Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy

Kuchnia to doskonałe miejsce na wykorzystanie dziecięcej ciekawości i pomysłowości. Można tu wypróbowywać nowe składniki i triki kulinarne oraz odkrywać nowe smaki. Można też wykazać się kreatywnością i np. ciasteczkom nadawać fantazyjne kształty albo wymyślać sałatki z niezliczonej ilości pysznych produktów.

Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy
materiały prasowe

Jak rozwijać kreatywność dziecka podczas gotowania?

Makarony to doskonała propozycja dla małych kucharzy. Są doskonałe do stawiania pierwszych kroków w kuchni, ponieważ można z nich przygotować proste, a zarazem pełne najróżniejszych smaków i kolorów dania. Już sama liczba dostępnych makaronowych kształtów pobudza wyobraźnię. Wesołe poszukiwanie kulinarnych inspiracji doskonale urozmaicą chociażby najnowsze propozycje Lubelli – innowacyjne makarony MINI.

Jakie dania z nich stworzyć?

Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem, truskawkami i płatkami migdałów

Składniki:

• Makaron Lubella Mini Kółka 1 opakowanie (400 g)
• rabarbar 300g
• miód 100ml
• sok pomarańczowy 1 szklanka
• masło 30g
• jogurt grecki 1 opakowanie
• truskawki 250g
• płatki migdałów 50g
• melisa do dekoracji

Czas przygotowania: 30 minut

materiały prasowe

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, ciągle mieszając, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

2. Jesteś na półmetku…

Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar – po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje, podlej go sokiem pomarańczowym i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego łyżkę masła.

3. To już prawie meta!

Na koniec wymieszaj rabarbar z makaronem, dodaj jogurt grecki i posyp migdałami.
Brawo! Oto Twoje przepyszne, owocowo-makaronowe danie!

Mini świderki czekoladowe z musem mascarpone, nektarynką i syropem klonowym

Składniki:

• Makaron Lubella Mini Świderki z czekoladą
1 opakowanie(400 g)
• nektarynki 4 sztuki
• serek mascarpone250g
• orzechy laskowe 50g
• syrop klonowy 50ml

Czas przygotowania: 30 minut

materiały prasowe

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Orzechy upraż w piekarniku przez ok. 15minut (bez tłuszczu), w temperaturze 160 st. C.

2. W międzyczasie…

Serek mascarpone rozbij, ugniatając go łyżką, aż stanie się miękki.

3. To już prawie meta!

Ugotowany makaron wymieszaj z pokrojonymi w ósemki nektarynkami. Podaj go na serku mascarpone. Całość posyp pokruszonymi orzechami laskowymi i polej syropem klonowym.

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal
Czytaj dalej
Przedszkolak
Trudne pytania dzieci
Dziecięca ciekawość świata jest wspaniałym zjawiskiem. Pytania o to, dlaczego trawa jest zielona, a niebo niebieskie, czemu woda jest mokra, dlaczego oczy Chińczyków są skośne i czemu nocą świeci księżyc
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej