość tłustych i wyjątkowo sytych ciężkostrawnych potraw (i nie musicie już dojadać poświątecznych resztek!), warto sięgnąć po przepis na lekką, zdrową zupę. Można mieć pewność, że układ pokarmowy to doceni i będzie wdzięczny. Jedną z nich będzie między innymi lekka zupa cukiniowa, zupa jarzynowa czy z indyka. Poniżej przedstawiamy ciekawe, szybkie i dietetyczne przepisy.

Lekka zupa cukiniowa po świętach – przepis ze strony gotujemy.pl (nick autora: slodkokwasnakuchnia1)

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 2 małe marchewki,
  • 3 cukinie, średniej wielkości,
  • 4 ziemniaki,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Wstawiamy na gaz garnek z bulionem. W momencie, kiedy zacznie się gotować dodajemy do niego obrane, umyte i pokrojone w kawałki marchewki i ziemniaki.
  2. Po dodaniu warzyw do bulionu zmniejszamy gaz i gotujemy przez 10 minut.
  3. W międzyczasie należy obrać cukinię, a następnie zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Potem ją odciskamy i dodajemy do gotującego się bulionu.
  4. Dodajmy przyprawy do smaku – sól, pieprz i zioła prowansalskie.
  5. Wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
  6. Po tym czasie do jogurtu dodajemy trochę gorącej zupy i go hartujemy. Wlewamy ciepły jogurt do zupy, mieszamy i razem zagotowujemy. 

Zupa jarzynowa po świętach po świętach – przepis ze strony welbi.pl

Składniki:

  • pietruszka,
  • marchewka,
  • łodyga selera naciowego,
  • cebula,
  • mały kawałek pora,
  • litr rosołu (mięsnego bulionu),
  • mały pęczek naciowej pietruszki,
  • łyżka masła klarowanego,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od umycia i pokrojenia w kostkę warzyw: pietruszkę i marchewkę,
  2. Następnie obieramy i kroimy cebulę. Kroimy również seler naciowy i por, ale w półksiężyce,
  3. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, na które następnie wrzucamy cebulę i por, podlewamy wodą i dusimy przez około 3 minuty,
  4. Po tym czasie dorzucamy resztę warzyw: marchewkę, pietruszkę oraz seler, a następnie całość znów dusimy, tym razem przez około 4 minuty (w lżejszej wersji zamiast duszenia na parze, można wykorzystać metodę gotowania na parze)
  5. Następnie mieszankę zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans,
  6. Na koniec danie doprawiamy solą i pieprzem.

Dietetyczna zupa z indyka – przepis ze strony beszamel.se.pl

Składniki:

  • 50 dag mięsa z indyka,
  • włoszczyzna,
  • mały brokuł,
  • mały kalafior,
  • żółta papryka,
  • czerwona papryka,
  • słoik czerwonej marynowanej papryki,
  • jeśli chcesz: kawałek kapusty, cebula, cukinia,
  • przyprawy: ziele angielski, listek laurowy, pieprz, sól, ostra papryka, odrobina mielonego kminku,

Sposób przygotowania:

  1. Indyka pokrojonego w kostkę wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą,
  2. Garnek stawiamy na gazie i czekamy aż zacznie się gotować, a wówczas odszumujemy,
  3. Następnie dodajemy 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 8 ziaren pieprzu oraz czubatą łyżkę papryki ostrej,
  4. Dodajemy włoszczyznę, a gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je,
  5. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę (ewentualnie również cukinię i kapustę wedle uznania), całość gotujemy kilka minut,
  6. Następnie wrzucamy kalafiora i brokuła, podzielone na różyczki,
  7. Gdy warzywa będą al dente, dodajemy pokrojoną paprykę marynowaną i dolewamy zalewę octową z papryki (pamiętaj – gdy za wcześnie dodasz ocet do potrawy może się nie dogotować!),
  8. Na koniec przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut, a potem solimy odrobinę do smaku.

Sprawdź też:

Źródła:

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo