Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy

Kuchnia to doskonałe miejsce na wykorzystanie dziecięcej ciekawości i pomysłowości. Można tu wypróbowywać nowe składniki i triki kulinarne oraz odkrywać nowe smaki. Można też wykazać się kreatywnością i np. ciasteczkom nadawać fantazyjne kształty albo wymyślać sałatki z niezliczonej ilości pysznych produktów.

Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy
materiały prasowe

Jak rozwijać kreatywność dziecka podczas gotowania?

Makarony to doskonała propozycja dla małych kucharzy. Są doskonałe do stawiania pierwszych kroków w kuchni, ponieważ można z nich przygotować proste, a zarazem pełne najróżniejszych smaków i kolorów dania. Już sama liczba dostępnych makaronowych kształtów pobudza wyobraźnię. Wesołe poszukiwanie kulinarnych inspiracji doskonale urozmaicą chociażby najnowsze propozycje Lubelli – innowacyjne makarony MINI.

Jakie dania z nich stworzyć?

Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem, truskawkami i płatkami migdałów

Składniki:

• Makaron Lubella Mini Kółka 1 opakowanie (400 g)
• rabarbar 300g
• miód 100ml
• sok pomarańczowy 1 szklanka
• masło 30g
• jogurt grecki 1 opakowanie
• truskawki 250g
• płatki migdałów 50g
• melisa do dekoracji

Czas przygotowania: 30 minut

materiały prasowe

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, ciągle mieszając, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

2. Jesteś na półmetku…

Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar – po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje, podlej go sokiem pomarańczowym i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego łyżkę masła.

3. To już prawie meta!

Na koniec wymieszaj rabarbar z makaronem, dodaj jogurt grecki i posyp migdałami.
Brawo! Oto Twoje przepyszne, owocowo-makaronowe danie!

Mini świderki czekoladowe z musem mascarpone, nektarynką i syropem klonowym

Składniki:

• Makaron Lubella Mini Świderki z czekoladą
1 opakowanie(400 g)
• nektarynki 4 sztuki
• serek mascarpone250g
• orzechy laskowe 50g
• syrop klonowy 50ml

Sprawdź:  Zdrowe koktajle owocowe - nie tylko dla kobiet w ciąży

Czas przygotowania: 30 minut

materiały prasowe

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Orzechy upraż w piekarniku przez ok. 15minut (bez tłuszczu), w temperaturze 160 st. C.

2. W międzyczasie…

Serek mascarpone rozbij, ugniatając go łyżką, aż stanie się miękki.

3. To już prawie meta!

Ugotowany makaron wymieszaj z pokrojonymi w ósemki nektarynkami. Podaj go na serku mascarpone. Całość posyp pokruszonymi orzechami laskowymi i polej syropem klonowym.

Dodaj komentarz

Co jeść podczas karmienia piersią? Co jeść w ciąży?
Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal
Czytaj dalej
Przedszkolak
Trudne pytania dzieci
Dziecięca ciekawość świata jest wspaniałym zjawiskiem. Pytania o to, dlaczego trawa jest zielona, a niebo niebieskie, czemu woda jest mokra, dlaczego oczy Chińczyków są skośne i czemu nocą świeci księżyc
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki - ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej