Święta dla wielu osób oznaczają prawdziwe jedzeniowe szaleństwo. Trudno wyobrazić sobie świąteczne, rodzinne spotkania bez bogato zastawionego stołu, z mnóstwem pyszności, również tych słodkich. Po tak obfitych ucztach często mamy dosyć świątecznych potraw, a nawet nie jesteśmy w stanie w ogóle patrzeć na jedzenie. Ponieważ tradycyjne polskie dania są zazwyczaj syte, tłuste i ciężkostrawne, po zakończeniu uroczystości poszukujemy raczej nieco lżejszych i zdrowszych dla układu pokarmowego posiłków. Jakie lekkostrawne potrawy warto w tym czasie przygotować? Która zupa po świętach będzie najlepszym wyborem?
Zupa po świętach. Co ugotować po świątecznym objadaniu?
Święta – niezależnie od tego, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie – kojarzą się głównie z rodzinną atmosferą i przepysznym, tradycyjnym jedzeniem. Nie sposób wyobrazić sobie świątecznych spotkań z najbliższymi, których nie uświetniałby bogato zastawiony stół i talerze wypełnione po brzegi talerze z ulubionymi potrawami. W związku z czym po świętach większość z nas narzeka nie tylko na dodatkowe kilogramy i przejedzenie, ale także na ociężałość, problemy żołądkowe i wręcz niechęć do jedzenia.
Po kilkudniowym maratonie między innymi z pierogami, bigosem czy sałatką jarzynową, poszukujemy raczej lekkostrawnych posiłków, które będą również nieco zdrowsze dla układu pokarmowego. Jeśli chcesz dać odetchnąć żołądkowi, należy zrezygnować z nadmiaru tłuszczu i smażonych potraw. Warto także dołożyć do posiłków więcej warzyw, aby zwiększyć ilość błonnika, który przyśpiesza i wspomaga trawienie.
Do dań lekkostrawnych zaliczają się również niektóre zupy, np. krem z cukinii. Pamiętajmy także o tym, że większość zup można przyrządzić w wersji light, dietetycznej. Wszystko zależy od wybrania odpowiedniego przepisu. Które z nich będą najlepszym wyborem na zdrowy, szybki posiłek po świętach?
Zobacz: Mrożenie barszczu czerwonego: Czy barszcz czerwony można mrozić?
Pomysły na smaczne i lekkie zupy poświąteczne
Jeśli po świątecznych ucztach, macie już dość tłustych i wyjątkowo sytych ciężkostrawnych potraw (i nie musicie już dojadać poświątecznych resztek!), warto sięgnąć po przepis na lekką, zdrową zupę. Można mieć pewność, że układ pokarmowy to doceni i będzie wdzięczny. Jedną z nich będzie między innymi lekka zupa cukiniowa, zupa jarzynowa czy z indyka. Poniżej przedstawiamy ciekawe, szybkie i dietetyczne przepisy.
Lekka zupa cukiniowa po świętach – przepis ze strony gotujemy.pl (nick autora: slodkokwasnakuchnia1)
Składniki:
- 1 litr bulionu,
- 2 małe marchewki,
- 3 cukinie, średniej wielkości,
- 4 ziemniaki,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Wstawiamy na gaz garnek z bulionem. W momencie, kiedy zacznie się gotować dodajemy do niego obrane, umyte i pokrojone w kawałki marchewki i ziemniaki.
- Po dodaniu warzyw do bulionu zmniejszamy gaz i gotujemy przez 10 minut.
- W międzyczasie należy obrać cukinię, a następnie zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Potem ją odciskamy i dodajemy do gotującego się bulionu.
- Dodajmy przyprawy do smaku – sól, pieprz i zioła prowansalskie.
- Wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
- Po tym czasie do jogurtu dodajemy trochę gorącej zupy i go hartujemy. Wlewamy ciepły jogurt do zupy, mieszamy i razem zagotowujemy.
Zupa jarzynowa po świętach po świętach – przepis ze strony welbi.pl
Składniki:
- pietruszka,
- marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- cebula,
- mały kawałek pora,
- litr rosołu (mięsnego bulionu),
- mały pęczek naciowej pietruszki,
- łyżka masła klarowanego,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od umycia i pokrojenia w kostkę warzyw: pietruszkę i marchewkę,
- Następnie obieramy i kroimy cebulę. Kroimy również seler naciowy i por, ale w półksiężyce,
- W garnku rozgrzewamy masło klarowane, na które następnie wrzucamy cebulę i por, podlewamy wodą i dusimy przez około 3 minuty,
- Po tym czasie dorzucamy resztę warzyw: marchewkę, pietruszkę oraz seler, a następnie całość znów dusimy, tym razem przez około 4 minuty (w lżejszej wersji zamiast duszenia na parze, można wykorzystać metodę gotowania na parze)
- Następnie mieszankę zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans,
- Na koniec danie doprawiamy solą i pieprzem.
Dietetyczna zupa z indyka – przepis ze strony beszamel.se.pl
Składniki:
- 50 dag mięsa z indyka,
- włoszczyzna,
- mały brokuł,
- mały kalafior,
- żółta papryka,
- czerwona papryka,
- słoik czerwonej marynowanej papryki,
- jeśli chcesz: kawałek kapusty, cebula, cukinia,
- przyprawy: ziele angielski, listek laurowy, pieprz, sól, ostra papryka, odrobina mielonego kminku,
Sposób przygotowania:
- Indyka pokrojonego w kostkę wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą,
- Garnek stawiamy na gazie i czekamy aż zacznie się gotować, a wówczas odszumujemy,
- Następnie dodajemy 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 8 ziaren pieprzu oraz czubatą łyżkę papryki ostrej,
- Dodajemy włoszczyznę, a gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je,
- Następnie dodajemy pokrojoną paprykę (ewentualnie również cukinię i kapustę wedle uznania), całość gotujemy kilka minut,
- Następnie wrzucamy kalafiora i brokuła, podzielone na różyczki,
- Gdy warzywa będą al dente, dodajemy pokrojoną paprykę marynowaną i dolewamy zalewę octową z papryki (pamiętaj – gdy za wcześnie dodasz ocet do potrawy może się nie dogotować!),
- Na koniec przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut, a potem solimy odrobinę do smaku.
Sprawdź też: