Kuchnia to doskonałe miejsce na wykorzystanie dziecięcej ciekawości i pomysłowości. Można tu wypróbowywać nowe składniki i triki kulinarne oraz odkrywać nowe smaki. Można też wykazać się kreatywnością i np. ciasteczkom nadawać fantazyjne kształty albo wymyślać sałatki z niezliczonej ilości pysznych produktów.



Jak rozwijać kreatywność dziecka podczas gotowania?

Makarony to doskonała propozycja dla małych kucharzy. Są doskonałe do stawiania pierwszych kroków w kuchni, ponieważ można z nich przygotować proste, a zarazem pełne najróżniejszych smaków i kolorów dania. Już sama liczba dostępnych makaronowych kształtów pobudza wyobraźnię. Wesołe poszukiwanie kulinarnych inspiracji doskonale urozmaicą chociażby najnowsze propozycje Lubelli – innowacyjne makarony MINI.

Jakie dania z nich stworzyć?

Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem, truskawkami i płatkami migdałów

Składniki:

• Makaron Lubella Mini Kółka 1 opakowanie (400 g)
• rabarbar 300g
• miód 100ml
• sok pomarańczowy 1 szklanka
• masło 30g
• jogurt grecki 1 opakowanie
• truskawki 250g
• płatki migdałów 50g
• melisa do dekoracji

Czas przygotowania: 30 minut



materiały prasowe

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, ciągle mieszając, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.



2. Jesteś na półmetku…

Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar – po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje, podlej go sokiem pomarańczowym i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego łyżkę masła.

3. To już prawie meta!

Na koniec wymieszaj rabarbar z makaronem, dodaj jogurt grecki i posyp migdałami.
Brawo! Oto Twoje przepyszne, owocowo-makaronowe danie!

Mini świderki czekoladowe z musem mascarpone, nektarynką i syropem klonowym

Składniki:

• Makaron Lubella Mini Świderki z czekoladą
1 opakowanie(400 g)
• nektarynki 4 sztuki
• serek mascarpone250g
• orzechy laskowe 50g
• syrop klonowy 50ml



Czas przygotowania: 30 minut

materiały prasowe

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Orzechy upraż w piekarniku przez ok. 15minut (bez tłuszczu), w temperaturze 160 st. C.

2. W międzyczasie…

Serek mascarpone rozbij, ugniatając go łyżką, aż stanie się miękki.

3. To już prawie meta!

Ugotowany makaron wymieszaj z pokrojonymi w ósemki nektarynkami. Podaj go na serku mascarpone. Całość posyp pokruszonymi orzechami laskowymi i polej syropem klonowym.