Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy

Kuchnia to doskonałe miejsce na wykorzystanie dziecięcej ciekawości i pomysłowości. Można tu wypróbowywać nowe składniki i triki kulinarne oraz odkrywać nowe smaki. Można też wykazać się kreatywnością i np. ciasteczkom nadawać fantazyjne kształty albo wymyślać sałatki z niezliczonej ilości pysznych produktów.

Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy
materiały prasowe

Jak rozwijać kreatywność dziecka podczas gotowania?

Makarony to doskonała propozycja dla małych kucharzy. Są doskonałe do stawiania pierwszych kroków w kuchni, ponieważ można z nich przygotować proste, a zarazem pełne najróżniejszych smaków i kolorów dania. Już sama liczba dostępnych makaronowych kształtów pobudza wyobraźnię. Wesołe poszukiwanie kulinarnych inspiracji doskonale urozmaicą chociażby najnowsze propozycje Lubelli – innowacyjne makarony MINI.

Jakie dania z nich stworzyć?

Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem, truskawkami i płatkami migdałów

Składniki:

• Makaron Lubella Mini Kółka 1 opakowanie (400 g)
• rabarbar 300g
• miód 100ml
• sok pomarańczowy 1 szklanka
• masło 30g
• jogurt grecki 1 opakowanie
• truskawki 250g
• płatki migdałów 50g
• melisa do dekoracji

Czas przygotowania: 30 minut

materiały prasowe

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, ciągle mieszając, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

2. Jesteś na półmetku…

Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar – po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje, podlej go sokiem pomarańczowym i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego łyżkę masła.

3. To już prawie meta!

Na koniec wymieszaj rabarbar z makaronem, dodaj jogurt grecki i posyp migdałami.
Brawo! Oto Twoje przepyszne, owocowo-makaronowe danie!

Mini świderki czekoladowe z musem mascarpone, nektarynką i syropem klonowym

Składniki:

• Makaron Lubella Mini Świderki z czekoladą
1 opakowanie(400 g)
• nektarynki 4 sztuki
• serek mascarpone250g
• orzechy laskowe 50g
• syrop klonowy 50ml

Czas przygotowania: 30 minut

materiały prasowe

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Orzechy upraż w piekarniku przez ok. 15minut (bez tłuszczu), w temperaturze 160 st. C.

2. W międzyczasie…

Serek mascarpone rozbij, ugniatając go łyżką, aż stanie się miękki.

3. To już prawie meta!

Ugotowany makaron wymieszaj z pokrojonymi w ósemki nektarynkami. Podaj go na serku mascarpone. Całość posyp pokruszonymi orzechami laskowymi i polej syropem klonowym.

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal
Czytaj dalej
Przedszkolak
Trudne pytania dzieci
Dziecięca ciekawość świata jest wspaniałym zjawiskiem. Pytania o to, dlaczego trawa jest zielona, a niebo niebieskie, czemu woda jest mokra, dlaczego oczy Chińczyków są skośne i czemu nocą świeci księżyc
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku
Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie.
Czytaj dalej
Porady Kulinarne Upały
Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami - niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu organizmowi witaminy
Czytaj dalej